* *
Danes je 10 dec 2019, 00:04

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 24 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Re: Lightroom pomoč
OdgovorObjavljeno: 26 apr 2014, 19:40 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 12 dec 2008, 14:13
Prispevkov: 74
Še en primer. Prva zmanjšana na 1200px, druga samo pretvorjena v JPG iz TIF. Na tej bi skoraj lahko štel liste na drevesih, medtem ko je na prvi precej megleno. (oblaki so zanalašč zamehljeni :) )

Slika

Slika

Misliš da ima kaj veze to, da sta oba primera bila iz LR izvožena v PS in potem nazaj v LR, kjer so v TIF formatu. Se mi zdi, da če sem sliko popravljal samo v LR-ju brez fotošopa, da je bilo boljše.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom pomoč
OdgovorObjavljeno: 26 apr 2014, 20:19 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 17 jan 2009, 14:17
Prispevkov: 598
Ja, načeloma je tako, da sliko finalno ostriš vedno PO tem, ko spremeniš fizično velikost slike,ker resizanje vpliva na ostrino. Nekateri sicer delajo tudi tako, da pred resizanjem PREostrijo fotko, da je po resizanju "primerno" ostra, ampak je to manj "natančna" znanost, kot ostrenje PO resizanju.

W.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom pomoč
OdgovorObjavljeno: 26 apr 2014, 20:42 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 12 dec 2008, 14:13
Prispevkov: 74
Samo to potem pri exportu iz LR ni mogoče. Ok, razen tiste opcije če obkljukaš "sharpen for: screen". Najbrž si mislil, da v PS-ju sliko s funkcijo "image size..." zmanjšaš na želeno velikost in potem ostriš z npr. "smart sharpen" ?

Mogoče pa da ta problem opazim šele sedaj na "retina" zaslonu. Na prejšnjem je bilo tako ali drugače vse kockasto.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom pomoč
OdgovorObjavljeno: 26 apr 2014, 21:15 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 17 jan 2009, 14:17
Prispevkov: 598
Ja, za kompleten nadzor procesa je PS precej boljši kot LR, vsaj po mojem mnenju. Odvisno seveda od tega kaj potrebuješ.

W.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom pomoč
OdgovorObjavljeno: 18 maj 2014, 10:12 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 01 jun 2004, 20:39
Prispevkov: 210
Kraj: Gorenja vas
Eno vprašanje:
Kako in v katerem programu povečati oz. pomanjšati fotografijo tako, da določiš dve točki na sliki (ne na robovih ali vogalih, točki sta v liniji) in navedeš npr. od tu do tu je velikost 2000 pikslov. Zadevo rabim za določitev merila na fotografiji. V bistvu imam na fotografiji označene 3 točke (T1=0,0;T2=2000,0;T3=0,1000)
Hvala in lp


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom pomoč
OdgovorObjavljeno: 20 jul 2015, 18:21 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 27 dec 2009, 15:12
Prispevkov: 12
Pozdravljeni,

imam težavo s shranjevanjem slik. Imam sliko, ki sem jo naredila z ISO 1600 (šum temu primeren) v LR ga z ukazom luminance lepo odpravim (vsaj tako je videti v LR)
Potem pa ga exportiram v jpg, 1200 px neomejena velikost pa se mi vse sfrnjuži. Postane groznozrnato. Če je velikost slike 2500 px je še ok ampak čim dam manjšo sliko,
to nikakor ni za objavo na spletu. Kakšen predlog?

Zgoraj prebrala predloge, pa ne vem če je ista zadeva, ker objavljenih slik za primerjavo ni več.

Hvala za pomoč

lp Urška


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom pomoč
OdgovorObjavljeno: 27 nov 2015, 00:30 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 07 dec 2009, 23:01
Prispevkov: 164
Bi mogoče kdo vedel zakaj mi pri importu slike v Lightroomu doda nek filter čeprav nimam nikjer nič definirano. Sem tudi že resetiral nastavitve pa ne pomaga.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom pomoč
OdgovorObjavljeno: 27 nov 2015, 12:04 
Odsoten
Vreden zaupanja

Pridružen: 29 sep 2003, 15:07
Prispevkov: 7566
Kraj: Že kje/Morska decva
Kateri filter? Oz. kateri fotoaparat?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom pomoč
OdgovorObjavljeno: 27 nov 2015, 19:31 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 07 dec 2009, 23:01
Prispevkov: 164
Aparat Nikon D700, filter oz. bolj kot nek preset pa izgleda kot cross process, vse vleče na rdeč toning.
Edina sprememba je, da sem nadgradil Windowse na 10-ko samo me malo bega zakaj bi to vplivalo na LR.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 24 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group