Ker je Remi' napisal eno glupost, moram nadaljevati... sicer pa se mi res ne da prepričevati prepričanih

.
Glupost je seveda ta, da imam jaz neko avtoriteto tukaj.
To še zdaleč ne more biti res, ker zgolj goflanje in veliko število postov pač ni stvar, ki se imenuje avtoriteta (kvečjemu nasprotno).
Znanstvenih, fizikalnih in/ali matematičnih esejev pa tudi ne bom pisal na to temo, saj je bilo o tem že tudi na tem forumu to n+1x predebatirano.
Lahko pa samo en stavek napišem: pejte pogledat' recimo na dpreview (ker je tuje itak vedno bolj cenjeno & upoštevano), pa boste videli.
Tam nekje je potem tudi en link na kalkulator, ki to tudi grafično prikaže (namreč kot zajema); glede na izbrani body in objektiv.
Z drugimi besedami: zorni kot pri aparatu, ki ima crop faktor 1.6 in z objektivom 300mm, je tak, kot bi bil pri 480mm objektivu na 1:1 kameri.
Zorni kot = vidno polje.
Ni pa to POVEČEVALNI faktor, ampak faktor izreza, faktor zornega kota.
Lahko pa naredite tudi preizkus saj imamo recimo dva bodyja z enakim številom pixlov (20d in mark II) in različnim crop faktorjem (1.6 in 1.3).
Škoda, da ni aparata z 8mpx na 1:1, ker bi bilo to še bolj vidno.
(Zakaj vsi na 8mpx pa verjetno ni treba posebej razlagati?).
Bottom-line: meni je vseeno. Če je komu ljubše, da ima 480mm (in ne 300), Bog mu daj veselje in dobro svetlobo

.