Danes je 24 maj 2013, 07:51

Časovni pas: UTC + 1 ura

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 7 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Ostrenje Photoshop CS5 vs. Lightroom 3
OdgovorObjavljeno: 14 okt 2011, 14:19 
Odsoten
vstopil v forum

Zanima me vaše mnenje o tem, kako se obnese ostrenje v obeh programih ter kakšen workflow uporabljate. Nekako sem zmeden glede tega. Sam v začetni fazi vedno uporabim Lightroom za pregled, izbiro in pri večini fotk tudi osnovne popravke v Develop Module. Pri tem tudi pod zavihkom Detail nastavim Sharpening in Noise Reduction (če je potrebno), fotkam vse v raw. Potem pri exportanju nastavim Output Sharpening navadno na High, redko, če se zdi preveč, zmanjšam na Standard.

Če pa je treba kaj dodatnega nardit v PS (večinoma kloniranje ipd), grem direkt iz LR: Edit in Adobe Photoshop, opravim karkoli je pač potrebno, shranim, fotka se avtomatsko importa tudi v LR, kjer jo potem spet exportam podobno kot prej.

A je po vašem mnenju rezultat veliko boljši, če končni resize in sharpening naredim v PS? Ali je to samo v primeru, če rabiš ostrit selektivno, kar v LR ne gre?

Naprej: kako se navadno lotite ostriti v PS? Sam delam (če ni končna faza export iz LR) po postopku resizing in two step sharpening, npr. kot je opisano tu: http://www.juzaphoto.com/article.php?l=en&article=28

Na vrh

Naslov prispevka: Re: Ostrenje Photoshop CS5 vs. Lightroom 3
OdgovorObjavljeno: 14 okt 2011, 19:40 
Odsoten
vstopil v forum

Jaz skoraj vse naredim v LR. Pregledam fotke, zbrišem slabe, obdelam (exposure, fill light, recovery, kontrasti, noise reduction), ostrim pa pod zavihkom Detail NE. Ostrim samo pri exportanju in dam na standard... In resizam fotke tudi. Pa se mi zdi da je dovolj.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 14 okt 2011, 20:55 
Odsoten
vstopil v forum

A fotkaš v jpg? Ker če v raw, potem maš že avtomatsko pod Detail prednastavljeno ostrenje.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 14 okt 2011, 22:00 
Odsoten
Svetovalec v resnih temah
Uporabniški avatar

vedno obdelam raw v LR in imam v glavnem zmeraj otrenje in noise reduction okoli defaultnih nastavitev. Izvozim v jpeg brez pomanjsanja in ostrenja in dobim obdelave. Te imam potem tudi za velike printe 40, 50 ali 70 cm. Za objave na blogu, pikasi te obdelave pomanjsam in hkrati ostrim z irfanview, naprimer za 900pix 9% ostrenja, je simpl, dobro in se hitro gre, oboje hkrati za vse fotke

.. aja se to.. v LR uporabljam pa clarity ki je tudi nekako podobno otrenju

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 14 okt 2011, 22:21 
Odsoten
vstopil v forum

plizzzzzz, s čim in kako jih pa potem pripravljaš za print? Zakaj pa za na web posebej uporabiš irfanview, če bi pa lahko že to vse naredil pri exportu iz LR? Kaj pa če po popravkih v LR uporabiš tudi PS, kaj pa potem? :D

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 14 okt 2011, 22:31 
Odsoten
Svetovalec v resnih temah
Uporabniški avatar

iz LR pridejo koncne obdelane fotke in to je zame obdelan original. Te potem samo prilagodim za web oz. uporabim take kot so za printe in jih na rabim se pripravljat za print. Za web kjer ljudje gledajo fotke velikosti okoli 1000pix jih moras pomanjsati in pri pomanjsanju je treba fotko ostrit da izgleda kot mora. Ce das na web kazat fotko v originalni velikosti je brez veze, ker jo nihce take ne more gledat, explorer jo za prikaz pomanjsa in slika ni vec ostra.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 14 okt 2011, 22:46 
Odsoten
vstopil v forum

Ok, to mi je jasno, da pri pomanjšanju treba ostrit, samo zanimal me je tvoj cel postopek. Tnx

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 7 prispevkov ] 

Časovni pas: UTC + 1 ura

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na: