Članek s strani E-Fotografija.com

Matjaževa ocena
Canon EOS 300D / Moja zaključna ocena
By Matjaž Intihar
Dec 10, 2003, 01:00

Leta 1976 sem si kupil prvo Canon kamero. Model AE-1. (O pa kako bi si takrat želel več. Canon EF, Nikon EL2. Pa ni bilo DINAR smo takrat rekli). Vendar veselja po nakupu AE-1 kar nekaj mesecev ni bilo konec. Vse svoje fotografije na ČB film so bile posnete z njim.

Avgust 2003, London. G. Hiroshi Komatsuzaki, predsednik Canon Consumer Imaging Europe je lepo dejal. To je kamera za (consumer) široko potrošnjo. Kamero 300D so primerjali s podobnim mejnikom v produktu kot ga je leta 1976 z modelom AE-1 predstavljala prva prava SLR kamera za široke množice fotografov. Delno je kamero AE-1 že krmilil procesor. Za takratno moje poznavanje tehnike in predvsem možnost nakupa, količine denarja sem si kupil vrhunsko kamero. In tudi iz današnjega pogleda kot mi ga da EOS 300D, vidim, da sem se takrat kot navdušen foto amater pravilno odločil. Danes po toliko letih izkušenj je pogled na novi digitalni produkt EOS 300D drugačen. AE-1 ima zaradi nostalgije za mene osebno še vedno veliko vrednost. EOS 300D za mene osebno...?

O EOS 300D sem zapisal že kar nekaj besed v člankih (linki spodaj). Kakšen pa je moj pogled in ocena te kamere, pa vam lahko podam šele po dokončnem celostnem premisleku in daljši uporabnosti kamere na trgu. In prišel je čas, da povem svoje mnenje.

Kamero gledam in ocenjujem iz večih pogledov.

  • Prvi je ta, da sem lastnik analogne ali digitalne kompaktne kamere in želim več.
  • Drugi je, da sem lastnik Canon analogne SLR kamere in želim v DSLR svet.
  • Tretji, da sem že lastnik DSLR kamere
  • In četrti, da poznam osnovne lastnosti večine SLR kamer zadnjih 25 let in prav dobro vem za kateri namen so uporabne

In na podlagi vseh štirih pogledov in različnih mnenj o kameri EOS 300D moram podati mnenje, ki nima samo ocene DOBRO / NI DOBRO.

Poleg Sigme SD9 je Canon EOS 300D trenutno edina med DSLR kamerami v cenovnem razredu 1000 EURO in manj. Tehnično napredna pa je toliko, da ji v tem cenovnem razredu zaenkrat ni para. In prav zaradi ne konkurence je težko oceniti njeno vrednost. Mnogi so brez razmisleka stopili v njen nakup. Ko se spomnim mojega nakupa AE-1 sem vedel! SLR kamer na trgu je veliko, toda samo ena odskakuje po tehničnem napredku in predvsem meni zanimivi ceni od ostalih.

Kmalu za AE-1 je prišla na trg Fujica AZ-1 z zoom objektivom 43 – 86 mm pa se je kmalu izkazalo da se z AE-1 ne more primerjati. In tako kot danes pri EOS 300D, ki v tem cenovnem razredu še nima konkurence bi želel prav iz lastnih izkušenj podati oceno. Ker pa se že ve, da v naslednjem letu prihaja Nikon D70, enakega cenovnega razreda je treba upoštevati tudi ta element. Napovedal se je že tudi Samsung H1 in Pentax ter Olympus bosta pripravila kaj v tem cenejšem razredu. O Minolti še ni govoric. In je situacija podobna kot pred 27 leti. Canon je prvi dal na trg kamero za široke množice z dobrimi lastnostmi in dobro ceno. Pentax je naredil zanimiva modela ME in MX, Minolta pa je udarila razred višje z modelom XD7, Canon ji je vrnil s A-1. Nikon pa jih je takrat tako ali tako zaradi svoje kakovosti in prepoznavnosti gledal zviška. Torej del zgodovine se ponavlja, zato tudi ta zgodovinski uvod. Kajti prav te moje izkušnje mi dajo temo za današnjo oceno. Obenem pa se že ve, da se bodo kamere prav zaradi konkurence vse bolj cenile.

OCENE iz pogleda mojih štirih točk:


1. Sem lastnik analogne ali digitalne kompaktne kamere in želim več.

Korak v SLR svet je kot polet na luno. Spoznali ste že, da je "kompakt samo kompakt" in zato je edina možna rešitev v tem času, da se odločite za nakup EOS 300D."RES JE DOBRA". In ta prvi razmislek je zaradi ne konkurence EOS 300D in edine primerne cene, edini možen. In večino zgoraj navedenih fotografov bo kamera popolnoma zadovoljila. 

Ocena iz 1. pogleda je : ODLIČNO


2. Sem lastnik Canon analogne SLR kamere in želim v DSLR svet.

In če želimo vstopiti v DSLR svet je že zaradi cene prva odločitev na strani 300D. Vendar z enim velikim vprašajem. Kakšne kamere iz analognega sveta ste vajeni. Če imate več kot EOS 300V, F-60, Dynax 505, MZ 50, potem vam priporočam, da z nakupom še počakate, če pa je že potreba v nakup DSLR kamere, potem pa zagotovo priporočam odvezati mošnjo malo bolj na široko in kupiti EOS 10D. In zakaj? Zato ker vas bo kot lastnika boljših kamer v tehničnem smislu EOS 300D velikokrat pustil na cedilu.

Zaradi nižanja cen so 300D kar precej okrnili. Pa ne samo v programskem smislu. Prišparali so že pri izdelavi tipala. Drugačna je njegova izdelava, silicijeva rezina je malo manjša od tiste v 10D in tudi njena kakovost pred vgraditvijo v kamero je najbrž ocenjena z manjšimi zahtevami. Prav tako je spremenjeno samo vezje kamere na katerem je celotna elektronika. Vidi se, da so uporabili drugačne rešitve. Seveda v smeri cenejše proizvodnje. Prav tako določenih lastnosti, ki smo jih vajeni na SLR kamerah ni. V prvi vrsti je problem avtomatskega vklopa spremljanja gibajočega objekta pri ostrenju in samo avtomatsko merjenje svetlobe. In če želimo recimo centralno merjenje se moramo zateči k Portret avtomatiki, ki pa ima zopet svoje pred nastavitve. Tudi pogled skozi iskalo izkušenega uporabnika SLR kamer moti. V EOS 300D ni več prizme. Tudi tu so rezali stroške in predvsem hoteli pridobiti na velikosti v notranjosti kamere. Namesto penta prizme so v kameri stekla. In če ste pozorni pri pogledu skozi iskalo boste videli, ko kamero premikate, da se slika v sredini lomi. Seveda to za mnoge uporabnike ni moteče, vendar nam tudi to pokaže, da so kamero močno okrnili prav na račun nižje proizvodnje cene. In zadnji minus iz mojega drugega pogleda (beri zgoraj). Gladko plastično ohišje kamere je za lastnika vajenega boljših kamer neprimerno.

V preskoku v digitalni SLR svet danes tudi profesionalni fotografi padejo na testu pravilnega nakupa. Ker gledajo na ceno namesto na uporabnost tehnike, ki je že znano iz analognega sveta, kupijo EOS 300D. Pa so po zelo kratkem času z njim zelo nezadovoljni. In ni kriva kamera za njihovo nezadovoljstvo. Kamera je narejena za svoj namen, v najcenejšem cenovnem razredu in s tem pogojeno zahtevnostjo uporabnika. Zaradi nepoznavanja tehnike nekateri mislijo (že zaradi visoke cene naproti analognim), da lahko vsakega digitalna tehnika zadovolji. Enostavno pri izbiri pozabijo, da je kamera še vedno samo kamera. Torej sredstvo za zajem slike. In če nima tistih nastavitev in zmožnosti zajema svetlobe, katere potrebujemo pri svojem delu, potem nam tudi napis DIGITAL in visoka cena naproti analognim, nič ne pomaga.

O kakovosti slike EOS 300D pa ne bi izgubljal besed. Je dobra kolikor ste sami zahtevni. In povsem primerljiva s 10D. Torej tudi dražja kamera višjega razreda v tem elementu ni nič boljša. Več ima samo možnih nastavitev, ki so za marsikaterega fotografa enostavno odveč, za zahtevnejšega zelo želene. V elementu kakovosti slike tako 300D nimam kaj očitati. Prekaša ali primerljiva je tudi s večino mnogo dražjih kamer iz konkurenčnih podjetij. Pa saj veste, tudi z analogno EOS 300 ste lahko naredili povsem enako dobro fotografijo, če ste uporabili enak film in objektiv. Hočem poudariti, da bo po mojem mnenju lastnik boljših analognih SLR kamer nad EOS 300D po določenem času uporabe razočaran. No pa se to počasi že dogaja. Saj jih prvi lastniki, ki se s fotografijo ukvarjajo več, že ponujajo v prodajo. In zakaj? Zaradi vsega zgoraj naštetega in predvsem precejšnje pocenitve EOS 10D.

Slika: Vir Canon

Slika: Vir Canon

Ocena iz 2. pogleda:

Če ste uporabnik analogne serije 300: ODLIČNO

Če ste uporabnik kakovostnejših analognih SLR kamer vam priporočam, da razmislite o nakupu EOS 10D.


3. Sem že lastnik DSLR kamere

Kar pomeni, da ste pred časom za kamero odšteli vsaj dva krat več kot danes stane EOS 300D. In če s vašo starejšo DSLR kamero ni nič narobe. OBDRŽITE JO!

Če pa ste lastnik prvih generacij DSLR kamer, recimo EOS D30, vedite, da boste s EOS 300D dobili višjo končno kakovost slike, toda na 300D manjka precej lastnosti katere pri vašem fotografiranju potrebujete. Saj si najbrž EOS D30 niste kupili za nedeljsko fotografiranje. Sam svojega EOS D60 nikoli ne bi zamenjal za EOS 300D. Od fotografije in tehnike zahtevam več. Če imate D30, potem najbrž že rabite menjavo. Pa to naj ne bo 300D ampak 10D. Če menjava še ni potrebna ali imate D60, počakajte na naslednje leto. Novi modeli in nižje cene, bodo pozlatile moje danes zapisane besede.

Ocena iz 3. pogleda:

Razmislite o 10D ali počakajte na novejše DSLR kamere.


4. Poznam osnovne lastnosti večine SLR kamer zadnjih 25 let in prav dobro vem za kateri namen so uporabne!

Zato bom na kratko poudaril!

EOS 300D je primeren za manj zahtevnega fotografa, ki pa si še vedno želi delno kontrolirati posnetek, uporabljati izmenljive objektive in bliskavico. Če ste bili zadovoljni z analogno serijo kamer EOS 300, potem vas bo veliko večino tudi 300D povsem zadovoljiva.


In končna splošna ocena iz mojega zornega kota, skupek vseh štirih mojih zgornjih ocen:

Canon EOS 300D je dobra kamera samo do takrat, ko od kamere ne želite več. In če ste fotograf vajeni analognih SLR kamer boste mogoče črto nezmožnosti kamere slediti vašim zahtevam kmalu presegli. Takrat pa se ve. Canon ima že odgovor za vas. EOS 10D. Zato, še pred odločitvijo o nakupu dobro razmislite kaj od kamere želite!

Kakovost slike EOS 300D: ODLIČNO

Tehnične zmogljivosti: DELNO ZADOVOLJIVO


In zgornje ocene preberite pod poglavjem za katerega uporabnika in NAMEN.

Kajti za določene namene tudi 10D ni dobra. Treba je poseči po še višji stopnici. In kdor ne verjame. V reviji in kmalu tudi na spletu si boste lahko prebrali, članek Veljka Jukiča, kako te v najpomembnejših trenutkih neprava kamera pusti na cedilu. Pa kot sem že omenil, ni kriva kamera. Ampak fotograf, ki si nepravo tehniko izbere.


Poglejte kako danes, Canon  razvršča po uporabniški stopnici svoje DSLR kamere. Vsaka ima svoj namen uporabe in vsaka je za določen namen najboljša.

Slika: Vir Canon

Članki o EOS 300D

http://www.e-fotografija.com/artman/publish/article_72.shtml

http://www.e-fotografija.com/artman/publish/article_64.shtml

http://www.e-fotografija.com/artman/publish/article_57.shtml

P.S. Vse ocene so moje subjektivno mnenje in niso namenjene kot edina dobra izbira pri nakupu vaše foto opreme. Zavedam se, če imate pravi argument, da se lahko tudi motim. Če se z mojimi ugotovitvami ne strinjate, vas lepo prosim, da z argumenti to tudi na forumu zapišete. Z veseljem bom spremljal vaše zapise, podal odgovor ali priznal mojo zmoto. Vedno pa glejte na opremo iz pogleda "NAMEN". Bodimo objektivni.© Copyright 2003 by E-Fotografija in Digifot.com