Še vedno je Canon EF 17-40mm f/4 L USM v mnogih torbah profesionalnih krajinskih fotografov, katerih skupna vrednost opreme krepko presega 15.000 EUR! Pa pustimo to.
Nekaj bi ti Jan625 napisal iz svojih izkušenj.
Že pred 7 leti sem nabavil ta objektiv - bil sem še lastnik APS-C sistema, pa sem ga vzel, da mi bo ob morebitnem prehodu na FF koristil, kot širokokotnik. Tako se je tudi zgodilo, prešel sem na FF in objektiv se je izkazal za zelo dobrega (odlična nasičenost barv, primerna velikost filtra 77mm, odlična ostrina v sredini in pri blendi f/8 dobro po kotih (govorim o skrajnem kotu 17mm).
Nato sem bral, kot ti razne "trivialne forume" in ga pred dobrim letom prodal in delal z sledečo "priporočeno steklovino" steklovino Canon EF 16-35 f/2.8 L USM II, najnovejša Sigma Sigma AF 12-24mm f/4.5-5.6 HSM DG II, Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical za Canon - VSE SEM PRODAL IN KUPIL SPET NOVEGA CANON EF 17 40 F/4 L USM !!!
Šola je bila draga in povem ti, da več nikoli ne prodam 17-40.
Ko sem ga kupil, sem takoj preizkusil ostrino pri 17mm - bil sem strašno presenečen ostrina je bila izredna tako po sredini, kakor tudi po koteh in se lahko zgoraj navedeni, ki sem jih prodal lahko pred tem objektivom skrijejo (govorim seveda o krajinski fotografiji).
Raziskoval sem po spletu in naletel na ta test, ki ti ga navajam spodaj:

Za primerjavo ti še prilagam "najostrejši" Canonov novi 24-70 2.8 L USM II (ki stane okoli 2.500 EUR!)

Če si pozoren pri pregledu testa boš ugotovil , da je v letu 2012 Canon popolnoma prenovil 17-40 in je zdaj izreden objektiv za tako nizko ceno. Čim prej kupi, ker kaže da bo izdan v kratkem 17-40 II za vsa enkrat višjo ceno - so zgleda naredili že optično nulto serijo pod sedanjim 17-40!