* *
Danes je 19 jan 2021, 15:39

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 70 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 07 maj 2012, 15:28 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 12 dec 2005, 16:32
Prispevkov: 508
.. ja, "export folder as catalogue" je opcija, kjer ti v eno mapo kopira RAWje, zraven pa še 2 fila, očitno neka LR oblika in obdelava (.xmp?), skopiraš to na disk in odpreš na drugem računalniku v Lightroomu. Sam še vedno to ni to kot v adobe RAW, kjer je vse v filu in lahko odpreš tudi v Lightroomu recimo, z obdelavo vred...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 07 maj 2012, 18:34 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 18 maj 2009, 20:36
Prispevkov: 55
Kraj: Ljubljana
MEDIA je napisal/-a:
.. ja, "export folder as catalogue" je opcija, kjer ti v eno mapo kopira RAWje, zraven pa še 2 fila, očitno neka LR oblika in obdelava (.xmp?), skopiraš to na disk in odpreš na drugem računalniku v Lightroomu. Sam še vedno to ni to kot v adobe RAW, kjer je vse v filu in lahko odpreš tudi v Lightroomu recimo, z obdelavo vred...

Kaj je tako komplicirano, da ne razumeš. V Lightroom katalogu ostane original vedno nespremenjen. Vse spremembe na fotografiji Ligtroom shranjuje v svoji bazi podatkov. Na sami fotografiji lahko napraviš več različnih obdelav in jih shraniš pod Snapshots. Tako različne obdelave vidiš v trenutku.
Obdelano fotografijo pa z vsemi spremembami lahko exportiraš tudi izven lightroom kataloga, bodisi v jpg, pdf, tiff ali dng formatu.

Tako ti originalna fotografija ostane vedno nespremenjena. V nastavitvah Lightroom kataloga pa si lahko nastaviš, da imaš poleh originala še datoteko s končnico xmp, kjer so zapisane spremembe, ki si jih naredil na originalni fotografiji. To datoteko ob originalu zna brati večina programov (recimo Adobe Bridge, Camera Raw) in ti jo odpre z vsemi spremembami, ki si jih naredil v Lightroomu. Če pa original odpreš brez xmp datoteke imaš pač čisti orginal.

Kaj še želiš lepšega?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 08 maj 2012, 09:09 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 12 dec 2005, 16:32
Prispevkov: 508
... sej RAW je bolj težko kej drugega kot "čisti original". Najlepše kar si želim je prav ta .xmp varjanta, brez nekih catalogov, importov itd. LR recimo ne zazna 1% fotk (pri D800). Tko si morš pol spravit RAW file na disku in še enkrat RAW file v mapi od LR cataloga... in lahko smao ugibaš (oz. iščeš k zmešan), kerih je zdej teh 10 fotk od vseh 1000...

Itak je tole z Lightroomom prehodno obdobje, dokler mi sistem, Bridge in Adobe RAW spet normalno ne začne odpirat RAW fotk... ne morem se navadit, čeprav ma LR ful enih plusov.

Ok, in kje nastaviš, da ti shranjuje še .xmp (zdej bo spet kdo obolu, sam res mi je lažje če mi nekdo iz glave pove kod da vse preklikam in preguglam :lol: ). Našel sem ukaz cmd > S "Save metadata to file", kar vrjetno ni, ter "Catalog Setting" > "Metadata" > "Autmatically write changes to XMP" .... zraven pa piše: "Warning: Changes made in Lightroom will not be automatically visible..." A to pomeni da ne bojo avtomatsko, al da bojo set problemi?

Hvala za info!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 08 maj 2012, 09:38 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 18 maj 2009, 20:36
Prispevkov: 55
Kraj: Ljubljana
Le zakaj bi moral imeti podvojene fotografije na disku. Enostavno fotografijo importiraš v Lightroom katalog, kjer ostane ves čas. Pomembno je, katere podatke pri importu vpišeš v metadata podatke. Če to izvedeš pregledno, tudi kasneje veliko enostavneje najdeš željeno fotografijo. Lahko jo obdeluješ v lightromu ali Photoshopu ali pa v katerem drugem programu. Poanta je, da original ostane original. Spremembe pa se vpisujejo v dodatno datoteko.

Problem je edino v primeru, da bi želel originalno fotografijo (ki si jo pred tem obdelal v Lightroomu in ima priloženo xmp datoteko), odpreti v Adobe Bridge-u. Ker je poleg originala priložena datoteka, ki vsebuje izvedene spremembe, ti bo original odprlo z izvedenimi spremembami. Če pa xmp datoteko začasno preimenuješ, recimo speremeniš v xmpx, ti bo odprlo neobdelano fotografijo.

Avtomatsko kreiranje datoteke xmp resnično nastaviš v "Catalog Setting", potrdiš opcijo.

Zakaj pa ti ne odpira fotografij Adobe Bridge ali Camera Raw v Photoshopu pa je drugo vprašanje. Mislim, da ni krivda v fotoaparatu, marveč imaš kako napako v softwareu. Razen v primeru, da imaš zelo star program, ki ne vsebuje podatke o tvojem aparatu, kar pa dvomim.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 08 maj 2012, 10:15 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 12 dec 2005, 16:32
Prispevkov: 508
skat je napisal/-a:

Zakaj pa ti ne odpira fotografij Adobe Bridge ali Camera Raw v Photoshopu pa je drugo vprašanje. Mislim, da ni krivda v fotoaparatu, marveč imaš kako napako v softwareu. Razen v primeru, da imaš zelo star program, ki ne vsebuje podatke o tvojem aparatu, kar pa dvomim.


... nimam najnovejši Camera RAW, 6.7 ali več (bridge je pa vrjetno pogojen z sistemskim RAW supportom, ga pa ravno nalagam...)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 14 maj 2012, 08:52 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 12 dec 2005, 16:32
Prispevkov: 508
... dogaja se mi, da ko ustvarim katalog in ga hočem naslednjič odpreti (na istem računalniku kot sem ga ustvaril ali nekem drugem), so thumbnaili osiveni / transparentni in jih enostavno ne morem označit za na novo importat (kao brez shranjene LR obdelave, ne morem niti "Open cataloge".. Ko ene četrtič reštartam LR stvar čudežno deluje... ? Se še komu to dogaja?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 11 jun 2012, 12:26 
Odsoten
napreduje v forumu
Uporabniški avatar

Pridružen: 24 okt 2008, 02:40
Prispevkov: 724
Me je zamikalo, pa sem kliknil: Download a free trial of Photoshop Lightroom 4.

System requirements
Windows

Intel® Pentium® 4 or AMD Athlon® 64 processor
Microsoft® Windows Vista® with Service Pack 2 or Windows® 7 with Service Pack 1
2GB of RAM
1GB of available hard-disk space
1024x768 display
DVD-ROM drive
Internet connection required for Internet-based services*

Jok brate. Ostajam jaz na zgodovinskih XPsp1 in freeware programju.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 11 jun 2012, 19:01 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 05 feb 2012, 19:29
Prispevkov: 199
In za časom...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 11 jun 2012, 23:33 
Odsoten
Svetovalec v resnih temah

Pridružen: 19 avg 2007, 00:00
Prispevkov: 3016
Važno, da so fotke na koncu dobre, ane?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 22 jul 2012, 12:01 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 09 mar 2010, 21:06
Prispevkov: 71
Kje se dobijo lightroom presets?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 22 jul 2012, 12:27 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 01 jun 2011, 17:59
Prispevkov: 63
Kraj: Domžale
Sunnyday je napisal/-a:
Kje se dobijo lightroom presets?

vsepovsod ... samo v google vpiši, pa jih boš našel. Zastonj in plačljive.

lahko jih pa tudi sam narediš; na neki fotografiji narediš nastavitve, klikneš na + pri Presets in shraniš te nastavitve


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 22 jul 2012, 19:05 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 09 mar 2010, 21:06
Prispevkov: 71
Ali jih je možno tudi "fizično" kupiti oziroma naročiti?
Ali jih kdo ima in jih je pripravljen prodati...zs.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 23 jul 2012, 07:54 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 18 avg 2010, 18:35
Prispevkov: 269
Kretenoid je napisal/-a:
Me je zamikalo, pa sem kliknil: Download a free trial of Photoshop Lightroom 4.

System requirements
Windows

Intel® Pentium® 4 or AMD Athlon® 64 processor
Microsoft® Windows Vista® with Service Pack 2 or Windows® 7 with Service Pack 1
2GB of RAM
1GB of available hard-disk space
1024x768 display
DVD-ROM drive
Internet connection required for Internet-based services*

Jok brate. Ostajam jaz na zgodovinskih XPsp1 in freeware programju.


vsaj nasnem si sp3

Glede zahtev, so pa precej boge. tko da če ne premoreš 2 giga rama in 1 giga na diskovju si pa res revež


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 24 jan 2013, 10:31 
Odsoten
Galery Editor

Pridružen: 29 mar 2004, 13:59
Prispevkov: 3857
Kraj: Podlehnik
Eto kar tule vprašam:

Kako se odstrani matične FOLDERJE (Library modul) kot so D:, E:, F:, saj sem zaradi totalne reorganizacije diskov prešel na drugačen "workflow". Prosim ne mi svetovat, da naj zunanji disk vtaknem prejšnji USB vhod, pa se bo vse postavilo nazaj, ker tega ne bom počel. Rad bi zbrisal "matični" folder in ga potem ponovno uvozil!Se to sploh da, ker že nekaj časa googlsm in prebiram forume, pa povsod debata le o brisanju map s slikami.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 24 jan 2013, 17:18 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 07 jan 2006, 01:27
Prispevkov: 312
Priklapljanje na iste usb porte je nesmiselno in neučinkovito. Teoretično bi jim lahko zamenjal črke v Disk managementu, ampak tudi to ni to, kar hočeš, ka-li?
Kako torej odstraniti root diske? Preprosto, poradiraš (odstraniš) vse podmape iz kataloga in disk samodejno izgine. Nato ponovno uvoziš mape in se pojavijo pod ustrezno črko/particijo.
Vseeno se mi zdi tudi to, kar hočeš, nesmiselno, zato bi raje poiskal ustrezno mesto mape (desnoklik/Find missing folder), kar potem "zmeče" mape pod ustrezno particijo, plus tega pa ti ohrani obdelave.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 70 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 45 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group