Heheh, če bi jaz malo prej vstal, ti pa šel malce kasneje spat, bi bila kar skupaj tle gor
Glede pijavic: obdobje je dejansko od julija do oktobra, vendar sem zadeve največkrat videl v sredini septembra. Pogoj je bil razvoj nevihte iz zahoda - severozahoda, ki se je 'skotila' nekje nad Lignanom ali Benetkami in se pomikala proti Umagu ali Novigradu. V takih primerih se prično pojavljati nekako v črti Piran- Savudrija, vendar večinoma za savudrijskim rtom (pred Zambratijo)
Tako formiranje sem opazoval vsaj desetkrat, vendar moram povedati, da je zadeva precej nepridvidljiva (vsaj jaz nisem našel našel nekega res zanesljivega vzorca)
Bolj simpatično srečanje pa sem imel v juliju leta 83 - jadranje preko Kvarnerskega zaliva - klasična 'garbinada' veter do 100 km/h - dež kot bi ga zlival - valovi ravno prav

- takoj za prenehanjem dežja pa so pričeli oblaki ustvarjati lijake - naključno, enega tukaj, drugega tam... adrenalinsko, nepozabno.
O kakšnem fotkanju ni bilo govora, sem imel preveč dela s krmilom...
Je pa zanimivo, ko vidiš srk vode v oblake, takole recimo dva, tri metre v višino. (in zraven razmišljaš, kej bi bilo, če bi bilo... heheheh)
Če zaključim - toplo morje, nevihta hladne fronte, prehod fronte južno od Pirana in držiš 'palce'...