* *
Danes je 05 mar 2021, 20:36

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 28 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: APERTURE 3
OdgovorObjavljeno: 11 feb 2010, 15:25 
Odsoten
Marsal

Pridružen: 29 sep 2003, 06:39
Prispevkov: 21125
Kraj: Ljubljana
http://www.apple.com/aperture/whats-new.html

Matjaž


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: APERTURE 3
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2010, 08:47 
Odsoten
Svetovalec v resnih temah
Uporabniški avatar

Pridružen: 24 jun 2004, 11:36
Prispevkov: 3786
Kraj: Maribor
S starim, verzijo 2, nimam nekih izkušenj.
Aperture 3 se mi zdi odličen.

m.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: APERTURE 3
OdgovorObjavljeno: 09 nov 2010, 13:08 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jul 2004, 11:40
Prispevkov: 418
Jaz sem čisto navlečen na Lightroom in so mi prvi kliki v Aperture malo tuji ampak imam občutek, da bi znal biti uporaben za vsakdanja raw opravila. A uporablja sploh kdo Aperture?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: APERTURE 3
OdgovorObjavljeno: 09 nov 2010, 16:43 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 07 sep 2009, 12:19
Prispevkov: 18
marchello je napisal/-a:
Jaz sem čisto navlečen na Lightroom in so mi prvi kliki v Aperture malo tuji ampak imam občutek, da bi znal biti uporaben za vsakdanja raw opravila. A uporablja sploh kdo Aperture?

jaz ga uporablam.. ampak se šele uvajam vanj


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: APERTURE 3
OdgovorObjavljeno: 09 nov 2010, 17:14 
Odsoten
Svetovalec v resnih temah
Uporabniški avatar

Pridružen: 24 jun 2004, 11:36
Prispevkov: 3786
Kraj: Maribor
marchello je napisal/-a:
Jaz sem čisto navlečen na Lightroom in so mi prvi kliki v Aperture malo tuji ampak imam občutek, da bi znal biti uporaben za vsakdanja raw opravila. A uporablja sploh kdo Aperture?


Meni je A3 super. Uporabljam. Ne čutim potrebe po čem drugim kar se RAW zadev tiče.

m.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: APERTURE 3
OdgovorObjavljeno: 10 nov 2010, 08:29 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jul 2004, 11:40
Prispevkov: 418
Ja, sej je super za delat. Me je pa zmotila ena stvar...library je tolk požrešen, uf. A se da to kaj optimizirat, da sam od sebe previewe in podobne stvari briše?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: APERTURE 3
OdgovorObjavljeno: 10 nov 2010, 09:04 
Odsoten
Svetovalec v resnih temah
Uporabniški avatar

Pridružen: 25 nov 2003, 11:11
Prispevkov: 2114
Kraj: na relaciji med Dovjem, Ljubljano in Pekingom
eno vprašanje... ali tudi Aperture (kot iPhoto) kopira fotke v svoj direktorij (oz. v svoj library)? Ali lahko ostanejo na drugi lokaciji, npr. na prenosnem disku?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: APERTURE 3
OdgovorObjavljeno: 10 nov 2010, 16:43 
Odsoten
Svetovalec v resnih temah
Uporabniški avatar

Pridružen: 24 jun 2004, 11:36
Prispevkov: 3786
Kraj: Maribor
marchello je napisal/-a:
Ja, sej je super za delat. Me je pa zmotila ena stvar...library je tolk požrešen, uf. A se da to kaj optimizirat, da sam od sebe previewe in podobne stvari briše?


Govorim o Aperture 3.
Nastavi da ti dela manjše previewe. Preferences, Previews, Photo Preview in Photo Preview quality.
Lahko si pa nov Library narediš za vsako leto, recimo.

m.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: APERTURE 3
OdgovorObjavljeno: 10 nov 2010, 16:47 
Odsoten
Svetovalec v resnih temah
Uporabniški avatar

Pridružen: 24 jun 2004, 11:36
Prispevkov: 3786
Kraj: Maribor
Matty je napisal/-a:
eno vprašanje... ali tudi Aperture (kot iPhoto) kopira fotke v svoj direktorij (oz. v svoj library)? Ali lahko ostanejo na drugi lokaciji, npr. na prenosnem disku?


Lahko jih imaš kjer koli želiš. Ni potrebno imet v Aperture Library.
Moj A3 library je od leta 2006 do 2010 velik 21 gb, slike so pa na čisto tretji lokaciji.

m.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: APERTURE 3
OdgovorObjavljeno: 15 nov 2010, 18:53 
Odsoten
Vreden zaupanja
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 jan 2004, 21:25
Prispevkov: 7968
Kraj: Republic of Passivia-Aggressivia
Pravzaprav je to, da imaš fotke v knjižnici, najslabša možna varianta - dobiš eno golomazno datoteko (čeprav je v bistvu zamaskirana mapa), ki je neprijetna za varnostno kopiranje, hkrati pa ti lahko ena napaka naredi ogromno škode. Jaz jih imam vedno na ločenem disku, od tam jih pa potem Carbon Copy Cloner (ki je čudovit in zastonjski program) vsak dan sinhronizira z drugim diskom.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: APERTURE 3
OdgovorObjavljeno: 15 nov 2010, 19:49 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 06 jul 2004, 11:40
Prispevkov: 418
Hvala Marko & Juze. Še eno vprašanje, ki pa ga res nisem našel na netu... Kako lahko iz A3 direktno izbrišem fotko iz diska. Tako kot ima npr. Lightroom opcijo Delete form disk...? Ne najdem nikjer...

LP, Iztok


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: APERTURE 3
OdgovorObjavljeno: 16 nov 2010, 15:31 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 13 nov 2010, 09:19
Prispevkov: 8
Juze, s tabo se ne strinjam. A3 omogoča uporabo več library datotek, tako da si že v osnovi lahko narediš knjižnico za: Dopust 2010, portrete, narava ....

Verjemi, najboljša varianta je imeti mastre v A3 knjižnici in ne ločeno na disku. Lahko so na zunanjem disku (jaz jih imam na DROBO sistemu) in veselo delam z njimi, prenos je enostaven ...

Kar se tiče Apertura 3, pa fantje, glede na to da sem Apple Certified Trainer Level 2, in to ravno za Aperture 3, se lahko dogovorimo za kako enodnevno seanso in vam pokažem vse skrivnosti, ki jih A3 vsebuje.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: APERTURE 3
OdgovorObjavljeno: 16 nov 2010, 15:35 
Odsoten
Vreden zaupanja
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 jan 2004, 21:25
Prispevkov: 7968
Kraj: Republic of Passivia-Aggressivia
Ok, jaz sem Kmet Certified Mouse Pusher Level 4 (in imam tudi Finger of Greater Clicking +2), pa mi vseeno ni čisto jasno, zakaj bi imel izvirnike zamaskirane v neki golomazni datoteki, če jih pa lahko lepo dam nekam drugam, kjer z njimi zna delati tudi kaj drugega, ne zgolj Aperture? To, da omogoča več knjižnic, mi je pa jasno.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: APERTURE 3
OdgovorObjavljeno: 16 nov 2010, 19:47 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 13 nov 2010, 09:19
Prispevkov: 8
juze je napisal/-a:
Ok, jaz sem Kmet Certified Mouse Pusher Level 4 (in imam tudi Finger of Greater Clicking +2), pa mi vseeno ni čisto jasno, zakaj bi imel izvirnike zamaskirane v neki golomazni datoteki, če jih pa lahko lepo dam nekam drugam, kjer z njimi zna delati tudi kaj drugega, ne zgolj Aperture? To, da omogoča več knjižnic, mi je pa jasno.



Predlagam da si prebereš. datoteke niso tako glomazne, s fotkami pa lako delaš kar hočeš. Lohko si ponosen na svoj naziv Kmet Certified Mouse Pusher Level 4, tako kot sem jaz na mojega, saj sem tem delu Evrope edini.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: APERTURE 3
OdgovorObjavljeno: 16 nov 2010, 20:03 
Odsoten
vstopil v forum
Uporabniški avatar

Pridružen: 02 maj 2009, 06:52
Prispevkov: 227
Kakorkoli.. Jaz sem za kakšno učno urico.. Tako ali drugače.

LP
Svežepečeninimampojmaoaperturetrojki Ditrich


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 28 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group