* *
Danes je 06 mar 2021, 02:25

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 28 feb 2012, 19:04 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 04 maj 2007, 11:47
Prispevkov: 353
Kraj: Obala
Res je, ko se navadiš na skalibrirano sliko, "ta stare" neskalibrirane ne moreš gledat. Že zato, ker se ti zdi, da ti bo prežgalo zenice. Monitorji so po difoltu mnogo preveč svetilni.
Jaz imam Spyder Pro in sem zadovoljen.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 28 feb 2012, 20:18 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 17 okt 2010, 14:56
Prispevkov: 505
dlicen je napisal/-a:
Res je, ko se navadiš na skalibrirano sliko, "ta stare" neskalibrirane ne moreš gledat. Že zato, ker se ti zdi, da ti bo prežgalo zenice. Monitorji so po difoltu mnogo preveč svetilni.
Jaz imam Spyder Pro in sem zadovoljen.

He, he ... zato sem skalibriral vse računalnike (oz. bolj korektno rečeno vse monitorje, ker jih je ponekod več na računalnik, kalibriraš pa vsakega posebej) v hiši, razen svojih še vse od otrok in žene.

Mi je šlo na živce, kakšna slika je bila v osnovi .... kot praviš, so bili presvetli in kar je zame še bolj moteče, s prehladnimi barvami (preveč modre), o čemur sem pisal malce višje lansko leto


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 29 feb 2012, 01:43 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 08 jun 2010, 01:04
Prispevkov: 261
Že gledam te zadeve odkar sem kupil dslr, pa je vedno prišlo prej na vrsto vse drugo, drug body, objektivi, flash, stativ, glava, torbe ... :) Ne poznam pa nikogar v okolici, da bi mi prišel skalibrirat. Bo treba reskirat tistih 100+ eur :D


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 29 feb 2012, 10:56 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jul 2004, 11:40
Prispevkov: 418
Hvala - torej PRO zadošča. :wink:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 29 feb 2012, 14:26 
Odsoten
Svetovalec v resnih temah
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 nov 2006, 00:52
Prispevkov: 2664
ja.. mam dvojko 'upgrejdano' na pro in zadosca, ze ce jo posljes cez auto kalibriranje je ok.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 13 jul 2012, 12:39 
Odsoten
Pristopni član
Uporabniški avatar

Pridružen: 08 okt 2009, 08:33
Prispevkov: 81
Kraj: Kranj
Obstaja workaround za Expresa za kalibracijo večih mornitorjev... ( lastim si ELITA in EXPRESSA )... najprej priklopiš SAMO 2 monitor ( da je za tistih 10 minut primarni) mu izdelaš profil..shraniš.... restart.... nazaj priklopiš oba monitorja.. ročno naložiš na drugi monitor profil... prvega pa normalno kalibriraš :wink:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 10 okt 2012, 16:41 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 03 maj 2008, 09:24
Prispevkov: 146
Eno vprašanje glede kalibratorja. Na izposojo sem dobil spyder2express in z njim monitor kalibriral. Sedaj pa me zanima, če je možno profil exportati in ga ob morebitnem reinstallu windowsov samo na novo inportati? Če je mogoče, kako?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 10 okt 2012, 17:37 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 17 okt 2010, 14:56
Prispevkov: 505
Pri meni (w7x64) so kalibracijski profili v mapi c:\windows\system32\spool\drivers\color\imeprofila.icm

Profil(e) enostavno skopiraš z diska in jih pri novih windowsih ponovno skopiraš nanj.

Profil naložiš s kalibratorju priloženim programom ProfileChooser.exe, lahko zbiraš med vsemi profili, ki so prisotni.

Tudi tega že imaš na disku.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 09 maj 2013, 11:40 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 11 jul 2008, 12:36
Prispevkov: 275
L.p
zanima me če bi bil kdo pripravljen (seveda za plačilo) posoditi za kake 3 urce kalibrator za monitor.
Sem iz Ljubljane in bi nujno rabil.
l.p


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 09 maj 2013, 19:59 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet

Pridružen: 28 feb 2005, 08:47
Prispevkov: 1369
Pred leti sem bil s kalibracijo obseden tudi sam, sedaj me je minilo.
Spyderja imam še iz časov, ko so bili Windows XP na embalaži omenjeni kot zadnja Windows verzija. Na škatli piše samo Spyder, priložen program pa je PhotoCal 2.x. Če se ne motim, sem ga nabavil 2004. Takrat sem izbrskal še OptiCal 3.7.8-1 in kalibriral z njim. Imel sem CRT monitor Iiyama in sem ga zame zadovoljivo spravil v red. Najbolj pomembno mi je bilo, da monitor ni imel barvnega "štiha", da je bila siva nevtralna in ne magentasta, kot pred kalibracijo. Potem sem nabavil LCD monitor in nekje zasledil, da pa moja verzija Spyder senzorja za LCD monitorje ni več ustrezna. Vseeno sem poizkusil kalibrirati tudi Samsung LCD SyncMaster 214T, pa sem takoj naletel na dilemo, kje moram kaj prestaviti, saj barve lahko štelam na dva načina: jakost posameznega kanala in pa zasičenost (saturacijo) posameznega kanala. Ker sem bil v dilemi, sem takrat preverjal samo belo točko in pa tolerance kanalov, da so bili vsi grafično prikazani stolpci približno enaki. Počasi sem opustil tudi to. Zdaj slike preverjam na LCD televiziji, če so tam videti v redu, se ne sekiram več. Slike imam zase, objavljam jih ne.

Vseeno pa me zanima, ko v tej temi omenjate, da senzor ostaja enak (vseskozi?), če to res drži? Se pravi, da bi potem takem, nova programska oprema s strim senzorjem morala pravilno delovati? Malo dvomim.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 09 maj 2013, 20:21 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 17 okt 2010, 14:56
Prispevkov: 505
robert purkart je napisal/-a:
....
Vseeno pa me zanima, ko v tej temi omenjate, da senzor ostaja enak (vseskozi?), če to res drži? Se pravi, da bi potem takem, nova programska oprema s strim senzorjem morala pravilno delovati? Malo dvomim.


Če govorimo o Spyderju .... vsaka generacija ima drugačen senzor, trenutno je zadnja verzija 4.

Je pa senzor enak pri vseh 'paketih' iste generacije (in to je bilo mišljeno, ker po menjavi generacije prejšnja verzija uradno ni več dobavljiva, ... pozabimo kake stare zaloge), se pravi .... senzor je enak pri Spyder 3 Express, Spyder 3 Pro in Spyder 3 Elite, različen je le software.

Pred nekaj dnevi je Datacolor poslal registriranim uporabnikom ponudbo za ugodnejšo nadgradnjo na Spyder 4 .... del teksta .... As monitor technology evolves, so does the technology in Datacolor Spyder monitor calibrators. Monitors tend to have significant physical differences regarding the source of light, the reproducible color space and chrominance. These properties are essential for an accurate calibration and must be available for the correction of the calculation....


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 12 maj 2013, 09:12 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 12 maj 2013, 08:38
Prispevkov: 1
Kalibracija monitorja in vseh ostalih naprav do tiska je v profesionalnih vodah cela znanost, vsaka boljša tiskarna ima vse naprave skalibrirane. Problem pa nastane pri e-fotografih, ki vidijo odtenke v sliki prilagojene kalibraciji svojega monitorja. Tudi sam sem imel pred leti ta problem, da sem veselo obdelal vse fotografije, popravil belo in črno točko in slike v izdelavo poslal po internetu. Kar sem dobil nazaj na papirju, je bilo razočaranje. Zakaj?

Kalibriral sem monitor in slike prilagodil mojemu videnju slike na zaslonu. Foto studio pa večinoma dobi neobdelane slike in imajo temu primerno narejeno kalibracijo tiskalnikov in ta ICC profil bi v bistvu morali dobiti od fotostudia, naložiti v računalnik in v Photoshopu nastaviti ta profil pri obdelavi slik.

Poglejte razlago: http://www.xrite.com/product_overview.aspx?ID=1114&Action=support&SupportID=3278

V meniju ColorMunki/Support si lahko sami preberete o problemih kalibracije. Sam sem si lani kupil ColorMunki ravno zaradi kalibracije tiskalnikov, se pa seveda ukvarjam s pripravo za tisk, kot amaterski fotograf ne bi plačal 500 EUR za kalibrator.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group