* *
Danes je 18 jan 2021, 18:38

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 04 jun 2011, 08:37 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 11 jul 2008, 12:36
Prispevkov: 275
A mi lahko en na kratko obrazloži kako stvar deluje, prebral sem nekaj stvari vendar mi ni jasno, če dela to na prenosniku ali bo potem vse ok z barvami na fotkah, namreč pojavlja se mi problem da ko fotko malo obdelam v PS in ko jo dam razviti so barve katastrofalne na izdelani-razviti sliki.Se da to popravit z kalibratorjem da bodo slike resnično izgledale take kot na compu??
Oziroma kaj drugega probat, kaj nabavit....
hvala za odg. =D=


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 04 jun 2011, 09:00 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 17 okt 2010, 14:56
Prispevkov: 505
Poenostavljeno povedano....

Kalibrator (npr. Datacolor Spyder, so še drugi ...) primerja sliko na monitorju (generirano z njegovim software-jem) s svojimi referenčnimi nastavitvami ter na osnovi osvetlitve v prostoru in izmerjenih parametrov na zaslonu pripravi korekcijski profil, ki ga naloži v grafično kartico.

Postopek je zelo enostaven, vzame le nekaj minut časa.

PRO verzija Spyderja ti omogoče kalibracijo več vrst zaslonov (CRT, LCD, tudi na laptopih ....) brez omejitev števila računalnikov in monitorjev. Narediš lahko tudi več profilov, odvisno od osvetlitve v prostoru. Če imaš priključenih več monitorjev, lahko kalibriraš vsakega posebej.

Po izkušnjah sodeč so monitorji večinoma nastavljeni presvetlo in prehladno (preveč modro ...).


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 04 jun 2011, 10:12 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 11 jul 2008, 12:36
Prispevkov: 275
in katerega naj vzamem, priporočla?? a se to dobi program in se ga samo inštalira?? :P


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 04 jun 2011, 10:14 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 17 okt 2010, 14:56
Prispevkov: 505
Še tole ....

Tudi tiskalnike se lahko kalibrira, vendar ne z zgoraj omenjenim hardware-jem in software-jem.

Predpostavimo, da imajo tam, kjer ti natisnejo fotke, kalibriran 'tiskalnik', potem bo kalibracija tvojega monitorja izboljšala zadevo.

Če ga pa nimajo ...... naj ga kalibrirajo ali pa zamenjaj ponudnika.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 04 jun 2011, 10:17 
Odsoten
Vreden zaupanja

Pridružen: 29 sep 2003, 15:07
Prispevkov: 7579
Kraj: Že kje/Morska decva
Jaz ti enega prodam, pa še za tiskalnike je :D. Drugače pa najcenejši Spyder stane okoli 100€, potem gredo pa cene le še navzgor.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 04 jun 2011, 10:26 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 17 okt 2010, 14:56
Prispevkov: 505
Rabiš tako program kot 'merilnik'.

Poglej na .... http://spyder.datacolor.com/product-mc-s3pro.php

PRO verzija je po mojem dober kompromis med ceno in zmogljivostjo.

Do PRO-ja lahko prideš tudi z nadgradnjo ( :idea: ) cenejše verzije Express (ki je načeloma le za 1 ekran), ker je merilnik v vseh variantah enak.

Če hočeš, ga lahko skalibriraš pri meni. V tem primeru se javi na ZS.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 04 jun 2011, 10:52 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 11 jul 2008, 12:36
Prispevkov: 275
Ales_borlak je napisal/-a:
Jaz ti enega prodam, pa še za tiskalnike je :D. Drugače pa najcenejši Spyder stane okoli 100€, potem gredo pa cene le še navzgor.

daj mi malo povej kako treba zadevo inštalirat, je zajeb.... postopek? ker nisem glih vešč računalničar :mrgreen:
kok maš ceno??


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 04 jun 2011, 11:02 
Odsoten
Vreden zaupanja

Pridružen: 29 sep 2003, 15:07
Prispevkov: 7579
Kraj: Že kje/Morska decva
Poslal zs.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 04 jun 2011, 23:23 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 12 feb 2010, 10:58
Prispevkov: 210
Simpl je napisal/-a:
PRO verzija Spyderja ti omogoče kalibracijo več vrst zaslonov (CRT, LCD, tudi na laptopih ....) brez omejitev števila računalnikov in monitorjev. Narediš lahko tudi več profilov, odvisno od osvetlitve v prostoru. Če imaš priključenih več monitorjev, lahko kalibriraš vsakega posebej.

Po izkušnjah sodeč so monitorji večinoma nastavljeni presvetlo in prehladno (preveč modro ...).


Dodal bi da kalibracija ne reši slabega zaslona. In da v slednjo kategorijo spada 99% zaslonov prenosnikov. Slab zaslon sicer lahko skalibriraš in bo to rešilo najbolj očitne probleme. Ampak nekateri odtenki bodo ostali zgrešeni, kalibracija pa celo zmanjša barvni obseg in zna povzročit kakšno posterizacijo. Zaslon mojega prenosnika tudi po kalibraciji izgleda izprano; če na njem nastavljam barve izpadejo na spodobnem zunanjem zaslonu preveč navite. Prejšnji je bil trubrite tipa in malo bolj živahen, ampak prav tako je precej odstopanj pri nekih odtenkih.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 05 jun 2011, 06:14 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 17 okt 2010, 14:56
Prispevkov: 505
Sem je napisal/-a:
Dodal bi da kalibracija ne reši slabega zaslona. Slab zaslon sicer lahko skalibriraš in bo to rešilo najbolj očitne probleme. Zaslon mojega prenosnika tudi po kalibraciji izgleda izprano.

Točno tako. Tukaj pač naletiš na omejitve opreme (ki se jih mogoče prej niti nisi zavedal .... )


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 05 jun 2011, 13:11 
Odsoten
Svetovalec v resnih temah
Uporabniški avatar

Pridružen: 05 mar 2008, 03:18
Prispevkov: 3067
Večina LCD-jev ima preveliko svetilnost in jih s kalibratorjem ne moreš čisto točno nastaviti, saj se svetilnosti enostavno ne da dovolj znižati. Po moji izkušnji to velja za vse razen LCD-jev v pro in pol-pro razredu, kot so Eizo in NEC. Naprimer 24" Dell z IPS matriko se ne da točno skalibrirati. Je pa bolje kot nič, sploh za take, ki na pamet ne znamo nastaviti monitorjev.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 05 jun 2011, 14:31 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet

Pridružen: 20 nov 2008, 22:34
Prispevkov: 1526
Kaj pa če bi najprej preveril, v katerem barvnem prostoru imaš fotke, pa v kaj pretvarjaš, preden daš razvijat.

Povprečno dober monitor bi že brez čudežev kalibracije moral kazati čisto sprejemljivo podobo fotografije. Imam občutek, da ga tudi kaj v Photoshopu biksaš.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 10 jun 2011, 06:26 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet

Pridružen: 13 jul 2004, 09:06
Prispevkov: 1497
Firbec je napisal/-a:
Večina LCD-jev ima preveliko svetilnost in jih s kalibratorjem ne moreš čisto točno nastaviti, saj se svetilnosti enostavno ne da dovolj znižati. Po moji izkušnji to velja za vse razen LCD-jev v pro in pol-pro razredu, kot so Eizo in NEC. Naprimer 24" Dell z IPS matriko se ne da točno skalibrirati. Je pa bolje kot nič, sploh za take, ki na pamet ne znamo nastaviti monitorjev.


Zato je treba vzet unega z 21.5", ki je dost manj svetel :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 28 feb 2012, 15:18 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jul 2004, 11:40
Prispevkov: 418
Da ne odpiram nove teme glede kalibracije...

Kake so vaše izkušnje s Spyder 3 oz. 4 Pro. Zadostuje to za dobro kalibracijo ali je potrebno imeti verzijo Elite? Se mi zdi brez veze dajat 60 EUR več za Elite, če bo v končni fazi monitor enako dobro skalibriran. Expres kot gledam ne pride v poštev, ker ne podpira dveh monitorjev. Imam pa 24'' monitor priklopljen na macbookpro. Kakršnokoli mnenje iz prakse je več kot dobrodošlo.

LP, Iztok


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: kalibrator monitorja
OdgovorObjavljeno: 28 feb 2012, 15:48 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 17 okt 2010, 14:56
Prispevkov: 505
Vsaj zame je PRO čisto dovolj, Elite ima le nekaj funkcij več, osnovne so enake.

Če ga imaš priključenega, te opozarja tudi ne odstopanja od svetlobnih razmer v prostoru, ki si jih imel ob sami kalibraciji.

Z njim sem skalibriral kar nekaj monitorjev, tako LCD (desktop, laptop) kot CRT, število pri PRO-ju ni omejeno.

Je pa razlika med njimi (express, pro, elite) samo v softwareju, senzor je vedno tehnično enak.

Še tole ... brez kalibratorja ne gre več.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group