* *
Danes je 10 dec 2019, 11:23

Časovni pas: UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 29 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 13 dec 2004, 23:45 
Odsoten
Smetar leta 2006
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 apr 2004, 19:45
Prispevkov: 5653
Kraj: Ljubljana
jest tud...že en lep cajt,pa mi prima dela..priden canonček...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 dec 2004, 08:05 
Odsoten
pro
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 okt 2004, 07:23
Prispevkov: 5728
Kraj: Obala
Po raznih testih je ta objektiv eden najboljših sploh v tem območju delovanja, sploh odlično se obnaša z digitalci, za razliko od marsikerga druzga objektiva, ki je lahko odličen na filmu, pol, ko deluje na digitalcu z zmanjšanjim tipalom pa je vse skupaj malo manj ostro.

drugače imam ta objektiv in je res 'superca'


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 dec 2004, 10:39 
Odsoten
Smetar leta 2006
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 apr 2004, 19:45
Prispevkov: 5653
Kraj: Ljubljana
Zelo nelogična izjava o zmanjšanem tipalu in neostrini..pri tem se uporabjlja le sredinski del leče,ki je tako ali tako najbolj kvaliteten..LP


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 dec 2004, 11:27 
Odsoten
napreduje v forumu

Pridružen: 27 feb 2004, 22:35
Prispevkov: 919
Verjetno je bilo mišljeno zaradi višje gostote točk (napram FFju), tudi jaz sem se enkrat tako zarekel :-)

Ampak še vedno pa ne vem kako kalibracija poteka, kaj morajo v objektivu nastavit...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 dec 2004, 13:33 
Odsoten
pro
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 okt 2004, 07:23
Prispevkov: 5728
Kraj: Obala
ja, zaradi zmanjšanja se to pojavi.

Imam nek ital.katalog, kjer so določeni objektivi testirani, in sicer na ful frame in na na manjšem 'crop' frame...in razlike so.

Je pa reč testirana na posebni napravi, ne direktno na tipalu, tako da je tista naprava izmerila ostrino, kontrast, itd...

naj bi bilo zelo merodajno.

Določeni objektivi so kar dosti izgubili na ostrini, določeni manj...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 dec 2004, 13:43 
Odsoten
Marsal

Pridružen: 29 sep 2003, 06:39
Prispevkov: 21125
Kraj: Ljubljana
Izgubi se zaradi drugačne osnove tipala, programske obdelave in ne zaradi njegove velikosti.

Ker drugače bi na full frame naredil izrez in bi morala biti slika drugačna od tiste neizrezane. Ali pa bi enkrat fotkal z 1Ds na FF, drugič pa zalimal tipalo. Ko bi fotki odprl, in na prvi naredil izrez bo slika enaka.

Matjaž

P.S.
Danes nekih merodajnih testov objektiva ni. Že s programi v objektivu, kameri in nato nadaljni obdelavi v računalniku lahko naredimo čudo. Oziroma, ker imamo možnost na ekranih povečevati slike mislimo kak so objektivi slabi. Na filmu tega nihče še opazil ni. Sploh pa. Ga ni širokokotnega zoom objektiva, ki bi za zahtevne ostro risal.
Če želite videti kako dober je objektiv, si fotografijo naredite na papir. Tam jo ocenjujte, ker jo boste tam tudi gledali v velikosti izpisa kot ga potrebujete. Ocene preko zaslona pa pokažejo samo razliko v zapisu, ne pa kako dober je objektiv za naše oko.
Ker danes gledate fotke na zaslonih, verjamem, da vam noben L objektiv ni dober. :wink:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 dec 2004, 14:45 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet
Uporabniški avatar

Pridružen: 05 jun 2004, 13:07
Prispevkov: 1357
Kraj: Koper
kaj da ne... seveda se izgubi tudi zaradi velikosti...
ce hoces FF razvit na neko velikost slike, moras to osnovno sliko manj povecat kot ce hoces to naredit s cropanim senzorjem. Kar pomeni da rabis vecjo resolucijo.

Venar pa to, kot je matjaz napisal, ni edini problem.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 dec 2004, 15:17 
Odsoten
Marsal

Pridružen: 29 sep 2003, 06:39
Prispevkov: 21125
Kraj: Ljubljana
Če imaš popolnoma enako tipalo v FF in crop, na prvem narediš samo crop, ker je vse ostalo enako! Tudi točke.

Matjaž


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 dec 2004, 15:22 
Odsoten
vstopil v forum
Uporabniški avatar

Pridružen: 02 nov 2003, 13:22
Prispevkov: 218
Kraj: škofja loka
Debata je šla v drugo smer. Ostrina je bila dobra, samo na napačnem stričku ( bolj zadaj). Je pa objektiv že na servisu in bomo videli, kaj bodo rekli.

LP, Matej


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 dec 2004, 16:20 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet
Uporabniški avatar

Pridružen: 05 jun 2004, 13:07
Prispevkov: 1357
Kraj: Koper
matjaz: ja, samo ce hoces v obeh primerih zadevo razvit na sliko enake velikosti za na steno?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 dec 2004, 16:34 
Odsoten
pro
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 okt 2004, 07:23
Prispevkov: 5728
Kraj: Obala
ne vem če je nomogoče preverit kakovost objektiva...

imam teste doma narajene na podlagi meritev in to ne niti na film niti na tipalo...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 dec 2004, 17:26 
Odsoten
Marsal

Pridružen: 29 sep 2003, 06:39
Prispevkov: 21125
Kraj: Ljubljana
REMI` je napisal/-a:
matjaz: ja, samo ce hoces v obeh primerih zadevo razvit na sliko enake velikosti za na steno?



Objavljam še enkrat to sliko.

Slika


Slika levo ponazarja tipali (desni sliki nista za ta odgovor) in tale moj text od prej. "Če imaš popolnoma enako tipalo v FF in crop, na prvem narediš samo crop, ker je vse ostalo enako! Tudi točke.
"

V prvi kameri imaš FF in tipalo 14M. V drugi kameri faktor 1,5 7M.

Kaj zajame kamera FF in 1,5 je prikazano. In ker imamo enako kakovostno tipalo in enak objektiv bo enaka kakovost padla na tipalo in se tudi v nadaljevanju enako procesiralo. Rezultat bo enak.

In če v prvi FF kameri narediš izrez bo fotka ista. Seveda s poudarkom enaka tehnologija tipala in vseh ostalih procesov ustvarjanja slike.

Ker pa take enakosti ni in je še nekaj časa ne bo, tudi primerjav o kakovosti slike z drugimi kamerami ne moremo delati. Že samo nov firmware lahko veliko spremeni v kakovosti slike, pa čeprav imaš enak objektiv.

Matjaž


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 dec 2004, 18:52 
Odsoten
Lahko že verjamete v nasvet
Uporabniški avatar

Pridružen: 05 jun 2004, 13:07
Prispevkov: 1357
Kraj: Koper
ja, to itak...
jaz sem samo hotel rec... da ce imas isto kolicino pixlov, v enem primeru na FF in na drugem na cropanem senzorju, bo pri cropanem vecja gostota pixlov, torej bo moral bit objektiv se toliko bolj oster.
Kar pa ponavadi itak je, saj je na centru objektiv bolj oster kot na robu, torej se zadeva vsaj do dolocene mere kompenzira.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 dec 2004, 21:01 
Odsoten
vstopil v forum
Uporabniški avatar

Pridružen: 02 nov 2003, 13:22
Prispevkov: 218
Kraj: škofja loka
Na 3A so mi skalibrirali objektiv. Zdaj ostri pravilno. Upoštevali so evropsko garancijo. Hvala

Matej


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 29 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Časovni pas: UTC + 1 ura


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Pojdi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group