* *
Danes je 18 jan 2021, 18:48

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 70 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 07 mar 2012, 23:12 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet

Pridružen: 20 mar 2008, 18:31
Prispevkov: 1933
Kraj: MOJSTRANA
tud mercedesa se da skrekat... :mrgreen: :lol: :lol:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 14 mar 2012, 21:57 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 04 mar 2005, 23:20
Prispevkov: 73
Kako dosežem, da bo menijska vrstica (File , Edit, ..) v Lightroom vedno vidna in ne samo takrat, ko grem z miško na zgornji del ekrana?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 14 mar 2012, 22:11 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 25 jun 2008, 22:37
Prispevkov: 83
Kraj: Prelepa Gorenjska ;)
hawkeye je napisal/-a:
Kako dosežem, da bo menijska vrstica (File , Edit, ..) v Lightroom vedno vidna in ne samo takrat, ko grem z miško na zgornji del ekrana?


Za meni, klikni F - bližnjica na tipkovnici, toliko časa, da ti bo "postavitev" všeč.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 14 mar 2012, 22:36 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 04 mar 2005, 23:20
Prispevkov: 73
mavrica je napisal/-a:
hawkeye je napisal/-a:
Kako dosežem, da bo menijska vrstica (File , Edit, ..) v Lightroom vedno vidna in ne samo takrat, ko grem z miško na zgornji del ekrana?


Za meni, klikni F - bližnjica na tipkovnici, toliko časa, da ti bo "postavitev" všeč.


Super, hvala!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 05 maj 2012, 09:42 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 12 dec 2005, 16:32
Prispevkov: 508
Vprašanje:

Ali se v Lightroomu (4) ohranijo RAW nastavitve, če obdelane slike remove-aš in jih ponovno importaš? Ali je kakšen seting ala "save custom seting to XMP or file" ali kaj podobnega, kot v Adobe RAW? Se mi zdi, da sem fotke obdelal, jih remove-al, potem pa ponovno importal in niso bile več custom obdelane... kot da importan RAW file res nima veze s tistim na disku (čeprav, če ga pa izbrišeš iz diska, pa ostane v LR samo thumbnail..)

Lp


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 05 maj 2012, 11:51 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 01 jun 2011, 17:59
Prispevkov: 63
Kraj: Domžale
LR ne spreminja raw datoteke; samo shrani si vse, kar delajš na njej. In vsakič ko jo pogledaš, vzame raw in mu doda vse obdelave.
Če narediš remove iz kataloga, torej vse to, kar si delal, briše.

Za kako shranjevanje pa ne vem; niti ga ne rabim, ker ne vidim smisla brisanja iz kataloga in novega fotografije in nastavitev.
Lahko pa narediš nov katalog in fotografijo izvoziš tja. Pa imaš v tem drugem katalogu shranjene obdelave.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 05 maj 2012, 12:12 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 17 avg 2005, 16:59
Prispevkov: 110
@ Media : poglej EDIT/catalog settings/zavihek Metadata in odkljukaj željene vrednosti

Če uporabljaš datoteke DNG, se lahko vse PP zadeve shranijo direktno v datoteko in jih zazna tudi kak drug program ( recimo Picassa - ne vem pa, do kake mere )
Se pa zaplete, če imaš več virtualnih kopij z različnimi obdelavami..


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 07 maj 2012, 12:55 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 12 dec 2005, 16:32
Prispevkov: 508
KarmenS je napisal/-a:

Za kako shranjevanje pa ne vem; niti ga ne rabim, ker ne vidim smisla brisanja iz kataloga in novega fotografije in nastavitev.


Različni računalniki in programi za urejanje recimo... Če je obdelava prav v RAW datoteki ali pa vsaj nekje zravn na disku, v neki drugi datoteki, je res vse lažje...

Drgač je tole en velik minus LR-ja, da delaš z nekimi "importi" in ne file-i na disku.


Zadnjič spremenil MEDIA, dne 07 maj 2012, 13:15, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 07 maj 2012, 13:14 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 12 dec 2005, 16:32
Prispevkov: 508
bzh je napisal/-a:
@ Media : poglej EDIT/catalog settings/zavihek Metadata in odkljukaj željene vrednosti

Če uporabljaš datoteke DNG, se lahko vse PP zadeve shranijo direktno v datoteko in jih zazna tudi kak drug program ( recimo Picassa - ne vem pa, do kake mere )
Se pa zaplete, če imaš več virtualnih kopij z različnimi obdelavami..


Ja, export v .DNG reši to zadevo, tudi datoteka je manjša (27 namesto 34 Mb), fajn je tudi, da mi v tej obliki odpre tudi v Adobe RAW, ter thumbnail preview v Mac-u in bridge-u... Vse to je zaenkrat problem pri D800

Ne vem pa točno kaj se zgodi s kvaliteto pri DNG konverziji, bom malo zguglal (oz. če ve kdo iz glave..), prav veliko vrjetno ne pri tolk megabajtih...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 07 maj 2012, 14:03 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 12 dec 2005, 16:32
Prispevkov: 508
... tu mač, zbrisal sem si obdelavo od cca. 1000 fotk, ker sem jih presnel na backaup disk in želel dalje dlat na drugem računalniku, na laptop disku sem pa zbrisal file... obol.

Se prav, če hočeš delat na tak način, sploh ni druge kot exportat .dng (oz uporabljat Adobe RAW) ?!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 07 maj 2012, 14:15 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 12 dec 2005, 16:32
Prispevkov: 508
... aaaa, ma to ni res, niti če enostavno nazaj iz koša prestavim fotke v mapo, jih ne zazna, treba še enkrat importat, s tem pa zgine vsa obdelava... 2 dni dela v nič, pa vsaka slika je bla na manual neki poštelana, pi... :x


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 07 maj 2012, 14:18 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 12 dec 2005, 16:32
Prispevkov: 508
MEDIA je napisal/-a:
... aaaa, ma to ni res, niti če enostavno nazaj iz koša prestavim fotke v mapo, jih ne zazna, treba še enkrat importat, s tem pa zgine vsa obdelava... 2 dni dela v nič, pa vsaka slika je bla na manual neki poštelana, pi... :x



... ma tud importat jih ne morem (vse so posivene, sploh ne morem odkljukat)? Na drugem računalniku lahko...

Ampak thumbnaili iz prejšnjega importa pa so, tud imajo tiste znakce spodaj (crop, itd..), se prav obstaja neka informacija od prej? Ker kataloga pa nisem brisal... A ne bi mogla bit po vsej logiki potem tudi informacija o obdelavi?
Help me out here! :oops:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 07 maj 2012, 14:21 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jul 2004, 11:40
Prispevkov: 418
Kaj pa če v zavihku library klikneš na dotično mapo in rečeš Update folder location? Seveda ne smeš izbrisati kataloga...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 07 maj 2012, 14:26 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 12 dec 2005, 16:32
Prispevkov: 508
marchello je napisal/-a:
Kaj pa če v zavihku library klikneš na dotično mapo in rečeš Update folder location? Seveda ne smeš izbrisati kataloga...


... ok, zrihtano :P =D=

Vidim tudi, da obstaja export catalogue, se prav bo vrjetno opcija za delat backupe skupaj z podatki o obdelavi..

Se opravičujem za paniko, nov sem v LR in bi mi tole zdej res zakadilo če bi pri tem projektu zginla obdelava...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Lightroom 4
OdgovorObjavljeno: 07 maj 2012, 14:31 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jul 2004, 11:40
Prispevkov: 418
MEDIA je napisal/-a:
marchello je napisal/-a:
Kaj pa če v zavihku library klikneš na dotično mapo in rečeš Update folder location? Seveda ne smeš izbrisati kataloga...


... ok, zrihtano :P =D=

Vidim tudi, da obstaja export catalogue, se prav bo vrjetno opcija za delat backupe skupaj z podatki o obdelavi..

Se opravičujem za paniko, nov sem v LR in bi mi tole zdej res zakadilo če bi pri tem projektu zginla obdelava...


Super, čisto razumem tvojo paniko. :beer:


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 70 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group