Novice


Predavanje "Skozi PhotoShop CS2 v 4 urah".
By Matjaž Intihar
Apr 3, 2006, 07:00

 

Predavanje "PhotoShop v 4 urah" je namenjeno predvsem vsem tistim, ki obvladajo "klasično temnico" ali pa programe za obdelavo fotografij šele spoznavajo. Prvi morajo predvsem izgubiti strah pred novostjo in miselnostjo, da je še vedno primerneje uporabljati kemikalije. Oziroma spoznati morajo, da ni nič drugače kot je bilo. Fotografija še vedno ostaja fotografija. Le pot do končnega izdelka je modernejša. Drugi, da spoznajo kaj vse nam program za obdelavo fotografij nudi. Na ta način pa tudi spoznamo, ali nas bo "digitalna temnica" zasvojila ali bomo svoje fotografije raje prepuščali v obdelavo drugim. Tudi v tem primeru bodo spoznali vse prednosti in zmožnosti programa in na ta način znali razložiti drugim kaj si pri obdelavi fotografije želijo. Še pomembneje pa je, da spoznamo, kaj nam "digitalna temnica" sploh omogoča. In nudi nam zelo, zelo veliko. Celo tako veliko, da je pogled na fotografijo iz "klasičnega" pogleda že povsem napačen.

Novi iskalnik Bridge, nam omogoča preimenovanje vseh datotek v nove ključne besede. S tem je iskanje datotek poenostavljeno.

Slike lahko rangiramo ali jih kako drugače označujemo. Vse v smeri lažjega ponovnega iskanja.

Predogled slik je možen na več načinov. Od manjših do večjih sličic, z ali brez podatkov o sliki, večjim ali manjšim predoglednim oknom.

Preko okna Bridge si lahko ogledamo tudi PDF, EPS; AVI,... datoteke.


Program PhotoShop poznamo že 18 let. Posebne programe, ki so se uporabljali ob boben skenerjih in so nudili še marsikaj kar danes niti najnovejši PhotoShop CS2 ne nudi, že dosti let prej (Hell - DaVinci). Lahko pa zatrdim, da program PhotoShop šele sedaj pridobiva povsem fotografska orodja. Do sedaj je bil namenjen v prvi vrsti grafični tehniki.

Spoznali pa bomo še nekaj in to je za vse uporabnike analogne tehnike zelo pomembno. Program PhotoShop, to je digitalna temnica, je v osnovi temnica na svetlem. Vse kar nam je nudila klasična temnica nam preko drugačne tehnike obdelave nudi PhotoShop. Le, da se sedaj tonske korekture, gradacija in razni efekti opravijo na drugačen način. Res, da so program programirali programerji. Toda tudi povečevalnik in ostalo opremo niso naredili fotografi. Vedite pa, da je pri programiranju poleg programerja sedel strokovnjak, ki obvlada obdelavo fotografije, tudi klasične. In tako bomo zelo kmalu spoznali, da je "digitalna temnica" zelo podobna klasični, le da je sedaj naša temnica namesto posebna soba, kopalnica ali garaža v kateri je povečevalnik, kemikalije in banjice za razvijanje, kar delovni prostor za našo računalniško mizo. Poleg računalnika in programa PhotoShop, potrebujemo samo še zaslon kjer vidimo vsa orodja in pa "miško" s katero vsa orodja tudi opravljamo.

CS2 nam omogoča dodatno možnost ostrenja naših datotek. (SmartSharpen)

Original.

V nekaj sekundah lahko zamenjamo barvo.

VSEBINA PREDSTAVITVE
Spoznali bomo program PhotoShop CS2 od odpiranja in arhiviranja fotografij, preko osnovnih korektur, izrez, rotiranje, enostavnih tonskih korektur, kako poseči v zahtevnejše korekture, katere uporabiti ob določenih zahtevah, selektiranju določenih delov in možnost le njihove obdelave, odstranjevanje motečih elementov, dodajanje slike v sliko ali samo del motiva iz druge slike, kako interpolirati fotografije, jih dodatno ostriti, pripraviti za osvetljevanje v fotolaboratoriju ali tiskanje s tiskalniki in množico efektov, ki nam omogočajo dodatno spreminjati fotografijo tudi glede izrazne vrednosti. V zadnjem delu predavanja pa si ob predelanih fotografijah ogledali do kam lahko še seže digitalna obdelava fotografije.

PROGRAM PREDSTAVITVE (sobota 6.maj)

- Spoznavanje digitalnega zapisa in možnosti "digitalne temnice".

- Spoznajmo PhotoShop CS2 (prvi del - osnovne obdelave).

- Spoznajmo PhotoShop CS2 (drugi del - dodatne obdelave).

- Digitalna fotografija (obdelava) - do kje je še fotografija.

Spoznajte "digitalno temnico", spoznajte kaj nam nudi program PhotoShop CS2 in še korak bliže boste "novi" fotografski revoluciji. Le na tak način boste izgubili strah pred novo tehnologijo in poseganjem v fotografijo, po pritisku na sprožilec.

Original

Funkcija LensCorrection nam popravi napake našega objektiva. Vinjetiranje, distorzija, kromatska aberacija, neostrina...

Original

Premočan kontrast ni več težava. Filter Shadow/Highlight

Original

Opazite razliko? (VanishingPoint)

Original. 3200ISO, 1/10sek, f/5,6.

Iz nočnega posnetka se da pokazati vse detajle. Funkcija Exposure.

Original

Predelava v CS2. In zopet smo v klasični temnici!


KOMU JE PREDSTAVITEV NAMENJENA?
Predstavitev je namenjena predvsem ljubiteljem fotografije, ki bi se radi seznanili s programom Adobe PhotoShop CS2, predvsem njegovim brezmejnimi možnostmi obdelave fotografij.
Predstavitev bo zadovoljila predvsem vse udeležence, ki jim je program že poznan in v osnovah orodje s katerim delajo, a ga zaradi njegove zahtevnosti in obsežnosti ne poznajo dovolj.

KDAJ IN KJE?
Tečaj bo v soboto, 6. maja 2006.

 


© Copyright 2003 by e-Fotografija in DigiFot.com

Na vrh

 
Vpiši novico | e-Fotografija |  

Obnovljeno: Jun 4th, 2007 - 00:41:03