Slikati mislim RAW+JPG, obdržati večino jpg fotk takih kot so, nekaj RAW brisati, nekaj RAW pa ohraniti. Primer, ko si na potovanju in narediš recimo 1000 slik, večino jih pustiš takih kot so torej jpg, nekaj pa bi jih vseeno rad obdelal in bi jih imel v RAW formatu.
Prejle sem naredil nekaj testnih slik in ugotovil, da še tole kar sem prej napisal ne drži: "
če slikaš v RAW formatu in uporabljaš lightroom ali photoshop, potem so te nastavitve na nikon kameri brezveze in jih imaš lahko izklopljene", ampak, da je še slabše, ker ko odpreš sliko z active d lighting v lightroomu je le ta podosvetljena za 1 stopnjo kot, da bi slikal v neki jami ...
Če imam active d lighting izklopljen, pa seveda potem tudi na jpg ni tega efekta, ki bi nastal ob vklopljenem. NX2 je pa res štorast napram Lightroomu, mogoče tudi ker sem se že navadil nanj.
Če imam izklopljen active d lighting, potem se mi tudi ne zdi smislno shranjevati jpg, ampak samo raw in potem pač naredim mass export v jpg.
A ostalim se vam ne zdi to zoprna zadeva?
@vivace kaj pa je to CR? In a mi lahko prosim poveš katere vse nastavitve na nikonih so še take, ki jih imaš izklopljene ... in a tudi zaradi podobnega problema kot z active d lighting?