* *
Danes je 18 jan 2021, 18:48

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 16 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Problem z RAW in barvo
OdgovorObjavljeno: 29 sep 2011, 07:32 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jan 2011, 21:41
Prispevkov: 241
Živjo,
pojavil se mi je en čuden problem (ali pa sem to šele sedaj opazila, bolj intenzivno). Včeraj sem fotkala koncert, veliko je bilo modrih in belih luči, posledično je na slikah veliko modre. Ko fotko odprem v bridge, se preko nje kar naenkrat naredi temno modra plast, preko katere sploh ne vidim kako fotka zgleda. Kot bi gledala negative v modri barvi. Ostale fotografije, ki niso bile narejene v modri svetlobi tega nimajo.
Ali je možno, da imam vklopljen clipping za temne predele? Oziroma kje lahko to preverim. Tudi če fotko odprem v camera raw je ta modri filter še vedno na njej. V camera raw, ko vklopim clipping za temne dele, se ti pojavijo drugje, ne na območju kjer je temno modra plast.

Moti me to, da nemorem narediti izbora fotografij, da o sami korekciji sploh ne govorim. Vem, da raw ko pregledujem fotke sam malce spremeni barve, ampak kaj takega nisem videla še nikoli.

Ali se da to kako popraviti, ali sem že v štartu zafrknila ob fotografiranju (tud to je možno). Rada bi vsaj v Bridgeu videla fotografije kot so na aparatu, da lahko naredim selekcijo.

lp,
Anja


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z RAW in barvo
OdgovorObjavljeno: 29 sep 2011, 08:09 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 17 dec 2009, 12:37
Prispevkov: 240
Poskusi resetirati nastavitve. V meniju "settings" izberi Reset Camera Raw Defaults.

Upam da bo zadostovalo.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z RAW in barvo
OdgovorObjavljeno: 29 sep 2011, 08:49 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jan 2011, 21:41
Prispevkov: 241
Tudi to ne pomaga. Če se lotim fotke, se jo da popravit. Jezi me predogled fotk na računalniku s picasso in v adobe programih. Ali se da kje odkljukati, da ti raw sam od sebe ob pregledu na računalniku popravi barve? Da bi izhajala iz čiste osnove fotke.
Sem poskusla na dveh računalnikih, ki imata default nastavitve adobe programov in je na obeh isto.

Rada bi si skrajšala čas obdelave fotk, ker moram sedaj vsako posebej odpreti in desaturirat, spremenit temperaturo itd. da lahko vidim ali se jo sploh splača obdelat.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z RAW in barvo
OdgovorObjavljeno: 29 sep 2011, 09:12 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jan 2011, 21:41
Prispevkov: 241
Če dam v camera raw, camera profile - camera standard in ne adobe standard, mi v programu pokaže fotko takšno kot je v originalu. Ne vem pa kako shraniti to, da bi že po defaultu v predogledu kazalo fotke v camera standard in ne adobe standard.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z RAW in barvo
OdgovorObjavljeno: 29 sep 2011, 09:40 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 17 dec 2009, 12:37
Prispevkov: 240
http://www.earthboundlight.com/phototip ... tings.html

na hitro pogooglano. Upam, da bo pomagalo.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z RAW in barvo
OdgovorObjavljeno: 29 sep 2011, 11:29 
Odsoten
vstopil v forum
Uporabniški avatar

Pridružen: 17 okt 2009, 08:18
Prispevkov: 246
A lahko tu gor pripopaš kak Print screen camera raw okna in fotke?
Me zanima kako tole izgleda.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z RAW in barvo
OdgovorObjavljeno: 29 sep 2011, 18:39 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jan 2011, 21:41
Prispevkov: 241
Slika
tole je print screen originala, še predno mi računalnik sam od sebe v predogledu fotko spremeni v tole spodaj...

Slika
ko fotko odprem v camera raw, bridge, photoshop... je vedno takšnih barv.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z RAW in barvo
OdgovorObjavljeno: 29 sep 2011, 21:15 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 19 avg 2011, 20:27
Prispevkov: 22
Meni osebno je tista slika zgorej zelo huda :mrgreen:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z RAW in barvo
OdgovorObjavljeno: 29 sep 2011, 21:48 
Odsoten
Svetovalec v resnih temah

Pridružen: 19 avg 2007, 00:00
Prispevkov: 3016
hm, meni tole deluje, kot da bi imela nastavljen white balance na fleš, fotkala bi pa brez njega.
Drugače za obdelavo velike količine fotk priporočam raje kak ACDSee (ravnokar prišla ven verzija 5). Lahko naprimer popraviš en RAW, potem pa celi skupini določiš enake nastavitve za izbrane parametre.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z RAW in barvo
OdgovorObjavljeno: 29 sep 2011, 22:01 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 12 feb 2010, 10:58
Prispevkov: 210
Odpri raw v konverterju proizvajalca fotoaparata (npr ViewNX za Nikon ipd), ponavadi naredijo po defaultu zelo podobno pretvorbo kot aparat.
Še ena free alternativa: gugljeva Picasa ;)
Z adobe konverzijo pa lahko poskusiš znižat osvetlitev, zmanjšat kontrast in saturation, spremenit WB proti rumeni, selektivno znižat modro.
Kjer je presvetljeno že v raw, težko pomagaš. V teoriji se da tisto kjer je en ali dva kanala prežgana za silo reševat s sorazmerno interpolacijo iz neprežganega(-ih). Nimam pojma kako se to naredi v praksi v fotošopu, ampak imam občutek da ViewNX to počenja že sam od sebe, saj se pri prežganinah obnaša opazno bolje kot LR3, Picasa in DxO. Pogoj je da dovolj znižaš exposure compensation in ne poskušaš hkrati reševat senc (za sence narediš drugo konverzijo in jih nato zblendaš).


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z RAW in barvo
OdgovorObjavljeno: 30 sep 2011, 09:21 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jan 2011, 21:41
Prispevkov: 241
V bistvu je bla ves čas modra, zatemnjena svetloba pa velik dima... rezultat so pa take umetniške fotke :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z RAW in barvo
OdgovorObjavljeno: 01 okt 2011, 19:00 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet

Pridružen: 28 feb 2005, 08:47
Prispevkov: 1369
MorganaLaFay je napisal/-a:
Če dam v camera raw, camera profile - camera standard in ne adobe standard, mi v programu pokaže fotko takšno kot je v originalu. Ne vem pa kako shraniti to, da bi že po defaultu v predogledu kazalo fotke v camera standard in ne adobe standard.


V RAW konverterju nastavi tako, kot ti najbilj ustreza, nato pritisni tole:

Slika

Zapri RAW konverter in ga ponovno zaženi.
Slike bi morale izgledati tako kot želiš.

Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z RAW in barvo
OdgovorObjavljeno: 01 okt 2011, 19:40 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet

Pridružen: 28 feb 2005, 08:47
Prispevkov: 1369
Odyn je napisal/-a:
hm, meni tole deluje, kot da bi imela nastavljen white balance na fleš, fotkala bi pa brez njega.
Drugače za obdelavo velike količine fotk priporočam raje kak ACDSee (ravnokar prišla ven verzija 5). Lahko naprimer popraviš en RAW, potem pa celi skupini določiš enake nastavitve za izbrane parametre.


To lahko narediš tudi v Camera RAW.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z RAW in barvo
OdgovorObjavljeno: 02 okt 2011, 09:07 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jan 2011, 21:41
Prispevkov: 241
Hvala vsem za nasvete, zadeva urejena, fotke pa že objavljene :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Problem z RAW in barvo
OdgovorObjavljeno: 24 jun 2013, 23:11 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 24 jun 2013, 23:05
Prispevkov: 2
V obupavanju vas prosim za pomoč!

Jaz pa imam eno drugo težavo in sicer raw fotografijo obdelam v Photoshop raw konverterju, ko pa shranim ta raw v jpg, na zaslonu nimam enakih barv, kot sem jih nastavil v raw konverterju... v čem je fora....

Hvala za odgovore in pomoč, saj me ta problem odvrača od uporabe raw formata... enak prolbem imam tudi če raw foramt urejam v Lightroom-u


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 16 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group