* *
Danes je 16 dec 2019, 11:49

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Pregled globinske ostrine?
OdgovorObjavljeno: 17 jul 2005, 17:32 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 31 mar 2005, 11:28
Prispevkov: 25
Pred par meseci sem kupil Canon eos 300d in še vedno nisem ugotovil, čemu pravzaprav služi pregled globinske ostrine (poseben gumb blizu objektiva). Sem prebral navodila; razumem, da s tem zaprem zaslonko na nastavljeno vrednost, ampak kaj mi to pravzaprav pove? Kako iz tega razberem globinsko ostrino?
Hvala!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 jul 2005, 17:50 
Odsoten
vstopil v forum
Uporabniški avatar

Pridružen: 25 jun 2004, 10:09
Prispevkov: 182
Kraj: Slovenska Bistrica
ne da se razbrati, temveč vidiš; ožja blenda, večja globinska ostrina.

sam na začetku nisem prav vedel čemu koristi tisti gumbek, ker sem očitno imel blendo vedno polno odprto ko sem ga stiskal. je pa nepogrešljiva zadeva :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 jul 2005, 20:05 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet

Pridružen: 28 feb 2005, 08:47
Prispevkov: 1367
Nepogrešljiva samo za tiste, ki vedo kaj hočejo, ki vedo zakaj so kupili aparat, ki jim to omogoča. Za vse ostale je brezpredmetna. Pri močno zaprti zaslonki je slika temna in ne vidiš prav dosti, od kod do kod je ostro in kaj ne, vsaj ne zanesljivo. Samo približno lahko oceniš. Mogoče se tudi motim. Moje izkušnje so take.
Če že hočeš globinsko ostrino v določenem območju, si pomagaš lahko s programom, ki ti na osnovi dveh izbranih točk na motivu sam izbere čas in zaslonko (Canon to omogoča, za ostale ne vem). To je uporabno pri zoom objektivih, ki nimajo oznak na samem objektivu, kakršne fiksni objektivi imajo. Pri fiksnih objektivih so poleg obroča za ostrenje, simetrično, levo in desno od oznake točne oddaljenosti (običajno črtice) , lepo napisane še vrednosti zaslonk. In če imaš nastavljeno zaslonko na primer na vrednost 11, enostavno in hitro s pogledom na razdelke na objektivu razbereš kaj bo in kaj ne bo ostro. Enostavno - ostro bo vse, kar se na metraži nahaja med levo in desno oznako vrednosti zaslonke 11.
Nekateri objektivi imajo poleg črtice še rdečo piko. Ta rdeča pika (je) služi(la) za ostrenje pri fotografiranju na infra rdeč film, kjer je valovna dolžina IR svetlobe rahlo drugačna, kot pri nam vidni svetlobi. Izostiš normalno, potem za tisto malo razliko premakneš metražo ročno.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 avg 2005, 14:45 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 12 jul 2005, 18:53
Prispevkov: 13
Kako pridem do večje globinske ostrine pri makro slikanju pri Sonyju DCS H1?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 avg 2005, 23:11 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 31 mar 2005, 11:28
Prispevkov: 25
Hvala, ampak še vedno ni nihče razložil, kako se uporablja ta gumb? A res nihče ne ve? Torej, kaj je namen, kako izvedeš ta postopek ipd.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 avg 2005, 06:12 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 27 feb 2004, 22:35
Prispevkov: 919
Ko pritisneš gumb potem (glede na trenutno zaslonko) v optičnem iskalu vidiš drugačno sliko. Sliko kot bo na fotografiji - torej globinska ostrina se spremeni glede na nastavitve. Kolk natančno se to pri DSLRjih vidi, ker imajo slabša kukala kot navadni SLRji, ne vem. Ampak tak je namen in postopek. Pritisneš, da ugotoviš kakšna bo globinska ostrina na fotografiji.

H1: zmanjšaj zaslonko (Av mode in čimvečjo številko, če imaš dovolj svetlobe)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 avg 2005, 07:06 
Odsoten
pro
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 okt 2004, 07:23
Prispevkov: 5728
Kraj: Obala
Preizkusi: imaš kakšen zelo svetel objektiv, npr. 50/1.8?

nekaj izostri npr. na najmanjši razdalji. ostreni motiv bo oster, vse ostalo pred njim bo neostro. zdaj zapreš zaslonko na npr. 8 in pritisneš gumb...

videl boš vse temneje, ampak če boš pozoren bo polje ostrine večje v območju za ostrenim predmetom...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 avg 2005, 11:11 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 31 mar 2005, 11:28
Prispevkov: 25
Hvala; se mi je zdelo, da je to to, ampak se tako slabo vidi kakšna razlika, da sem mislil, da je še kakšen trik... Očitno moram še bolj napeti oči...
Hvala!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 avg 2005, 11:15 
Odsoten
pro
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 okt 2004, 07:23
Prispevkov: 5728
Kraj: Obala
krmate je napisal/-a:
Hvala; se mi je zdelo, da je to to, ampak se tako slabo vidi kakšna razlika, da sem mislil, da je še kakšen trik... Očitno moram še bolj napeti oči...
Hvala!


ma ni to trik, to so meli že stari železni fotiči...

kako pa misliš da pride ostra slika na film oz. tipalo?

ja čez lečo, tko da je po svoje ločično da če jo zapreš boš videl kaka info pride na tipalo....

imajo pa EOS fotiči tako funkcijo s katero določiš sprednjo točko in zadnjo, pol pa ti on sam nastavi ostrino in čas/zaslonko tako, da bodo željeni objekti bili ostri...

:wink:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 avg 2005, 11:45 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 10 okt 2003, 06:14
Prispevkov: 86
A bi Primoz75 lahko malo razložil to funkcijo EOSov?

Ljubo


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 avg 2005, 11:50 
Odsoten
pro
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 okt 2004, 07:23
Prispevkov: 5728
Kraj: Obala
hm, na unem koleščku ko ibiraš programe imaš funkcijo AE-DEP...a ne?

no, ko uno vklopiš se ti not, v iskalo izpiše, mislim da, af-1 ali nekaj tazga(nikoli ne rabim, pa zato glih ne vem kako točno piše, lahko da varira od modela), no, pa af točka sveti, izostriš na prvi plan, pol izpiše af-2, izostriš drugi plan , narediš kompozicijo in pritisneš in fotka je tu...

drugače to piše v navodilih...

aja, seveda so omejitve, saj moraš vsaj malo poznat koliko ti določen objektiv da globinske ostrine pri določeni razdalji...

:wink:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Pregled globinske ostrine?
OdgovorObjavljeno: 09 feb 2013, 09:18 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 09 feb 2013, 09:14
Prispevkov: 5
Mislim, da si vsak po svoje predstavlja, kaj pomeni tisti gumbek ob leči. Ne kaže dejansko izostrenega dela globine fotke, ampak pokaže, za koliko bo glede na višino fotke slika temnejša. Konkretno, na 50mm in f2,8 bo enako svetla (samo primer), kot jo vidimo, brez pritiska na gumbek, ko recimo nastavimo na f32, bo fotka resno temnejša. Ampak globinske ostrine, dokler ne izostrimo preko AF ali MF, pa ni šanse, da vidiš. Ni temu niti namenjeno. Obstajajo posebne lestvice, ki nam okvirno prikažejo globinsko ostrino pri določeni razdalji, z določeno nastavitvijo (f);


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Pregled globinske ostrine?
OdgovorObjavljeno: 09 feb 2013, 09:34 
Odsoten
Svetovalec v resnih temah
Uporabniški avatar

Pridružen: 05 mar 2008, 03:18
Prispevkov: 3067
Namenjena je samo ugotavljnju globinske ostrine! Ko gledaš skozi kukalo je blenda vedno max odprta in ne vidiš DOFa. Ko pritisneš tipko se blenda zapre na isto vrednost kot bo na posnetku. Osvetljenosti pa ne moreš oceniti, ker na to bo na posnetku vplival še čas osvetlitve in ISO. Pika. RTFM!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Pregled globinske ostrine?
OdgovorObjavljeno: 09 feb 2013, 11:24 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 04 okt 2009, 16:08
Prispevkov: 84
Firbec je napisal/-a:
Namenjena je samo ugotavljnju globinske ostrine! Ko gledaš skozi kukalo je blenda vedno max odprta in ne vidiš DOFa. Ko pritisneš tipko se blenda zapre na isto vrednost kot bo na posnetku. Osvetljenosti pa ne moreš oceniti, ker na to bo na posnetku vplival še čas osvetlitve in ISO. Pika. RTFM!

Tako!

Drugi se malo zadržite, če ne veste o čem govorite/pišete. Napačen nasvet je slabši kot noben.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Pregled globinske ostrine?
OdgovorObjavljeno: 09 feb 2013, 12:35 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet

Pridružen: 28 feb 2005, 08:47
Prispevkov: 1367
zranv12 je napisal/-a:
Mislim, da si vsak po svoje predstavlja, kaj pomeni tisti gumbek ob leči. Ne kaže dejansko izostrenega dela globine fotke, ampak pokaže, za koliko bo glede na višino fotke slika temnejša. Konkretno, na 50mm in f2,8 bo enako svetla (samo primer), kot jo vidimo, brez pritiska na gumbek, ko recimo nastavimo na f32, bo fotka resno temnejša. Ampak globinske ostrine, dokler ne izostrimo preko AF ali MF, pa ni šanse, da vidiš. Ni temu niti namenjeno. Obstajajo posebne lestvice, ki nam okvirno prikažejo globinsko ostrino pri določeni razdalji, z določeno nastavitvijo (f);



Kakšno vezo in od kdaj pa ima višina fotke pri globinski ostrini:?:


Zadnjič spremenil robert purkart, dne 09 feb 2013, 14:25, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group