* *
Danes je 28 maj 2020, 12:41

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 4 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: SVETLOMER SEKONIC L-508 težava
OdgovorObjavljeno: 04 feb 2014, 14:09 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 03 jun 2013, 11:35
Prispevkov: 12
Spoštovani,
pred kratkim sem od kolega za darilo dobil svetlomer Sekonic L-508 vendar za svojo težavo z nerazumevanjem določene zadeve ne pomaga niti navodila za uporabo.
Primer:
svetlomer nastavi na 1/125s časa osvetlitve in ISO100. Pri meritvi mi poda da je idealna blenda 2.0 in dodatna številka 3 zraven tega. Kar bi pomenilo:
f/2,0 plus 3/10 Blende. Kaj je sedaj točna blenda:f/2,8 ali ???

Mi lahko kdo pomaga s kakšno formulo ali z navadno razlago?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: SVETLOMER SEKONIC L-508 težava
OdgovorObjavljeno: 04 feb 2014, 19:52 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 10 nov 2003, 16:26
Prispevkov: 613
Kraj: Ljubljana / Sneta sekira
Ena tretjina nad f2 je f2.2, tako da bi morala biti to prava zaslonka.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: SVETLOMER SEKONIC L-508 težava
OdgovorObjavljeno: 06 feb 2014, 00:47 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet

Pridružen: 17 nov 2007, 10:33
Prispevkov: 1513
Kraj: Ljubljana
Tomas17 je napisal/-a:
Spoštovani,
pred kratkim sem od kolega za darilo dobil svetlomer Sekonic L-508 vendar za svojo težavo z nerazumevanjem določene zadeve ne pomaga niti navodila za uporabo.
Primer:
svetlomer nastavi na 1/125s časa osvetlitve in ISO100. Pri meritvi mi poda da je idealna blenda 2.0 in dodatna številka 3 zraven tega. Kar bi pomenilo:
f/2,0 plus 3/10 Blende. Kaj je sedaj točna blenda:f/2,8 ali ???

Mi lahko kdo pomaga s kakšno formulo ali z navadno razlago?


Ok... jaz nucam L-558 ampak, če odštejem spot-meter je verjetno +/- glih:

1. Nastavi (če že ni fabrško) meritev zaslonke (in časa) na svetlomerju na 1/3 EV ... torej imaš na razpolago zaslonke n.pr. 2.0, 2.2, 2.5, 2.8, 3.2, ..... verjetno enako tudi na aparatu. Sicer si nastavi na 1/2 EV - v vsakem primeru pa enako na svetlomerju in na aparatu. Če ti to uspe, potem pozabi na zadnjo cifro, ker je na aparatu tako in tako ne boš mogel nastaviti, tudi če ti jo svetlomer pokaže! :) Problem rešen!

2. Če pa vztrajaš kako določiti 100% točno zaslonko (ki jo ponavadi ne moreš nastavit na aparatu) pa preštudiraj tole:

http://www.scantips.com/lights/fstop.html

v tabeli je levo zaslonka (n.pr. 2), desno pa decimalni del 3 = 3/10 = +0,3 , kar da zaslonko f = 2.22 ....

Torej bledne se ne seštevajo tako, kot si mislil!

Če še kej ni jasno, pa vprašaj!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: SVETLOMER SEKONIC L-508 težava
OdgovorObjavljeno: 06 feb 2014, 12:27 
Odsoten
Pristopni član

Pridružen: 03 jun 2013, 11:35
Prispevkov: 12
Hval Bostjan65 ta odgovor mi je zelo pomagal in sedaj vem kako zadeva deluje!


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 4 prispevkov ] 

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group