ok, sem vam razlozil, sem dokazal, sem naredil modelcek, zdaj vam dam se slike. ce zdaj se kdo ne razume, pol mu ni pomoci.
torej: tri slike, ena slikana na 100 mm, ena na 40 mm in ena na 17 mm. Pri 17 mm vsi vemo kaksne so perspektive pri celotnem frameu.
Slikano na Canon 10D, 1.6 crop senzor.
Ker me ravno ne mika razdirat aparata in lomit senzor, sem pac koncne slike pri krajsih goriscnicah obrezal in jih dal vse na enako velikost (v phothospu preprosto nastimas crop na 1500x1000 in pol rezes ta prava podrocja.
Steklenica je na okenski polici, drevesa v ozadju so ob cesti, torej recimo vsaj desetkrat dlje. Za perspektivo bo dovolj.
Torej: pri 100 mm je to celoten frame (1.6 crop) , pri 40mm sem odrezal 40% slike (kot da bi imel senzor 4x crop), pri 17 mm pa 17 % slike (kot da bi imel senzor s 9.4x cropom). Ni se mi dalo iskat ljudi s full frame senzorji, se manj se mi je dalo kupovat film in placevat za tiste, ki nocejo razumet.
Pri prvi sliki se lepo vidi da je razlika v globinski ostrini velika (fokusiral sem nekje vmes, da je oboje dovolj ostro, ciste ostrine ni nikjer), druga je super, tretji se ze pozna da je precej rezana.
Ampak kaj kdo vidi razlike v perspektivi?