* *
Danes je 08 mar 2021, 01:56

Časovni pas: UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 22 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Stereo (3D) fotografija - TUTORIAL
OdgovorObjavljeno: 11 sep 2005, 16:40 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 31 jul 2005, 16:22
Prispevkov: 6
Stereo (3D) fotografija - TUTORIAL


Ker stereo fotografija ni zelo razširjena tehnika in o njej ne piše ravno veliko, vsaj v Slovenščini ne, sem se odločil, da jaz nekaj napišem o njej.

Najprej bom opisal teorijo, potem predstavil reprodukcijo stereo fotografij in nazadnje še tehnike fotografiranja. Vse napisano je predvsem iz lastnih izkušenj in ne iz kakšne strokovne literature, zato se za morebitne napake vnaprej opravičujem.

Priložene fotografije so last avtorja in jih ni dovoljeno kopirati.


TEORIJA

Človek in veliko živali ima dve očesi. To nam omogoča da vidimo svet v treh dimenzijah. Vsako oko namreč vidi sliko iz drugačnega kota. Poleg tega pa moramo za bližnje predmete bolj prekrižati oči, kot za daljne. Na tak način lahko ocenimo razdaljo do predmeta in seveda ugotovimo kateri predmet je bližje. Sistem neverjetno dobro deluje in to na precej velikem območju razdalj; od 20 cm pa vse do nekaj 10 m. Kot zanimivost naj povem, da nekatere živali (npr: kameleon) ocenjujejo razdaljo s pomočjo akomodacije očesne leče. Pri človeku je akomodacija leče povezana s tem koliko so prekrižane oči. Če prekrižaš oči se slika zamegli, ker oči avtomatsko ostrijo na krajšo razdaljo.

3D efekt lahko umetno ustvarimo. Vse kar moramo narediti je to da zajamemo dve fotografiji, vsako s svojega kota. Da bomo objekt videli tridimenzionalno mora levo oko videti fotografijo zajeto z leve strani, desno oko pa tisto z desne. Kako to dosežemo v nadaljevanju.


REPRODUKCIJA

Torej kako prenesti eno sliko enemu očesu drugo pa drugemu. Načinov za to je ogromno. Opisal bom najenostavnejše in najbolj pogosto uporabljene.

1.) Sledeč način je najenostavnejši. Ne potrebujete nobenih pripomočkov, fotografijo lahko gledate tako na monitorju kot na papirju. Najprej morate postaviti obe fotografiji eno zraven druge. Fotografiji morata biti enako veliki, enako zasukani in v isti višini. Fotografija posneta z desne strani mora biti na vaši levi in leva na desni strani. Sedaj prekrižajte oči. Pojavijo se štiri slike (vsako fotografijo vidite dvojno). Srednji dve sliki pokušajte združiti v eno, tako da bolj ali manj prekrižate oči. Ko vam to uspe morate videti tri slike, ki bodo na začetku neizostrene. Ne se trudit izostrit sliko, ampak se samo skoncentrirajte na to, da so srednji sliki še vedno združeni v eno. Skoncentrirajte se v eno točko na srednji sliki, nakar se bo le ta prikazala v vsej svoji 3D lepoti. Pri tem ne smete biti preblizu monitorja, ali držati glave postrani.
Večini to ne uspe v prvo, ampak se je treba potruditi. Če vam ne uspe združiti cele slike lahko poskusite združiti črni piki nad fotografijo. Ko vam uspe ostro videti združeni piki se z očmi počasi premaknite na fotografijo.
Nekateri ne morejo prekrižati oči. Zato si lahko pomagate s prstom, ki ga držite med očmi in sliko. Če gledate prst, v ozadju vidite dvojno sliko. Prst približujte oz. oddaljujte od oči dokler se srednji sliki(ali piki) ne bosta združili. Previdno prenesite pogled na združeni fotografiji, ki se bosta po kratkem času tudi izostrili.
Križaje oči ni zdravju škodljivo, le če niste preblizu ekrana ali papirja. Postopek pa odsvetujem ljudem, ki imajo očesne težave kot so npr škiljenje.
Če sta fotografiji narobe postavljeni, bodo bližnji predmeti videti daleč in obratno.
Tehniko lahko preizkusite na spodnji fotografiji.


Slika


2.) Drugi način je zelo podoben prvemu. Razlikuje se v tem, da mora sedaj biti fotografija, zajeta z levega kota, na levi strani, z desnega pa na desni. Za ogled fotografij morate sprostiti oči, kot da gledate predmet v neskončnosti. Pomagate si lahko z listom papirja, ki ga daste med oči, tako da vsako oko res vidi damo svojo fotografijo. Središči fotografij ne smeta biti oddaljeni več kot je razdalja med vašimi očmi, drugače boste morali škiliti navzven, kar verjetno ni preveč zdravo :) V nasprotju s tem sta lahko fotografiji pri prvem načinu poljubno veliki, le če ne gledate od preblizu.
Tehniko lahko preizkusite na spodnji fotografiji.Slika


Vse nadaljnje fotografije so narejene za gledanje s pomočjo prve tehnike.


3.) V primeru uporabe diapozitivov obstaja zelo enostavna rešitev. Za hitro pregledovanje diasov prodajajo majhno, ceneno napravico v obliki piramide. Na eni strani ima mlečno plastiko, skozi katero prihaja svetloba. Za to plastiko damo diapozitiv na drugi strani pa gledamo skozi lečo. Torej potrebujemo dve te napravici in seveda dva diapozitiva. Na ta način ni potrebno križati oči ali kaj podobnega. Sliko vidimo takoj. Podobno se lahko uporabita dve enaki leči za stereo pregledovanje manjših printanih slik.

4.) Stereo fotografije se lahko tudi projicira na platno. Potrebna sta dva projektorja(lahko digitalna). Pred vsakega je potrebno dati polarizator(en vodoravno drugi navpično). Za ogled take slike so potrebna očala s polarizatorjema, ki morata biti ravno tako en vodoravno in drugi navpično. Stvar je enostavna, polarizatorji so lahko dostopni(od tankih plastičnih folij do polarizatorjev za na objektive). Ampak, problem je platno. Večina belih površin ne ohranja polarizacije(sem osebno preveril). Baje prodajajo posebna srebrna platna, ki se uporabljajo v ta namen.

5.) Vsi ste verjetno že videli očala s modro in rdečo folijo. Fotografijo za gledanje s temi očali se pripravi na sledeči način. Levo in desno fotografijo se najprej spremeni v grayscale. Nato pa se eno naredi modro, drugo pa rdečo. Nazadnje se fotografiji zlije v eno. Taka fotografija seveda ni barvna. Možno pa je narediti nekakšno kvazi-barvno sliko. Eni fotografiji se odstrani rdeči kanal, drugi pa zelenega in modrega. Barve tako niso ravno prave, vendar bolje kot nič. Problem je v tem, da se število oči (2) ne ujema z dimenzijo barvnega prostora (3).Obstaja še precej drugih tehnik gledanja stereo fotografij. Naj omenim očala s dvema monitorjema, ki jih večkrat vidimo v povezavi z »virtual reality«.

Obstaja še ena tehnika prikaza 3D slik, ki pa nima zveze s stereo prikazom. To je holografija. Pri tej tehniki je mogoče predmet videti iz različnih kotov, kar pri strereo fotografiji seveda ni mogoče. O holografiji mogoče kdaj drugič, v kakšni drugi temi.FOTOGRAFIRANJE

Kot sem že omenil, je potrebno narediti dve fotografiji. Za to obstaja več možnosti. Izbira načina je precej odvisna od tega kaj želite fotografirati. Če so to premikajoči objekti, morata biti obe fotografiji posneti hkrati. Dovolj je že rahla sapica, ki premakne liste na drevju, da vaši fotografiji ne bosta enaki.

1.) Obstajajo fotoaparati, ki so namenjeni izključno stereo fotografiranju. Imajo dva objektiva razmaknjena za približno 6 cm (kolikor so narazen oči). Že veliko časa jih ne delajo več (vsaj po mojih podatkih).

2.) Dva fotoaparata eden ob drugem. Lahko sta sinhronizirana, da se sprožita istočasno.

3.) Posebno vodilo, ki se pritrdi na fotografsko stojalo. Po vodilu se lahko premika fotoaparat.

4.) Pri analogni fotografiji je pomembno, da sta obe fotografiji motiva enako obrezani in da nista zasukani. Pri digitalni tehniki pa lahko pozneje fotografiji obrežemo in zasukamo, da bosta enaki. Zato ni potrebno raznih vodil ali dveh fotoaparatov (razen za gibajoče se motive).
Torej lahko zajamete fotografiji kar iz roke. Dobra tehnika je, da težo prenesete iz ene noge na drugo. Tako se boste premaknili ravno tistih 6 cm.
Sicer pa se lahko premaknete poljubno. Za bližnje motive manj, za daljne pa več. Za makro motive je dovolj nekaj milimetrov za oddaljene hribe pa se je potrebno premakniti več deset metrov. Neko splošno pravilo pavi, da se je dobro premakniti eno tridesetino razdalje do najbližjega predmeta. Sam naredim ponavadi več fotografij, pri čemer se vedno bolj premaknem. Doma nato izberem najprimernejši par fotografij.


Slika
Pogled skozi okno.


Slika
Več kot 10km oddaljeni hribi. Premaknil sem ze za približno 50m.


Slika
Računalniška grafika.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 sep 2005, 16:45 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 31 jul 2005, 16:22
Prispevkov: 6
V galerijo sem dal še eno stereo fotografijo oblakov: http://www.e-fotografija.com/galerija/gallery_comments.php?id=10179


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 sep 2005, 17:20 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet

Pridružen: 31 okt 2003, 15:17
Prispevkov: 1634
Hecno, kakšno naključje. Ravno jutri grem v laboratorij po svoje prve stereo diapozitive. Polarizatorji in očala so že doma, tako da bomo videli, kako bo to zgledalo. :wink:
Tista varjanta s križanjem oči pa meni ne gre dobro. :cry:
Raje uporabljam "gledanje v neskončnost".


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 sep 2005, 18:41 
Odsoten
vstopil v forum
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 dec 2003, 12:43
Prispevkov: 377
Kraj: Sl. Konjice
:shock:

wao


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 sep 2005, 18:58 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 31 jul 2005, 16:22
Prispevkov: 6
Matej je napisal/-a:
Hecno, kakšno naključje. Ravno jutri grem v laboratorij po svoje prve stereo diapozitive. Polarizatorji in očala so že doma, tako da bomo videli, kako bo to zgledalo.


Kakšno platno boš uporabil? Si kupil kakšno posebno platno ali boš poskušal kar z navadnim?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 sep 2005, 19:04 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet

Pridružen: 31 okt 2003, 15:17
Prispevkov: 1634
Imam znanca, ki ima neko čudno srebrno platno. Bomo videli. Moram pa priznat, da preden sem prebral tvoj članek nisem vedel, da je to lahko problem. Sicer je po svoje logično, ampak dokler ne naletiš na težavo, marsikdaj niti pomisliš ne, da bi lahko obstajala.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 sep 2005, 19:36 
Odsoten
Smetar leta 2006
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 apr 2004, 19:45
Prispevkov: 5653
Kraj: Ljubljana
Odličen članek....bravo. =D=


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 sep 2005, 21:35 
Odsoten
napreduje v forumu
Uporabniški avatar

Pridružen: 07 nov 2004, 22:26
Prispevkov: 789
Kraj: NM
Zdaj nam pa samo še manjka poplava 3D žužkov :roll: :roll: :roll:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 sep 2005, 00:24 
Odsoten
Borec za FILM
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 nov 2003, 15:47
Prispevkov: 6502
Kraj: Deutchland
No samo po vsem skupaj se meni dandanes ni jasno zakaj dve enaki fotki,saj so tudi tiste stereokamere itd ,pa sem kr nekaj prebral o tem pa se vedno ne vem zakaj :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 sep 2005, 08:35 
Odsoten
astrofizik
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 mar 2005, 18:38
Prispevkov: 6705
Kraj: pri Kopru, med kakiji
Slowenien je napisal/-a:
No samo po vsem skupaj se meni dandanes ni jasno zakaj dve enaki fotki,saj so tudi tiste stereokamere itd ,pa sem kr nekaj prebral o tem pa se vedno ne vem zakaj :)


zapri eno oko in hodi vozit avto za par ur... ti bo verjetno jasno zakaj imas dve ocesi, ki vidita skoraj enako sliko.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 sep 2005, 11:04 
Odsoten
Svetovalec v resnih temah

Pridružen: 09 feb 2004, 18:41
Prispevkov: 4905
Dober članek!
Če koga zanima, imam plug inn za fotošop za izdelavo 3d slik
lp


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 sep 2005, 11:28 
Odsoten
Svetovalec v resnih temah
Uporabniški avatar

Pridružen: 25 nov 2003, 11:11
Prispevkov: 2114
Kraj: na relaciji med Dovjem, Ljubljano in Pekingom
MarE69 je napisal/-a:
Zdaj nam pa samo še manjka poplava 3D žužkov :roll: :roll: :roll:


LOL... pa se res je... :twisted:

Glede clanka pa... mislim, da bi bilo to vredno dati tudi na prvo stran, med clanke in v arhiv... Skoda, da se izgubi v forumu...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 13 sep 2005, 07:06 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 28 okt 2004, 07:38
Prispevkov: 51
Me veseli, da se je odprla ta tema. Sam sem kar nekaj poskušal in kar hitro prišel do zanimivih rezultatov. Seveda pa je veliko stvari drugačnih, kot pri normalni fotografiji. Celo pravila kompozicije so precej drugačna, kot smo vajeni. Sumim, da je veliko stvari še neraziskanih.

Pri fotografiranju mi je zelo prav prišla funkcija 2in1, ki jo imajo menda vsi Olympusovi kompakti. Na isto sliko najprej posnameš levo polovico, premakneš aparat in slikaš še drugo polovico slike. Na ta način sicer uporabljaš le polovico pikic senzorja, vendar to ni problem, ker smo pri stereo fotografiji precej omejeni z velikostjo slike.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 sep 2005, 22:01 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 31 jul 2005, 16:22
Prispevkov: 6
Sedaj je prispevek tudi med članki na prvi strani. V članku so tudi nove stereo fotografije.

http://www.e-fotografija.com/artman/publish/article_790.shtml


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 sep 2005, 07:56 
Odsoten
Pristopni član
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 nov 2003, 09:18
Prispevkov: 64
Kraj: Ljubljana
No, da ne bo vse tako skrivnostno, obstaja v Ljubljani tudi Stereoskopsko društvo, ki se ukvarja s tovrstno fotografijo. Sestanki so 1x mesečno s projekcijami stereo posnetkov...


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 22 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group