YuPi je napisal/-a:
Ali ga upoštevaš ali ne, je bolj odvisno, koliko imaš mirno roko. Se pa pozna razlika. Na FF lahko pri enaki goriščnici naredim ostro fotko z daljšim časom kot pri isti goriščnici na cropu.
Je yupi lepo podal da je od nas samih veliko odvisno.
Teoretično glede poti svetlobe, goriščnice in zapisa svetlobe na medij ne bi smelo biti razlike. Konec koncev je vse isto, objektiv, pot svetlobe, manjše je samo tipalo, torej res samo crop ff slike. V praksi pa razlika pride v večini primerov za to, ker so FF kamere težje, manj jo premakneš in se jih bolje drži v roki. Sam sem na začetku DSLR kamer naredil prav glede crop in tresenje veliko poizkusov. Na koncu sem prišel do zanimivega spoznanja. 300mm in mi je včasih uspelo narediti nestresen posnetek pri 1/125 sek. Poizkusim z 1/1500, pa je bil tudi kdaj stresen. Na koncu sem prišel do zaključka, da se drži predvsem pravila, da ob proženju čim bolj umirjeno in nežno pritisneš prožilec.
Tisti stari teoretični nasvet, kakršna je goriščnica, tak naj bo še najdaljši čas osvetlitve, pa še vedno da neko osnovo in dober napotek.
Matjaž