Takole, pa je minilo.
Še enkrat se zahvaljujem vsem za nasvete.
Zdaj pa še raport, kako je šlo.
Moram priznati, da ne ravno najbolje

Oziroma lahko rečem, da zelo slabo. Kot rečeno sem v taki situaciji bil prvič. Prebral sem nasvete in jih tudi upošteval, ampak rezultat je bil slab. Zvečer sem analiziral kaj je šlo po zlu in morda se bo kdo iz nasvetov, ki so mi bili napisani in mojih napak, izognil polomiji v podobni situaciji. Sploh če bo prvič.
Kaj vse je torej šlo narobe.
Prišel sem 20 minut prej, videl sem, da je prijateljici kar odleglo in mi je tudi rekla, da me je prejšnji dan pozabila prositi, če bi lahko prišel malce prej. Ok, iz tega sem izvlekel lekcijo, da je dobro biti na prizorišču prej.
Upošteval sem nasvete od tukaj in se oblekel primerno. S sabo sem privlekel večjo foto torbo, da se je pač videlo, da sem najet fotograf in ne nek lokalni firbec, oziroma vsiljivec. To sem dobil potrjeno tako, da me je nekaj ljudi ogovorilo in me prosilo za vizitko. Nekaj mi je prej reklo, da si jih naj dam nekaj v žep.
No, do tukaj je bilo dobro, potem pa vse narobe.
Zalomilo se je že na začetku, ko sem želel slikati vežico. Vežica je bila velikosti majhne sobe, ljudje so prihajali not in ven, izražali sožalje in če bi želel pofotografirati, bi se moral dobesedno s komolci zriniti not. To seveda ne bi bilo pametno in ostal sem brez fotografije vežice, rož, šopkov in sveč...
Ob začetku ceremoniala se seveda vse umiri, nastane smrtna tišina in škljoc aparata je kar za zadonel po okolici, čeprav sem se držal dokaj na distanci. In vsakič ko sem škljocnil, je nekdo obrnil glavo, kar mi je še dodatno zbijalo voljo. Vsak premik položaja , seveda spet pogledi...
Problem s terenom. Vse skupaj je bilo na dokaj strmem terenu, ljudje so stali v krogu, tako da kamorkoli sem se postavil, sem slikal vse v hrbet, pa še vedno sem bil spodaj pod vsemi. Tako da tudi zoom objektiv ni pomagal, saj sem bil pod vsemi. Jasno, da se nisem šel rinit med ljudi. Na zgornjo stran pa nisem mogel, ker bi mi vse zakrila vežica.
Hitrost dogajanja. Vse je potekalo zelo hitro, župnik par besed, ena pesem in takoj proti cerkvi. Ubral sem jo po bljižnici, da sem ujel vsaj prihajajočo kolono.
Nato hitro pred vsemi v cerkev, zraven oltarja, da sem vsaj ujel vse prihajajoče, nato se je treba pač hitro odstraniti, saj ne moreš stati v ospredju ob oltarju med mašo... Potem iz ozadja cerkve sliko-dve maševanja župnika. Škljoc je kar donel po celi cerkvi... Dodatno otežuje tema v cerkvi, rešujem z ISOtom, ker s flešom mislim da pač ne moreš pokati na takem dogodku. Potem itak eno uro ni kaj, saj v bistvu ni nobenega dogajanja, razen maševanja župnika.
Tačas sem si pogledal kje bo grob in si nagledal pozicije, dodatno spet otežuje strm teren in pa začenja se temniti. Maša je dolga, ostalo pa spet vse prehitro. Procesija pride in spet mi otežuje zadevo to, da so ljudje razvrščeni v krogu. Dodaten problem, da je bila žara. Grob za žare je majhen in svojci so tesno blizu okoli. V bistvu ti vsi zakrivajo vse in vse kar slikaš, s kateregakoli položaja, so ljudje v hrbet.
Mogoče bi moral biti malenkost bolj posilen, tako pa sem imel ves čas v glavi, da ne smem motiti ceremonijala. Tišina je, vsi stojijo tiho in mirno, nihče se ne premika in občutek sem imel, da vsak moj gib povzroča neko motnjo, pa čeprav sem se držal na distanci. Vsakič ko se premakneš, škljocneš pa nekdo obrne glavo, pogleda...
Uspel sem ujeti nekaj ljudi, ki so metali cvetje v grob. To pa je tudi vse. Skoz imaš v glavi neko blokado, kot nek nebodigatreba tam...
Da bom zdaj skakal pred jokajočimi svojci mi pa tudi ni bilo ravno najbolj primerno..
En dva tri je bilo končano, ljudje na hitro začno odhajati in je konec.
Fotografije so lepe, čiste, a motivi so (povečini) zanič.
Pa take plane sem imel. Vse sem si nagledal prej. Skoraj polna luna je bila v ozadju, krasni hribi v ozadju, lepa cerkev v ozadju. Vse sem imel v glavi, kake detajle z rožami v rokah, kak zanimiv obraz, solza, roka, z omenjenimi rečmi v ozadju... Vse sem imel v glavi, pa nisem zrealiziral čisto nič od tega.
Najbolj pomembno izgleda da je res, da se znebiš predsodkov in pač imaš v glavi samo in edino, kako dobro opraviti delo.
No bom vedel za naslednjič (čeprav upam da ne bo teba). Slišal pa sem namreč, da fotografiranje pogrebov postaja pogosta praksa in da ni nobena redkost več...
Upam, da bo komu tale tema komu v pomoč, če se bo znašel v podobni situaciji.