logo
lorex
photoshop lightroom fotoizolacija
  - GALERIJA

  - Razstava

  - atelje
  - NOVE FOTOGRAFIJE

  - največ komentarjev

  - največ ogledov
  - izbor tedna
  - najboljše tedna
  - portfolio fotografov
  - e-Fotograf / Natečaj
  - Klub e-Fotografija
  - foto klubi
  - FORUM
Iskanje fotografij:
Izdelava spletnih strani
Izdelava spletnih strani
Portfolio []
 

Občutja v barvah

 

 

(Color feelings)

(Ročno barvane, po klasičnem postopku razvite črno-bele fotografije)

avtor Matjaž KUNTU

Curriculum

 

 

Kdo, kdaj, kje, kod, kam, zakaj...?

Ime:                       Matjaž

Priimek:                KUNTU

Rojen:                   dvakrat...! svet zagledal v novi luči po težki nesreči...

Status:                   sam, a ne osamljen!

Značaj:                  tehtnica (rahlo neuravnotežena!)

Temperament:      ogenj

Najbljižji:              mama, brat, »prijatelj« Rot... (rottweiler, skupaj sva povsem nenevarna!)

Izobrazba:             »drugačen«, mama uči, sin sanja! Dokončno oblikovan na Šoli za     

                               oblikovanje in fotografijo v LJ. Večna želja po raziskovanju in neusahljiva    

                               vedoželjnost sta mi prinesli več znanja kot formalna izobrazba.

Delovne izkušnje: 5 let na POP TV, danes poklic fotograf

Uspehi:                   po poti brez smerokazov našel cilj...

 

Hobi:                      fotografija

Ljubezen:               fotografija

Prihodnost:            fotografija

Zaželeno delo:       fotografija

Želje:                      dovolj miru in energije za ustvarjalno delo.

 

Zakaj?

 

Danes, na pragu 21.stol., so se tehnične možnosti za izdelavo fotografij neizmerno izboljšele. Tako lahko z mnogimi postopki manipuliramo končno podobo fotografije, zato se nam logično vsiljuje vprašanje: zakaj v tem času skorajda neverjetnih tehničnih možnosti ročno barvati črno-bele fotografije?

Večina fotografov danes želi predstaviti svoj razmislek o svetu in sebi predvsem z izborom motivov in s tehničnimi manipulacijami, ki jim jih omogoča fotografska oprema ali računalnik. »Handcoloring« fotografija pa z različnimi nanosi barv omogoča avtorju izražanje še dodatnega, bolj osebnega, nekega emocionalnega odnosa do motivov. Izbrane barve, pogosto povsem intuitivno, namreč govorijo predvsem o avtorju samem.

Kaj naše oči »mislijo«, povemo že z izborom motivov, kaj občutimo ob tem, pa z dodatnimi nanosi barv: »Handcoloring« fotografija je zato nekakšna izpoved duše, morda celo nezavednega v njej. Obenem nam omogoča, da predstavimo nove, povsem individualno zasnovane interpretacije krajev, ki so jih morda fotografi na različne načine že velikokrat upodobili. Še tako znani motivi so lahko s »handcoloringom« povsem sveži in zanimivi.

V zgodovini je »handcoloring tehnika bila sprva zgolj nadomestek za še neodkrito barvno fotografijo, nato tehnika redkih nostalgikov, ki so obujali stare postopke. V novejšem času pa je postala samostojna, zelo ustvarjalna tehnika, ki se spogleduje s slikarstvom.

»Handcoloring« torej ni le tehnika fotografov, ki so nostalgično zagledani v preteklost, ampak avtorjev, ki ne želijo le »dokumentirati« sveta, temveč spreminjati njegovo podobo v skladu z vzgibi iz svoje notranjosti. Bolj kot o svetu, govorijo o sebi, svojih občutjih in razpoloženjih, ki jim jih narekujejo izbrani motivi.

 

Naše življenje se koplje v morju svetlobe in barv

 

Svet vidimo vsi enako le v njegovi oblikovni podobi, objektivna v materialnem svetu je le oblika. Barve nastanejo šele v našem očesu, zato so refleksije našega notranjega sveta, ki jih določa naš temperament, čustva, razpoloženja.

Barvna resničnost vsakogar izmed nas je drugačna.

Naš svet žari v barvah naših čustev

Čustvovanje daje življenju smisel in lepoto, spreminja svet v pisan mozaik prijetnih in manj prijetnih dogajanj, ki jih izražamo z vsem dobro znanimi odzivi: vse od smeha, joka, stiskanja pesti, zardevanja in drugih fizioloških reakcij.

Čustvovanje je dialog naše notranjosti s svetom. To burno dogajanje najlepše orišemo z barvami, ki so najbolj subjektivne reakcije naše zavesti.

Mesta z dušo

PRAGA, čoln

 

Občutje: pogum

 

Stoječa voda, močvirje, blato, usedlina, zamrznjena reka, ledena luža, viharno morje, spokojno jasna modrina..., voda je odsev naše notranjosti, naše življenje kot dolga reka, kjer človek priveže čoln ali se spusti s tokom. Kdor ni premogel dovolj poguma, da bi odvezal čoln in se spustil v daljavo, vse življenje niha kot potapljajoči se čolniček v kalni in blatni vodi, njegove mladostne sanje so se utopile v soju zarje.

PRAGA, okno

 

Občutje: zasanjanost v preteklost

 

Praga je kot znova prebujena lepotica, okno s svetovljanskim razgledom, kjer je umetnost del življenja, preplavila je ulice in trge, da je meja med resničnim in imaginarnim skorajda zabrisana.

BUDIMPEŠTA

 

Občutje: melanholija

V meglici porajajoče se svetlobe dneva se kažejo obrisi resničnosti v barvah našega razpoloženja in zdi se, kot da je pravljična podoba mesta pravkar izstopila iz naših mladostnih sanj, kjer so nemirne zgodbe naše domišljije plavale med resničnostjo in sanjami in ko se grobi obrisi sveta še niso zarezali v naše duše.

BENETKE

 

(sla po ljubezni)

benetke, nekoč mesto duha in pregrehe, kjer so vsakršni užitki bili povzdignjeni do popolnosti, je danes le labirint obrabljenih kanalov, kjer osamljene nihajo gondole, kot neme priče nekdanjih strasti.

DUNAJ

 

Občutje: slava

Dunaj še vedno živi v omotici nekdanje slave. V soju vijolične svetlobe, simbolu neizmerne, skorajda božje oblasti, se glorietta, simbol cesarske veličine, izgublja v vodi kot zbledela podoba nekdanje slave.

DUNAJ, konj

 

Občutje: sovraštvo

Konj Evgena Savojskega, ki je Dunaj obranil pred Turki, besno hrza, da bi poteptal, pohodil, zmlel. Kot simbol jeze in sovraštva, dveh občutij vojne, se grozeče vzpenja k nebu, obarvanem v apokaliptičnih barvah.

GRAFITI

 

Občutja: jeza

V sivini povsem vsakdanje poti zažarijo barvna sporočila umetnikov ulice kot izraz jeze in razočaranj ob resnicah, ki jih večina morda raje ne bi priznala.

 

Akti, pogledi v tujo zasebnost

 

Ženske, razgaljene do srca, nas vabijo s svojimi podobami, da si izmislimo zgodbe o njih, zgodbe o porazu, nezvestobi, izgubi, osami. Zgodbe pokažejo poti tudi nam, izrežejo vrata, svetujejo, kako ravnati, nas opominjajo in opogumljajo.

Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Avtor: Matjaž Kuntu
Natečaji
Aktivni fotonatečaji
- Natečaj #Fotoizolacija
Arhiv:
- Večerna fotografija
- Panasonic Photo Walk
- Barve jeseni
- Poletna razglednica

Prikaži/skrij ostale
Registracija v Galerijo
fbklub
facebook
0.030519008636475 sekund