saxy je napisal/-a:
Naj mi bo oproščeno - iskal sem po že odprtih temah, kam bi to uvrstil a se mi zdi, da moje pisanje nikamor ne paše, zato nova tema. Veliko je že bilo govora o komentiranju fotografij, o obveznem xy številu znakov, vsebini ter strinjanju in nestrinjanju s komentarji kaj šele ocenami, vedno bolj pa opažam, da je težko nekaj zelo izvirnega, globoke in "pametnega" napisat pod fotko. Pri nekaterih komentatorjih je to le splošno navdušenje/nenavdušenje, izraženo v nekaj vzklikih, pri drugih spet cele litanije in pravzaprav opis, povzetek tega, kar je iz fotke same že razvidno. Spet nekateri "zadanejo terno". Samo v razmislek in morda v povod k debati pa prepisujem/citiram odstavek iz odlične knjige "Za-govor podob" naših avtorjev Mateja Peljhana, Jureta Kravanje in Dušana Rutarja:
"Ko podoba pritegne pogled gledalcev, nastane novo gibanje, gibanje, ki ga pred tem še ni bilo, razvije se poseben odnos. In nobenega dvoma ni, da je vsak gledalec samoniklo prepričan, da lahko razlaga podobe, slike ali fotgrafije na svoj način, pač skladno s prepričanjem, da imajo vsake oči svojega malarja, kot pravi žargonski pregovor. In v današnjem svetu je prav tako jasno, da ima vsakdo pravico do svojega mnenja o čemer koli - torej tudi o podobah.
Iz zapisanega jasno sledi sklep, da ni nobene posebne potrebe pisati o podobah, saj o njih lahko piše vsakdo In podobe predvsem gledamo, manj o njih pišemo ..."
Iz vsega tega sledi moj sklep, o katerem sem že od nekdaj prepričan - fotka te nagovori ali pa pusti brezbrižnega. Vsakršno obvezno število znakov, s katerimi "moraš" obrazložit, zakaj te prepriča ali pa ne, je tu odveč. Podob običajno verbalno ne razčlenjujemo niti ob obisku razstav; pri tistih, ki nas nagovorijo in prevzamejo, obstojimo, se potopimo vanje in večinoma niti ne razmišljamo o tem, da bi lahko avtor zgoraj cm odrezal in odkloniral listje npr., spet pri drugih enostavno gremo dalje. Vse se odvija v tišini naših misli in občutenj. Na koncu pa občutimo tisto prijetno zadovoljstvo in nek notranji mir. Zakaj bi bilo tu, na forumu, drugače?
lp, sax
Osebno so mi komentarji zanimiv dodatek k galeriji in mislim da "začetnikom" doprinesejo veliko. Tudi če ti danes recimo en stavek/komentar ne pove popolnoma nič, se boš morda čez leto dve spomnil za nazaj, kaj je nekdo sploh mislil s tistim stavkom, oz s kakšnega zornega kota oz s kakšnimi izkušnjami je povedal nekaj.
Če so ti komentarji odveč jih pa seveda pač preskočiš

W.