* *
Danes je 18 jan 2021, 18:51

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 5 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Photoshop panorame
OdgovorObjavljeno: 15 avg 2013, 07:29 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 17 jan 2009, 14:17
Prispevkov: 598
Pozdrav vsem!

V PSju (Photoshop CC) sem naletel na "zanimivo težavo" pri sestavljanju panoram. Oz več težav, ampak za to, ki jo bom opisal nisem našel nobene rešitve online :)

Bom kar opisal direktno primer: Slikanih 20 fotk (16mpix - RAW nef) za panoramo. Ob uvozu slik v PS skozi Camera RAW zaradi obilice Mpixlov ponavadi zmanjšam uvozne nastavitve na okoli 6 mpixlov. Fotke se odprejo v PSju, in po izboru čisto osnovnih nastavitev v Automate - Photomerge nastane fajn panorama.

Problem:

V kolikor v koraku v Camera RAW izberem velikost, ki je večja kakor 6 mpix, torej denimo 11 oz 16,1, kolikor je original velikost vsake fotke, nato PS ne bo znal iz tega narediti več lepe panorame :) in bom rabil vsaj 5 poizkusov, da najdem v Photomerge nastavitve, ki me bodo pripeljale najbližje, ampak bo ostalo en kup dela nato za popravljanje, ponavadi predvsem ukrivljenosti. (Včasih se PSju čisto zmeša in naredi pano, ki zgleda kot da fotke sploh ne bi bile vse 100% enako osvetljene, ampak ratajo ene bolj, ene manj, vse skupaj je vedno ukrivljeno, raztegnjeno, itn.)

Se je že kdo srečal s tem? Očitno gre za težavo v povezavi z velikostjo fajla, ker potem PS včasih tudi pojamra glede pomanjkanja prostora na disku, čeprav dejansko prostor je, kot tudi ram, samo tu gre po mnenju googla za bug in se ga reši s premikanjem windows TEMP folderja na kakšen drug disk.

Težava take obdelave je, ker gre za panoramo, ne morem v začetku uvoziv denimo 2 mpixla velikih fajlov, jih mergat v pano, obdelat, in nato samo zamenjat začetno nastavitev velikosti fajlov nazaj na 16,1 mpix, ker so bli fajli vmes obdelani v pano.

V kolikor se bo komu dalo, ga peljem tudi na pivo 2 3 4, da mi pomaga ;)

p.s. vse skupaj se odvija na računalniku s konfiguracijo: i7, 16GB ram, SSD disk, geforce grafika, fotke so bile slikane vse v M z ročnim ISOm in ročnim WBjem.

LP W.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Photoshop panorame
OdgovorObjavljeno: 15 avg 2013, 18:51 
Odsoten
vstopil v forum
Uporabniški avatar

Pridružen: 21 feb 2006, 14:41
Prispevkov: 230
Kraj: Ljubljana
Kaj nima CC omejitev 30.000px po stranici? 20 slik po 6Mpx (recimo 3000x2000px)... u do the math.. ;)

Pri tako velikih fajlih, je lahko problem tudi sam ram. Sam imam 32GB rama, pa obcasno dobim windows opozorilo, da sem "low on memory". Ce se to npr zgodi pri exportu v Premierju, ima koncni video napake. Verjetno se podobno zgodi v PS in napakami pri koncni panorami.
Opcija je pac ročno sestavljanje panorame.. ali kak namenski program.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Photoshop panorame
OdgovorObjavljeno: 15 avg 2013, 19:09 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 17 jan 2009, 14:17
Prispevkov: 598
MaticK je napisal/-a:
Kaj nima CC omejitev 30.000px po stranici? 20 slik po 6Mpx (recimo 3000x2000px)... u do the math.. ;)

Pri tako velikih fajlih, je lahko problem tudi sam ram. Sam imam 32GB rama, pa obcasno dobim windows opozorilo, da sem "low on memory". Ce se to npr zgodi pri exportu v Premierju, ima koncni video napake. Verjetno se podobno zgodi v PS in tvojimi problemi.


CC ima max img size 300.000 x 300.000 pixlov. Mislim da to ne bi smel biti problem. Mislim... očitno je težava v količini podatkov s katerimi dela PS... ker ne razumem kako lahko kar spremeni svetlost fotke, če so vse enako osvetljene na začetku :)

Za shranjevanje nisem imel v mislih končnega shranjevanja (vedno uporabljam kar TIFF, ker prostor nikoli ni problem), ampak vmesno shranjevanje. PS preprosto javlja klasična opozorila "no more virtual tiles can be allocated" in podobno...

W.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Photoshop panorame
OdgovorObjavljeno: 15 avg 2013, 19:17 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 17 jan 2009, 14:17
Prispevkov: 598
Aja pa še to... dejansko je pano rezultat v PS CC drugačen če že v Camera Raw koraku obkljukaš da popravi Lens distortion na fotkah, kar je sicer pričakovano, samo človek ne bi pričakoval tako gromne razlike :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Photoshop panorame
OdgovorObjavljeno: 12 sep 2013, 20:32 
Odsoten
urednik e-Fotografija.hr

Pridružen: 06 okt 2006, 08:11
Prispevkov: 923
Kraj: Zagreb
Za takve veličine PS krahira. Bez obzira na ram, virtual disk i sve ostalo, očito je problem u samim windowsima.
Jedini progam koji sam našao, a koji može raditi Giga pix panorame je AutoPano Giga.
U njemu sam bez problema složio 360° panoramu sastavljenu od 18x25Mpix slika i ispala je negdje oko 400Mpix.
To su bile 2 reda po 8 + gornja i donja.

Prepoznavanje je trajalo oko 10minuta, popravljanje linkova oko 20 i sami rendering oko 2 minute.
Na HP Z800 radnoj stanici (quad xeon 3.0, 8GbRam).


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 5 prispevkov ] 

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group