xlara je napisal/-a:
Pozdravljeni,
ker nimam veliko znanja na področju barvnih prostorov, sem se odločilila, da se o njih malo podučim, a sem naletela na naslednji problem:
Predvidevam, da se lahko fotografijo v Adobe RGB prostoru lahko zapiše v 8 ali 16 bitnem zapisu. Do zdaj sem uporabljala 8 bitnega, kar pomeni da sem za posamezni piksel imela na voljo 256×256×256 = 16,7 milijonov barv. Če sem v photoshopu na 8bitni fotografiji s kapalko označila katerokoli barvo na njej, so se mi na info paleti za vsako barvo prikazale vrednosti od 0-255 za vsak barvni kanal. Ko pa sem fotografijo v raw zapisu v raw konverterju konvertirala v 16 bitni zapis adobe rgb in to fotografijo s tem profilom odprla v photoshopu sem na info paleti dobila za posamezno barvo prav take vrednosti od 0-255 za posamezno barvo. Hmmm mar ne bi potem morala dobiti vrednosti od 0- 65636 za posamezni kanal?? Vsaj tako jaz to razumem.
Upam, da mi lahko kdo razjasni ta problem. Ker sem na tem področju amaterka upam tudi, da nisem stvari preveč zakomplicirala:)
LP,Saša
Najprej winter007 hvala za pojasnilo. Iz tega sklepam, da za 16 bitni zapis na barvni kanal ne dobim več barvnih vrednosti zaradi omejenosti mojega monitorja. Če pa bi imela boljšo barvno globino monitorja, pa bi se mi potem pokazale vrednosti od 0-65636 za vsak barvni kanal na info paleti v photoshopu , če bi s kapalko označila katerokoli barvo na fotografiji zapisani s 16bitno globino na kanal?:) se motim?
vnaprej hvala za odgovor
LPS