komar89 je napisal/-a:
Če zapiraš zaslonko na f8 do f11 in uporabljaš objektiv 28-300, sem skoraj prepričan da dobivaš predolge čase osvetlitve in posledično stresene fotke, sploh če je oblačno vreme. Ne boj se uporabljat višjih ISO tja do 3200 ali še višje, pri novejših aparatih to ni noben problem...bolje malenkost bolj zrnata, kot pa stresena neuporabna fotka. Če fotkaš v telefoto območju 200 ali 300mm statične motive, jaz obvezno uporabljam 1/300s in krajše, pa se še kdaj prikrade kakšna stresena fotka, kljub stabilizatorju. Na širšem koncu ne uporabljat daljše od 1/30s v nasprotnem primeru rabiš stativ. Zaslonke ne zapiraj brez potrebe na F11, bolje malenkost manj globinske ostrine kot pa stresena fotka. Na širokih kotih se ponavadi itak ne opazi tako hitro, če je nekaj manj globinske ostrine. Ne glej, vsaj na začetku ne, 100% povečav na računalniku

Hvala, tole pa mi bo zelo prav prišlo. Sem pa res imel strah pred višjim ISO in drži, da ni tako kritično, saj že 800 se mi je zdelo zelo veliko.
Ker v v teoriji sem bral, da bi naj časi bili npr: 300mm 1/300 ali več, 55mm 1/60 ali več itd...
V kolikor bi imel objektiv 18-55mm pa pri ostrini ni tako kritično, če so daljše osvetlitve?