e-Fotografija / FORUM
http://www.e-fotografija.com/forum/

Razvijanje slik preko spleta
http://www.e-fotografija.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=36767
Stran 1 od 2

Avtor:  erikaz [ 20 nov 2013, 21:43 ]
Naslov prispevka:  Razvijanje slik preko spleta

Pozdravljeni

Prosila bi za eno pomoč/nasvet. Sem nova lastnica Nikona 5100 in se ljubiteljsko ukvarjam s fotografijo. Nazadnje sem slikala krst prijateljične hčerke. Slike sem obdelala v Picasa 3 programu. Težava se pojavi, ko sem slike dala razvijati preko internetna v foto studio in so popolnoma meglene in spremenjene barve... Zanima me, če je mogoče, da so slike na računalniku jasne, razvite pa popolnoma meglene (na skupinski sliki je tako, da če ne bi poznala ljudi, sploh ne bi ločila obrazov)? Kaj mi svetujete in predlagate?
Najlepše se zavhvaljujem za pomoč.

Avtor:  robert purkart [ 20 nov 2013, 22:00 ]
Naslov prispevka:  Re: Razvijanje slik preko spleta

Barve lahko gredo po svoje, a običajno je ta napaka na naročnikovi strani.
Ostrina bi se morala ohraniti, če le nimaš slik po pomoti pomanjšanih.


Poglej na ZS.

Avtor:  biturbo [ 20 nov 2013, 22:04 ]
Naslov prispevka:  Re: Razvijanje slik preko spleta

Menjaj foto studio.

Avtor:  robert purkart [ 20 nov 2013, 22:23 ]
Naslov prispevka:  Re: Razvijanje slik preko spleta

Pozdravljena.

Kot sem predvideval. Slike imaš premočno pomanjšane in premajhne.
800 x 534 pixlov zadostuje za velikost 6,5 x 4,5 cm.
Za format 15 x 10 cm, moraš imeti najmanj 1800 x 1200 pixlov, če hočeš, da bo v redu.
To bi te moral opozoriti tudi program foto studia, kamor si poslala slike v izdelavo.
Glede barv bi pa težko obsojal foto studio. Meni se zdijo preveč rdečkasto magentaste.

Pa pozdravi mi Mengšane. :wink:

Avtor:  robert purkart [ 20 nov 2013, 22:28 ]
Naslov prispevka:  Re: Razvijanje slik preko spleta

biturbo je napisal/-a:
Menjaj foto studio.


Zakaj že? [-X

Avtor:  biturbo [ 20 nov 2013, 22:30 ]
Naslov prispevka:  Re: Razvijanje slik preko spleta

Odgovor poslan, preden se je izkazalo da je v print pošiljala 800px fotke.

Jebiga.

Avtor:  erikaz [ 20 nov 2013, 22:30 ]
Naslov prispevka:  Re: Razvijanje slik preko spleta

Robert hvala za hiter odgovor. Zanima me kako je do pomanjšanja prišlo? Image quality imam namreč na opciji FINE. Je možno da se to zgodi pri izvozu iz picase?

Hvala za pomoč in pozdrave. :D

Avtor:  robert purkart [ 20 nov 2013, 22:34 ]
Naslov prispevka:  Re: Razvijanje slik preko spleta

S Picaso nisem nikoli delal, zato ti ne morem nič pomagati.
Upam le, da imaš slike še vedno na spominski kartici, da jih nisi premaknila iz nje na računalnik in jih pomanjšala ti po pomoti, ali pa Picasa na kakšen način.

Avtor:  robert purkart [ 20 nov 2013, 22:35 ]
Naslov prispevka:  Re: Razvijanje slik preko spleta

biturbo je napisal/-a:
Odgovor poslan, preden se je izkazalo da je v print pošiljala 800px fotke.

Jebiga.


Ja, takole na pamet je hitro prehitro.
Se boš že navadil.
:lol:

Avtor:  erikaz [ 20 nov 2013, 22:44 ]
Naslov prispevka:  Re: Razvijanje slik preko spleta

Vse slike so še na spominski. =D=

Se pravi, da če jih še enkrat dam razvit, bi mogle biti ok?

Ja, na napakah se človek uči. :roll: 4

Avtor:  robert purkart [ 20 nov 2013, 22:53 ]
Naslov prispevka:  Re: Razvijanje slik preko spleta

Ja. Samo če praviš, da si jih obdelovala in nato odposlala, jih boš verjetno obdelovala še enkrat?
Poleg FINE nastavitve bodi pozorna še na IMAGE SIZE, ali nekaj podobnega, in glede na želeni format slike, izberi primerno število pixlov.
Ne manj kot 300 pixlov za vsakih 25 mm.

Avtor:  erikaz [ 20 nov 2013, 23:00 ]
Naslov prispevka:  Re: Razvijanje slik preko spleta

V bistvu sem ugotovila kje je bila moja napaka. Pri izvozu iz Picase je nastavljeno avtomatsko na 800x500. Sedaj sem izvozila v 4928x3264.

Avtor:  PrimozS [ 21 nov 2013, 14:09 ]
Naslov prispevka:  Re: Razvijanje slik preko spleta

A boš dala printat A3 al čemu zdaj pa tako velike?

Ti je lepo en predhodnik napisal - če boš dala printat npr 10x15cm - izvozi fotke 1200x1800 pa 300dpi in to bo to.

Avtor:  erikaz [ 21 nov 2013, 14:46 ]
Naslov prispevka:  Re: Razvijanje slik preko spleta

Pa je narobe, oziroma se pri slikah pozna, če so večje kakovosti in formata 15 x 10?

Avtor:  PrimozS [ 21 nov 2013, 15:05 ]
Naslov prispevka:  Re: Razvijanje slik preko spleta

Ne vem, kako pomanjšujejo programi v fotolabih, ker jaz vedno pripravim velikost, ki jo želim imeti naprintano.

Ko prilagajaš velikost doma, moraš ob pomanjšanju obvezno nastaviti tudi ostrino nazaj. Če je to po defaultu nastavljeno v labih - ni panike sploh.
Ampak čemu pošiljat nekajkrat večje datoteke, če za to ni amo nobene potrebe.

Stran 1 od 2 Časovni pas: UTC + 1 ura
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/