Članki


Težave digitalne tehnike / Kompakt proti DSLR
By Matjaž Intihar
Nov 3, 2005, 19:00

 

Digitalna tehnologija zapisa prinaša nova spoznanja. Predvsem se je treba zavedati, da brez dobrega poznavanja kamere, pravilnih nastavitev njenih lastnosti ali poznavanja foto zakonitosti in na koncu potrebne obdelave fotografije tudi končne želene kakovosti ne bo.

 

Vse več je fotografov, ki v digitalni fotografski svet vstopajo na napačen način. Ni jih malo, ki mislijo, da jim bo že kamera sama zagotovila kakovostno fotografijo, oziroma, da jim bodo dražje kamere, ki jih uporabljajo tudi profesioni fotografi le to opravile še toliko bolje.

  

Vedite, da se je bilo treba tudi z analogno kamero dobro spoznati in iz filma vsako fotografijo dodatno obdelati, da ste bili z vašo sliko zadovoljni. Nič drugače ni v digitalni tehniki!

 

Članek začenjam z zanimivim pismom lastnika digitalne kompaktne kamere, ki je prišel kmalu po nakupu do določenih težav. Zapise s podobno vsebino dobivam že vse od začetka izhajanja revije e-Fotografija. V zadnjem času pa je največ vaših vprašanj namenjenih meni, kot prodajalcem opreme, uvoznikom in serviserjem prav na temo, "le kaj je z mojo kamero narobe"?

Na koncu spodnjega zapisa pa je avtor zapisa sam prišel do spoznanja in odgovora, kaj vse je pri nakupu kot fotografiranju delal narobe.

 


Opozorilo! Imena avtorjev, podatke o opremi in še nekatere podatke sem zaradi zasebnosti izbrisal! 

Pozdravljeni,

Vašo spletno stran sem izsledil in pričel redno brati s trenutkom, ko sem dobil digitalni aparat. Zgodilo se je tako, da mi je žena za moj rojstni dan postavila "ultimat", kupim ti digitalni aparat izberi si ga sam ( takoj ) in pika. Nikoli nisem resno razmišljal o digitalcu ( na skrivaj mogoče že kdaj ). Torej v nekaj dneh sem moral izvršiti skok v mrzlo vodo in še istočasno takoj pričeti plavati. Prodajalec mi je svetoval ( s predhodnim opisom mojih foto znanj in želja po slikah ), najnovejšo verzijo kompaktnega aparata, cena 250EUR.

 

Utemeljitev trgovca: kvaliteta in kakovost vrhunska, kovinsko ohišje, tipke delujejo brezhibno natačno, najnovejši model, optika je najnovejša tehnika supertankih keramičnih leč, velik zaslon, baterija je vzdržljiva, in ....žepna verzija, za hoby slikanja najprimernejši aparat…

Trgovec mi je zagotovil, če ne boste zadovoljni pa ga prinesite nazaj (kupljeno v tujini z doplačilom za "kasko" kamere).

 

S slikami narejenimi s tem priporočenim aparatom sem bil takrat zelo nezadovoljen, ( danes, ko sem prebral vse vaše članke že lahko govorim v digitalnem jeziku ). Ja veliko šuma, brez kontrastov, veliko zamaknjenih posnetkov. Aparat so mi po treh tednih brez besed na osnovi pregleda slik zamenjali. (Zopet prijazen namig, če ne boste zadovoljni se vrnite po novega ).

 

Čez tri tedne se je ponovila zgodba ( stil slik je bil tudi na drugem aparatu z enako zgoraj opisano napako, in z dodatno ugotovitvijo: s tem aparatom se ne da slikati na močnem soncu - LCD zaslon je neviden, aparat pa nima optičnega kukala, ) aparat so mi brez besed zamenjali za novi, tokrat drugi model.

 

Čez tri tedne sem bil tudi s tem aparatom nazaj pri trgovcu, : razlog ( nejasne, nekontrastne slike, veliko šuma, posnetki napravljeni v naravi - glavni objekti na slikah so bili pretemni ).

Brez besed so vzeli aparat nazaj in mi ponudili takega iz višje serije ali pa mali kompakt iz mini razreda. Odločil sem se na osnovi izkušenj za tistega z optičnim iskalom in tudi spominsko kartico SD, bi jo le bilo potrebno zavreči, če bi se odločil za drugačnega.

 

Kaj me danes moti pri tej kameri, "zanič" zmogljivost baterije v primerjavai s prejšnjo, način polnjenja baterije je neugoden saj jo je potrebno vzeti iz aparata in polniti v posebni enoti, ( oboje prisili lastnika v nakup še ene aku-baterije in le to vedno imeti s seboj v neposredni bližini aparat. Zakaj niso na aparatu naredili posebnega žepa za rezevno baterijo). Premalo predprogramiranih scenskih motivov v primerjavi s prvim. Dostop do konektorjev AV und USB je pri novem urejen na prav čudnem način s pokrovčkom, ki nikakor ne daje zaupanja, da se plastika pokrova ne bo po nekaj odpiranjih odtrgala. Za edini servis pri nas pa tako in tako vsi vemo, da ni poceni.

 

Kako je danes s slikami in mojim mnenjem! Kot sem napisal, posrkal sem vse vaše članke in teste. Če bi imel to znanje, ki ste mi ga predstavili Vi na vaših straneh pred nakupom, bi drugače ravnal. Ugotavljam, da sem zaradi mojega neznanja oz. neizkušenosti,  po krivici obsodil nekvaliteto za aparate, ki mi jih je na začetku ponudil trgovec. Velik šum in zamaknitev slike, vse se je pojavljaljalo  zaradi mojega načina slikanja.

 

Katero kompaktno kamero naj izberem? Če se boste z vašo dobro spoznali, spoznali prednosti in slabosti digitalne tehnike in izpisa fotografije, potem boste z vašimi fotografijami zadovoljni. V nasprotnem primeru, pa vas lahko nobena od kompaktnih digitalnih kamer ne bo zadovoljila.

 

Česa nisem upošteval (razlog:  nezadostno predznanje ), aparat sem uporabljal vedno na eni od avtomatik in to v večini primerov s tele do konca in še to v notranjih prostorih s skromno svetlobo. To pomeni najslabši svetlobni pogoji, neupoštevanje, da se svetlobna jakost objektiva v največjem tele območju zmanjša  do konca , da je zmogljivost fleša med 2 do max. 3 metre, avtomatika je nastavila ISO na visoko vrednost – veliko zrno, avtomatika je nastavila čas ekspozicije na optimalno dolg-možnost stresa. Jaz pa sem želel oz. fokusiral jasnost slike na razdalji 4 do 5 metrov ali več. Tudi moje pritožbe nad slikami v naravi in temnimi glavnimi objeti  so neutemeljene. Upošteval nisem, da aparat meri svetlobo v nekaj točkah in da je izmeril svetlobo neba in temu primerno nastavil ekspozicijo .

 

Skratka "nihšče" ( kdo le bi moral biti tisti "nihšče" ) me ni pravočasno opozoril, da so kompaktne digitalne kamere omejene v smislu zmogljivosti.

 

Istočasno zahvala trgovcu, da je imel toliko živcev pri menjavah in istočasno vprašanje ali obstaja trgovec v Ljubljani ali Sloveniji, ki bi tečni in maximalno nevedni stranki štirikrat brez besed zamenjal aparat iz naslova,: Z APARATOM JE NEKAJ NAROBE.

 

Lepo pozdravljeni, možak, ki je pričel misliti digitalno

 

Hvala lepa in lep pozdrav

 


Zgornji zapis nam zelo lepo pove, da je treba še predno za naše težave okrivimo kamero, trgovca, uvoznika, serviserja, itd, najprej samega sebe vprašati "ali znamo kamero sploh pravilno uporabljati"?

 

 

 

 

na stran 2 (neostrina DSLR kamer)

 

 

 

 


© Copyright 2003 by e-Fotografija in DigiFot.com

Na vrh

 
Vpiši novico | e-Fotografija |  

Obnovljeno: Mar 9th, 2007 - 10:08:49