* *
Danes je 03 apr 2020, 01:15

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 33 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: EOS300D: Fleš? Ne, hvala!
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2004, 10:28 
Odsoten
vstopil v forum
Uporabniški avatar

Pridružen: 06 jan 2004, 10:47
Prispevkov: 152
Kraj: Nm
Zadnje čase si razbijam glavo, ko slikam s flešem. Nikakor ne morem dobiti prave osvetlitve, ali je podosvetljena ali preosvetljena.

Uporabljam EOS300D in EX220 ali EX420 originalne Canon fleše. Če uporabim EF-S 18-55 s predlečo 500D so slike rahlo podosvetljene (1/2 ali celo za celo blendo), ko isti motiv slikam z EF 100-300 in predlečo 500D pa so hudo preosvetljene. Razdalja med objektivom in flešem je pri EF-S 18-55 cca 20cm pri EF 100-300 pa cca 45cm. Faktor povečave cca. x0.5

Podobne probleme pa imam tudi kadar slikam običajne motive na bolj "normalnih" razdaljah.

Ima kdo kakšno idejo? Pa ne v stilu, kupi EX550 (ker ga kot kaže itak enkrat bom). :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2004, 10:42 
Odsoten
Marsal

Pridružen: 29 sep 2003, 06:39
Prispevkov: 21125
Kraj: Ljubljana
Kako ti deluje brez predleč, oziroma v normalnem delu. D EOS-i imajo kar nekaj težav z merjenjem svetlobe pri delu s fleši. Bo treba najbrž na servisu umeriti kamero.

Zanimivo pa bi bilo tudi vedeti, če elektronika ne razmišlja samo o tem, kakšna je goriščnica in zaradi predleče možnost približanja vseskupaj zmoti. Kamera premalo upošteva E-TTL merjenje in še vedno ji je glavno merilo goriščnica? To je samo razmišljanje!

Matjaž


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2004, 11:03 
Odsoten
pro

Pridružen: 17 feb 2004, 08:29
Prispevkov: 4899
Kraj: Malo tu, malo tam
Ce ti 420EX ne dela potem tudi 550EX ne bo nic boljsi. Razlika med 420EX in 550EX ni v delovanju ampak v moznostih nastavljanja ki ti jih 550EX nudi (pa zraven dodas se wireless etc etc.)
Drugace pa nisi edini, ki ga flash zajebava pri digitalcih. Zelo verjetno imam malce vec izkusenj pri vsem tem kot ti, pa je pri digitalcih (EOS 1d) stvar se vedno bolj sreca kot kaj drugega. Ce naredis 5 slik z istimi nastavitvami dobis zares 5 razlicnih slik, medtem ko imam na filmu 5 istih slik.
Je pa res da je film zunaj ze malo morje casa, digitalci pa ne prav dolgo, tako da imajo se vedno nekatere otroske bolezni. Ampak s casom se bo vse popravilo :)
Drugace pa sem na enem tujem forumu zasledil tipa, ki se je pritozeval da mu 550EX dela na film fotoaparatu ok, Sigma 500Super pa seka priblizno -1/2 stopa. Na 300D pa ravno obratno. Sigma dela ok, Canon pa +1/2 stopa. Ali je to res ali ne pa ne vem, tako da je to treba vzeti malce z rezervo.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2004, 11:50 
Odsoten
vstopil v forum
Uporabniški avatar

Pridružen: 06 jan 2004, 10:47
Prispevkov: 152
Kraj: Nm
Res, kot je napisal ogabe - 5 fotografij (istega motiva) 5 različnih osvetlitev.

Tudi brez predleče imam pogosto težave, čeprav so tam slike za spoznanje bolj homogeno osvetljene oz. je deviacija osvetlitve manjša. Z Matjažem sva si enkrat že nekaj dopisovala (glede fleša z odbojem) na to temo in tudi na Canon sem že pisal, pa so mi rekli " ... for the features you require you need to purchase EX550 ...". In to naj bi bil odgovor!

S 550ko bi lahko vsaj slikal v manualnem načinu in bi nastavil jakost izhodnega bliska in bi dobil pravo osvetljitev, tega pa na 420ki ne morem, ker pričakuje vse komande od kamere.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2004, 12:30 
Odsoten
Marsal

Pridružen: 29 sep 2003, 06:39
Prispevkov: 21125
Kraj: Ljubljana
ja tu se lepo vidi, koliko tudi 300D zmore. Pač ne moreš kontrolirati bliskavice z minus, plus.

In se boste spomnili, ko sem ob oceni kamere zapisal, da se bo zgodilo, da jo boste kmalu menjali. Za zahtevnega enostavno ponuja premalo.

Matjaz


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2004, 13:17 
Odsoten
pro

Pridružen: 17 feb 2004, 08:29
Prispevkov: 4899
Kraj: Malo tu, malo tam
Blazo je napisal/-a:
in tudi na Canon sem že pisal, pa so mi rekli " ... for the features you require you need to purchase EX550 ...". In to naj bi bil odgovor!

Eh taki odgovori mi gredo pa na zivce. "Mi je spustila guma na avto" Ja gospod za to boste pa morali kupiti Mercedesa.
Jaz se cisto strinjam da osebno 420EX nocem, ampak to ne pomeni da je 420EX zanic. Konec koncev nocem niti 300D (z Matjazem se velikokrat strinjam, velikokrat pa tudi ne, ampak glede nakupa 300D se 110% strinjam z Matjazem :)), kar pa tudi ne pomeni da je to zanic fotoaparat. Pac nima tistega kar jaz hocem. In odgovor da pac kupi 550EX in vse bo lepo in prav se mi zdi neumen. 550EX je profi flash (sicer plastik fantastik izdelave) in je bil dan ven skupaj z EOS 3. 420EX je slabsi flash in je tudi namenjen predvsem fotoaparatom kot so EOS 300 (D ali ne D), EOS 30 itd. Zato se mi zdi neumno govorit, da ti 420EX na 300D ne osvetli slik pravilno, ampak da zato rabis 550EX. Je pa zelo verjetno najlazja resitev da se nekoga znebis in ti da vsaj nekaj casa mir s svojimi vprasanji, poleg tega pa se malo zasluzis ker prodas dodatno stvar.
Pri 550EX imas moznost rocnih nastavitev itd. ampak konec koncev je E-TTL namenjen temu, da lahko zacetnik naredi dobro sliko z avtomatskimi nastavitvami, pa tudi da se lahko dober fotograf ukvarja s cim drugim, kot pa neskoncnim premisljevanjem o nastavitvah flasha. Ce se hoces igrat z rocnimi nastavitvami pa je stvar seveda drugacna. Samo v tvojem primeru ni smisel v igranju z rocnimi nastavitvami, ampak v nedelovanju fotoaparata in flasha kot celote. In resitev tega ni nakup drazjega flasha, kot tudi ni resitev pocene gume nakup Mercedesa. :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2004, 15:17 
Odsoten
Borec za FILM
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 nov 2003, 15:47
Prispevkov: 6502
Kraj: Deutchland
No pa da se jas tu nekaj vprasam da ne odpiram nove teme.Kak si zracunas pravilno osvetlitev pri strobo funkciji jaz bom z svetlomerom zmero ce drugac ne bo slo,v navodilih pa pise da mores stevilo posnetkov z hertzi delit zdaj ne vem recimo ce si nastavis 10 posnetkov pri 5hz naj bi bla osvetlitev 2s al 1/2s ne stekam najbol nisem se delal s tem nic :?:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2004, 15:38 
Odsoten
vstopil v forum
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 jan 2004, 12:54
Prispevkov: 493
Kraj: Dvorska vas
Slowenien če čisto matematično pogledaš: 5Hz pomeni 5 bliskov v sekundi. Za 10 bliskov boš fleš rabil 2 sekundi. (10/5) Če želiš v tem času posneti 10 fotk boš za vsako lahko porabil največ 0.2 (1/5) sekunde.

Upam da sem ti kej pomagal.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2004, 15:43 
Odsoten
Borec za FILM
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 nov 2003, 15:47
Prispevkov: 6502
Kraj: Deutchland
No hvala vsaj v slovenscini je kr jas mam navodila v poljscini hehehe 8)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2004, 18:08 
Odsoten
vstopil v forum

Pridružen: 23 dec 2003, 11:16
Prispevkov: 189
Hm, če sem sedajle to pravilno razumel, sta to dve stvari. Jakost flaha in pa čas, ko je zaslonka odprta da bo x flashev osvetlilo senzor (ops film -> Slowenien).
Za čas si že dobil odgovor, pri jakosti bliskov je pa odvisno kaj želiš dobit.
Če recimo slikaš žogico, ki se po poševnem metu odbija, mora biti vssaka pozicija žogice dobro osvetljena, potem pač nastaviš jakost na tvojo zaslonko in razdaljo.
Če pa slikaš nekoga, ki samo npr. samo maha z rokami, je pa mal težje.
Načelno bi moral zdelit jakost s številom bliskov. Ko sem sprobaval se ni čisto obneslo. Bo treba še mal raziskat.

Kar se tiče navodil, je pa na netu dosi tega. Če rabiš za 550EX mam .pdf angleških navodil.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2004, 18:18 
Odsoten
Marsal

Pridružen: 29 sep 2003, 06:39
Prispevkov: 21125
Kraj: Ljubljana
Tukile sem se malo igral s 550EX in stroboskopom.

http://www.e-fotografija.com/artman/pub ... _204.shtml

Ni tko enostavno. Domi zna tole lepo zračunat. v praksi sem se pa kar malo zajebaval. predvsem ti ozadje precej nagaja. Tudi kakšne dobre strobo posnetke sem videl, da so delali s črnim ozadjem, ki ne odbije svetlobe nazaj. poizkusil sem tudi gibanje človeka, pa ti to uspe le v temi.

Če se komu da stroboskop bolj naštudirat, naj naredi kakšen opis, pa članek objavimo.

Matjaž


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2004, 19:33 
Odsoten
pro

Pridružen: 17 feb 2004, 08:29
Prispevkov: 4899
Kraj: Malo tu, malo tam
Tole je en od mojih bolj takih na hitro poskusov (en poskus ce rata rata ce ne pac ne :)).
Strobo
Zadnji kolesar oz. tisti najblizji je malce prezgan, kar bi se v PS dalo popraviti ampak ker je bila stvar posneta en vecer z bratom na kolesu (mojem seveda!:)) samo za zajebancijo se nikoli nisem prevec ukvarjal s to sliko.
Sicer pa ce se prav spomnim je bila moc nastavljena na 1/8 (mislim) strobo pa okoli 10Hz in cas malo vec kot 1/2sec (pri f4.0 ali tam okoli). Je pa res stvar ze kaksne dve leti nazaj, tako da se pravih podatkov ne spomnem vec, in ker je na filmu EXIFa ni :).
Sicer pa je tako kot je rekel ze Matjaz. Teorija je zelo simpl in z zelo malo poznavanja osnovne matematike se da preprosto izracunati kaksno moc, cas in koliko Hz rabis. V resnici pa je stvar malenkost tezja. Kaksnih par posnetkov rabis za zacetek, da vidis kaj in kako (no to je ena od stvari, ki mi je pri digitalu vsec) potem pa je za naprej vse po istem kopitu.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2004, 19:45 
Odsoten
Marsal

Pridružen: 29 sep 2003, 06:39
Prispevkov: 21125
Kraj: Ljubljana
vse bolje vse bolje. počasi bomo spoznali kaj zmoremo in kaj se da iz naše opreme narediti.

spomnim se nekako 12 let nazaj, ko sem sel kupovat svoj prvi ta pravi fleš. seveda želja velika, saj sem mislil, da sem ta velki fotograf in da to rabim. pa sem kar 430 ez ubodel in zakaj? ja ker ma stroboskop, pa drugo zavesco. jaz pa to tko rabim? ne vem ce sem za probo ene dvakrat s strobo probal. na film seveda. Uspelo nič posebnega sem pa vsaj videl efekt. Ampak ta hud flesh sem pa imel. Pa tudi če bi imel slabšega bi vse tisto kar rabim z njim naredil.

Domi ogabe in ostali. Ste pripravljeni da kaj skupaj vržemo in en člank o stobo naredimo?

Ogabe! kje si pa videl da kolesarji na pisti ekipno vozijo v pet. Zmanjši en blisk :lol: :lol: :wink:

Matjaž


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2004, 20:04 
Odsoten
Borec za FILM
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 nov 2003, 15:47
Prispevkov: 6502
Kraj: Deutchland
Saj zaj je meni malo bol jasno,samo se vseeno bi se dala tocna ali vsaj priblizna osvetlitev zracunat z svetlomerjem pri naprej znani zaslonki pac das osebi svetlomer ce mas moznost pol pa nardis test pa ni ga vrag da nebo ratalo.en clanek bi pa kr pasal ja.....

Kaj pa recimo z pravo strobo disko lucjo bi bil vrjetno tud podobn efekt :?:

ps:kaj ne vidis da je en bicikl pa jih pet gori sedi hehehe 8)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 feb 2004, 20:10 
Odsoten
Marsal

Pridružen: 29 sep 2003, 06:39
Prispevkov: 21125
Kraj: Ljubljana
O slowenien si sleng zamenjal. takoj sem vedel kaj si zapisal. :wink:

Ja viš tolk sem se v efekt zagledu, da sploh nisem opazu, da jih je pet na eni štangi. :lol:

Viš to je dobra fotka. ne rabiš velik računat. Vžgeš in fotka je tolk všečna, da sploh ne vidiš, da to ni ekipna vožnja. :wink:

hvala slowenien za razumljiv tekst. Še tako naprej.

Matjaž


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 33 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group