* *
Danes je 18 jan 2021, 18:06

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Slaba kvaliteta iz RAW-Jpeg
OdgovorObjavljeno: 01 mar 2014, 12:56 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jun 2013, 10:39
Prispevkov: 160
Znima me zakaj se mi poslabša kvaliteta fotografije (barve,ostrina) ko jo shranim iz Raw v jpeg?
Namreč ko jo gledam v raw mi je fotka odlična jo obdelam in vse potem pa ko jo shranim v jpeg se pa kvaliteta zelo poslabša. Poslabša se tudi če fotko samo shranim brez obdelave.
Delam pa v PS 5.
hvala za pomoč. :P


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Slaba kvaliteta iz RAW-Jpeg
OdgovorObjavljeno: 01 mar 2014, 13:29 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 12 dec 2008, 14:13
Prispevkov: 74
Mogoče kaj fališ z nastavljanjem resolucije. Meni se je dogajalo (sicer v LR), da sem pri exportu preveč čaral z raznimi nastavitvami (velikost slike, ppi) in je ven prišel nek čuden zrnat zmazek. Kot da bi pretiraval z ostrenjem.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Slaba kvaliteta iz RAW-Jpeg
OdgovorObjavljeno: 01 mar 2014, 21:01 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jun 2013, 10:39
Prispevkov: 160
Ne ni to matic.
K odprem fotko v adsee pro in pogledam raw fotko in samo shranjeno (nič obdelano) iz raw v jpeg, se ostrina zgubi in barve postanejo bolj blede ne več tako nasičene kot v raw-u. :roll: :oops:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Slaba kvaliteta iz RAW-Jpeg
OdgovorObjavljeno: 02 mar 2014, 09:31 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet

Pridružen: 24 sep 2006, 17:03
Prispevkov: 1298
Kraj: Speči za kompom
acd see ni ravno najboljša izbira za obdelavo rawov, še za jpege sem ga uporabljal samo na začetku svoje foto poti. Raje dobi sposobnejši program, acd see sicer odpre raw, ni pa za zahtevno obdelavo.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Slaba kvaliteta iz RAW-Jpeg
OdgovorObjavljeno: 02 mar 2014, 10:49 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 17 jan 2009, 14:17
Prispevkov: 598
fotos je napisal/-a:
Ne ni to matic.
K odprem fotko v adsee pro in pogledam raw fotko in samo shranjeno (nič obdelano) iz raw v jpeg, se ostrina zgubi in barve postanejo bolj blede ne več tako nasičene kot v raw-u. :roll: :oops:


Nisem prepričan da vsi razumemo RAW. Ko fotkič posname RAW fotko, to NI fotka, ampak samo podatki, ki jih zna prebrati in sestaviti v fotko zgolj RAW program - ACR -LIGHTROOM - Nikon NX, itn.
Zato, da uporabnik vseeno že na fotkiču in potem v navadnih pregledovalnikih vidi neko "fotko", se v RAW podatke zapiše tudi manjši JPG. In ta JPG nosi vse nastavitve saturacije, ostrenja, WBja, ki jih uporabnik nastavi v aparatu. Ampak teh podatkov pa NI v RAW-u. In ko ti z nekim programom konvertiraš RAW podatke v JPG, bo ta JPG precej "dolgočasen", oziroma nevtralen, torej NE BO tak, kot je primarni JPG, ki se ustvari ob vsekem RAWu kot pripomoček za predogled.

Torej, posnet RAW odpri v enem izmed RAW pregledovalnikov, naredi spremembe - pač VSE, ker RAW so popolnoma neobdelani podatki in nato shrani kot JPG.
Še zadnj nasvet - ko delaš z RAW formatom je pri začetnikih priporočljiv barvni prostor sRGB. Z vsem ostalim bodo problemi, če ne razumeš barvnih prostorov, oziroma za kaj se kateri uporabljajo.

Upam da sem vsaj delno pomagal ;)

LP W.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Slaba kvaliteta iz RAW-Jpeg
OdgovorObjavljeno: 02 mar 2014, 12:27 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jun 2013, 10:39
Prispevkov: 160
Naj še enkrat poudari da za obdelavo uporabljam PS5.
A mi lahko en napiše katere nastavitve imate tam ,če grem pod:
EDIT-COLOR SETTINGS .....
ker se mi zdi da že tam nimam ok nastavljeno. :oops:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Slaba kvaliteta iz RAW-Jpeg
OdgovorObjavljeno: 02 mar 2014, 14:29 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jun 2013, 10:39
Prispevkov: 160
ali pa če mi lahko kdo napiše če se da PS ponastaviti na začetne tovarniške nastavitve.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Slaba kvaliteta iz RAW-Jpeg
OdgovorObjavljeno: 02 mar 2014, 18:05 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 17 dec 2004, 21:17
Prispevkov: 440
Kraj: Maribor
Ob zagonu PS sočasno pritisni tipke Shift+Ctrl+Alt. V pojavnem opozorilu potrdi OK in program je resetiran na prvotno vsebino. Če pojavnega okna ni postopek ponovi!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Slaba kvaliteta iz RAW-Jpeg
OdgovorObjavljeno: 02 mar 2014, 18:14 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 17 dec 2004, 21:17
Prispevkov: 440
Kraj: Maribor
Link ti pokaže opis nastavitev z razlago za PS
http://blogs.adobe.com/crawlspace/2012/ ... mance.html


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Slaba kvaliteta iz RAW-Jpeg
OdgovorObjavljeno: 02 mar 2014, 19:17 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jun 2013, 10:39
Prispevkov: 160
telepilot je napisal/-a:
Ob zagonu PS sočasno pritisni tipke Shift+Ctrl+Alt. V pojavnem opozorilu potrdi OK in program je resetiran na prvotno vsebino. Če pojavnega okna ni postopek ponovi!

sem zrihtal. 8)


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group