Pozdravljeni.
Imam eno težavo, ki jo tudi ekstenzivno googlanje ne reši... Pri poskusu izdelavi fotoknjige v InDesign sem si zamislil pod vsako fotografijo nekaj podatkov iz EXIF (čas, objektiv, zaslonka, ISO vrednost... ). Ena možnost je seveda ročno kopiranje, vendar me zanima, če obstaja kak avtomatiziran proces.
Pri iskanju sem zasledil, da zna to celo nekaj "hišnih" programov izdelovalcev fotoknjig, prav tako sem našel skripte za dodajanje teh informacij v rob slike za Photoshop (
PrintEXIF), Lightroom (
Adding EXIF with Lightroom and LR/2 Mogrify), ter kar nekaj manjših programov, ki to znajo (EXIF wMaker...).
V sili bi šlo tudi s tem. Vsi seveda te informacije zapišejo v bitno sliko, kar pa predstavlja določen problem, ker se bo velikost pisave spreminjala glede na velikost vstavljene fotografije v InDesignu.
Našel sem plačljiv vtičnik, ki InDesignu to omogoča (
Smart Image), vendar omogoča le uvažanje iz XMP/IPTC metapodatkov. Pa še 150$ stane, kar je čisti rop glede na ponujeno funkcionalnost.
Fotoknjigo sem praktično prisiljen oblikovati z InDesignom, saj gre za potopis po Ferskih otokih, fontom hišnih programov pa manjka kar nekaj črk ferske abecede.
Ima kdo kakšno rešitev?
LP, Blaž