Brundi je napisal/-a:
Men se ne zdi da je fotka neuporabna ( so pa črnobele veliko lepše ), ni pa ta filter tak, sploh ne vem če obstaja tak filter da bi ti kr sam pretvoru sliko v ČB....
Mah za b+w filtre mi ni nikoli blo čist jasno kaj naredijo. Verjetno zato, ker ga še nisem držal v rokah. Nekako fizikalno nisem razumel kako bi lahko fotko spremenili v b+w, obeenem bi pa kakeršen drug efekt v barvni varjanti izgledal kot nekakšna napaka na fotki. No, si bomo enga sposodil in rasčistili

.
Elissa je napisal/-a:
Še eno vprsanje, zakaj sta pa Unedva filtra po tem takem toliko drazja od Marumijev VND?
Glavni problem ND filtrov je, da ne zaustavljajo vseh barv enako intenzivno. Zato pri cenenih varjantah kakšna barva malce izstopa. Poceni variable ND imajo pa dodaten problem, da niso enako gosti po celi površini. Torej ti en del fotke bolj potemnijo kot drugi (ponavadi v obliki črke X). Ampak oba problema sta res izrazita samo pri najbolj poceni varjantah.
Pri primerjavi tvojih dveh je mogoče tudi majhna razlika pri zgoraj izraženih napakah, ostalo pa je najbrš razlika v firmi, kvaliteti izdelave in malo mogoče tudi v ostrini. Če te res zanima preberi kakšen review, jaz to bolj napamet govorim
xevi je napisal/-a:
lahko tako narediš, ampak imaš potem vinjeto vidno na fotkah

sem enx probaval in šraubal skupaj, da bi dobil iz navadnih barvnih filtrov nekak ND za bw fotkanje

Si probal dat vmes step-up ringe

? Bi morali preprečiti vinjeto..