* *
Danes je 25 jan 2021, 14:34

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 9 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Kaj z obdelanim RAW v Lightroom 3
OdgovorObjavljeno: 02 jan 2012, 00:04 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 08 avg 2006, 20:22
Prispevkov: 67
Pozdravljeni,
zadnje čase vse več fotografiram v RAW formatu in fotke nato obdelam v LR3. Do tu vse lepo in prav, od tu dalje pa se pojavi dilema in prosim za nasvet.
Kaj počnete z obdelanimi RAW fotografijami v LR3? a jih spremenite v JPEG in če da bi res prosil za nasvet kako (preko export-export?)

Hvala že vnaprej


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kaj z obdelanim RAW v Lightroom 3
OdgovorObjavljeno: 02 jan 2012, 00:21 
Odsoten
Svetovalec v resnih temah

Pridružen: 19 avg 2007, 00:00
Prispevkov: 3016
Jah, če jih boš hotel za karkoli uporabiti, bo na koncu potrebno narediti jpeg, ja. RAW je za veliko večino namenov (objava na spletu, predvajanje na samostojnih predvajalnikih, razvijanje fotografij, ...) neuporaben oziroma samo vmesna stopnja.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kaj z obdelanim RAW v Lightroom 3
OdgovorObjavljeno: 02 jan 2012, 01:21 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 nov 2004, 09:30
Prispevkov: 1100
No, osnovno načelo dela v LR je, da izvorna datoteka (naj bo RAW ali jpeg, vseeno) ob vseh obdelavah ostaja nedotaknjena.

Od tod naprej pa je odgovor na vprašanje "Kaj počnete z obdelanimi RAW fotografijami v LR3" popolnoma odvisen od namena, in glede na to so operacije zelo različne. Samo nekaj primerov:

- Če boš fotke delal pri fotolabu (prek neta ali direktno) jih seveda moraš prek "export" spremeniti v jpeg ali tiff. Enako, če jih objavljaš na netu. (Tu se odpre novo poglavje, kako to optimalno storiti ...)
- Če jih printaš doma, "export" korak v LR ni potreben, moraš pa naštudirat par trikov, kako se optimalno printa iz LR.
- Če ti gre za arhiviranje popravkov, ki si jih naredil v LR, je spet kar nekaj opcij.

Itn. Povej, kaj konkretno te zanima. LP

elanino je napisal/-a:
Pozdravljeni,
zadnje čase vse več fotografiram v RAW formatu in fotke nato obdelam v LR3. Do tu vse lepo in prav, od tu dalje pa se pojavi dilema in prosim za nasvet.
Kaj počnete z obdelanimi RAW fotografijami v LR3? a jih spremenite v JPEG in če da bi res prosil za nasvet kako (preko export-export?)

Hvala že vnaprej


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kaj z obdelanim RAW v Lightroom 3
OdgovorObjavljeno: 05 jan 2012, 22:26 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 08 avg 2006, 20:22
Prispevkov: 67
To kar me žuli je naslednje:
- če obdržim fotke v RAW je to enostavno prevelika poraba prostora (20 MB za fotko) zato bi bilo smiselno to v JPEG zmanjšati
- zanima me tudi kako konvertirati v JPEG (export-export?) in koliko pomanjšati da ne bo izgube na kvaliteti
- Fotke bodo večinoma namenjene za hranjenje na disku, nekatere pa bodo šle na tiskanje vendar ne po spletu ampak na ključku;
- če recimo objavim na spletu je verjetno potrebno spremeniti v JPEG - v tem primeru me zanima kako spremeniti v JPEG da ne pride
do padca kvalitete;
- ali RAW fotografije hranite v RAW ali jih po obdelavi takoj vse spremenite v JPEG?

Za odgovore vsem že vnaprej iskrena hvala.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kaj z obdelanim RAW v Lightroom 3
OdgovorObjavljeno: 05 jan 2012, 22:36 
Odsoten
Makro mojster
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 apr 2004, 19:30
Prispevkov: 7740
Kraj: Ljubljana
se mi zdi škoda brisat RAW zaradi prostorske stiske, daš še tistih 100+ € za zunanji disk, na katerem imaš shranjene RAWe. Če boš kdaj hotel kakšno starejšo fotko drugače obdelat, boš to veliko lažje in bolj kakovostno naredil v RAW, kot pa, če boš šel obdelovat že obdelan jpg.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kaj z obdelanim RAW v Lightroom 3
OdgovorObjavljeno: 05 jan 2012, 22:42 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 17 jan 2009, 14:17
Prispevkov: 598
Odgovorov je vec. Moj je raw+normal ali basic jpeg pri fotkanju. Pri prenosu se raw prekonvertira v dng, kjer se izbere moznost da znotraj dngja ne ohranim originalnega raw fajla in pa da se morebitne spremembe dng fajla shranijo znotraj samega dngja, ne pa v sidecart datoteki. Dng zato ker je odprt standard, medtem ko raw (nef denimo ) ni, kar zna biti problem cez 30 let. Mogoce ne bo problemov, ampak tako se mi zdi varneje :-)

W.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kaj z obdelanim RAW v Lightroom 3
OdgovorObjavljeno: 05 jan 2012, 23:28 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 nov 2004, 09:30
Prispevkov: 1100
elanino je napisal/-a:
To kar me žuli je naslednje:
- če obdržim fotke v RAW je to enostavno prevelika poraba prostora (20 MB za fotko) zato bi bilo smiselno to v JPEG zmanjšati

Glede na današnje cene diskov je res čisto brez veze šparat s prostorom, če že fotkaš raw.
elanino je napisal/-a:
- zanima me tudi kako konvertirati v JPEG (export-export?) in koliko pomanjšati da ne bo izgube na kvaliteti

Pri konverziji v jpg seveda lahko tudi sploh ne pomanjšaš :wink: Export>Image Sizing>Resize to Fit - ne obkljukaš
elanino je napisal/-a:
- Fotke bodo večinoma namenjene za hranjenje na disku, nekatere pa bodo šle na tiskanje vendar ne po spletu ampak na ključku;

Original RAW imaš vedno na disku, ko želiš odnesti na tiskanje na ključku, Export>Export Location>Export to [ključek]
elanino je napisal/-a:
- če recimo objavim na spletu je verjetno potrebno spremeniti v JPEG - v tem primeru me zanima kako spremeniti v JPEG da ne pride do padca kvalitete;

Ja, v jpg. Pa še recimo par "trikov" Export>File Settings>Color Space>sRGB (obvezno!); Export>Output Sharpening [obkljukaj]>Screen>Amount - recimo Standard; + običajno za splet ne boš želel večje fotke kot 900pix po daljši stranici Export>Image Sizing>Resize to Fit [obkljukaš]>Long Edge xxx pixels
elanino je napisal/-a:
- ali RAW fotografije hranite v RAW ali jih po obdelavi takoj vse spremenite v JPEG?

Prav ob uporabi tipa programov, kot je LR, je najbolj prikladno, da hraniš RAW original, LR si v svoji bazi zapomni vse obdelave, ne da bi jih moral posebej izvoziti kot jpg (s čemer, mimogrede, prostor lahko celo prihraniš, če bi že šlo za to). Ko ob priložnosti potrebuješ jpg - za na ključek, za objavo na spletu ... itd - pa s preprostimi operacijami menija Export, kot so npr. zgoraj opisane, to narediš takrat ... Lp


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kaj z obdelanim RAW v Lightroom 3
OdgovorObjavljeno: 05 jan 2012, 23:29 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 02 jan 2012, 23:10
Prispevkov: 43
Obdelaš, exportaš, zbrišeš raw in greš dalje.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kaj z obdelanim RAW v Lightroom 3
OdgovorObjavljeno: 09 jan 2012, 11:25 
Odsoten
zigaintihar.com
Uporabniški avatar

Pridružen: 09 okt 2003, 18:19
Prispevkov: 924
Kraj: Ljubljana
xyzq je napisal/-a:
Obdelaš, exportaš, zbrišeš raw in greš dalje.

x1 :daumen:


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 9 prispevkov ] 

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 29 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group