Kompaktne kamere


Pentax Optio WP / Testne fotografije I.
By Matjaž Intihar
Jul 11, 2003, 13:00

 

S kamero v razpenjeni vodi. V takih trenutkih pa spoznamo pravo uporabniško vrednost kamere.

 

Praktični preizkus

Za kompaktno kamero, ki omogoča fotografiranje pod vodo ima Optio WP odličen zoom objektiv (38 - 114mm), odlično avtomatsko ostritev, solidno bliskavico, 10,5MB notranjega spomina, 5M točk in kar 2 palca velik zaslon, da se tudi pod vodo odlično vidi na motiv. Da nam kamera dobro služi na suhem ni treba poudarjati.

Je pa ena redkih katero lahko vržete tudi v vodo (ne dobesedno, ker se na žalost potopi), se z njo potopite do 1,5m globoko (lahko tudi kakšen meter več na vašo odgovornost, vendar ne morete fotografirati, prožilec se zaklene), jo po morski ekspediciji operete pod sladko tekočo vodo, pa tudi kakšen udarec v trdo plastiko čolna ali vodnega skuterja močnemu ohišju ne pride hitro do živega. Zanimiva je oznaka »JIS Class8 Waterproof«, ki zagotavlja, da je kamera zaščitena pred prahom, vlago, dežnimi kapljami, drobnim peskom in pritiskom 1,5 atmosfere do 30 minut. Kar nam omogoča fotografiranje do 1,5m pod vodno globino. In če se kaj zalomi in gremo globlje? Po izkušnjah sodeč proizvajalcu, uvozniku ali bog ne daj prodajalcu ni verjeti. Dobro blago se samo hvali in zato sem si kamero z veseljem izposodil na preizkus. Zaradi zagotovila, da jo lahko brez težav vržem v vodo in potopim pod vodno gladino do 1,5m, sem uvoznika trdno prijel za besedo in če bo kamera spustila, bo to njegova napaka. Že res, da mi je dejal, da jo lahko brez problema vržem doma v kad ali grem z njo fotografirat v bazen, ampak saj je morje samo malo večja kad oz. bazen.

Hop, kamero v vodo in gremo. Zaenkrat je še mrzla in pri nas s to kamero kakšnih resnih preizkusov pod morsko gladino še ni bilo. Tudi ocean okoli Tenerifov ni bil prijazen za kopanje. Po prvem kratkotrajnem preizkusu pod vodo in daljšem na mivki kamera še deluje. Prestala je preizkus tudi malo globlje od 1,5m. Vendar zanimivo, kako so rešili težavo, če bo niže od 1,5m spustila vodo. Kamera ima senzor, ki zazna pritisk. In ko smo pod 1,5m se prožilec zaklene. In tako bodo tudi odkrili, če bomo serviserju lagali, kako nam je kamera kar naenkrat spustila vodo, “pa saj smo jo imeli samo v domači banji”.

Ko sem kamero prinesel nazaj in pokazal slike, sem po izrazu prodajalca sodeč opazil, da si naslednje izposoje ne bom iztržil na njegov račun. Kar je preveč, je preveč, je dejal. Vendar je zadovoljen tudi sam. Zdaj lahko pokaže, kaj kamera zmore. In ne zmore malo! Posnetki so za kompaktno kamero odlični. Optika, zoom, bliskavica, robustnost in vodoodpornost so me prepričali.

Edini del na kameri, ki ga lahko odpremo je na spodnjem delu. Tam je odprtina za pomnilno kartico, USB izhod, vhod za polnjenje in Li-Ion baterijo. Vratca so s posebnim gumbom dodatno zaklenjena, tako, da jih ne moremo po pomoti odpreti. Vmes pa je mehka guma, ki ščiti pred vdorom tekočine v kamero. Pazite, da je guma pred zaprtjem dobro očiščena večjih smeti ali kakšnega lasu. Ni malo kamer, ki so zaradi te nepazljivosti že spustile vodo in s tem tudi dušo. To je pomembno opozorilo!

Nekdaj in tudi sedaj se spomnimo napotkov mojstra Oskarja, ko je pisal in na delavnicah dejal, da je treba v puščavah in v zelo vlažnih prostorih kamero čuvati pred drobnim peskom in vlago. Kameri PENTAX Optio WP te nevšečnosti ne delajo težav.

Če si želite kakovostno in predvsem majhno, robustno kompaktno kamero, s katero bi radi fotografirali v težavnih vremenskih pogojih in pod vodo, potem mimo Optio WP nikakor ne morete. Namenjena je točno vam.

Ker je kamera testna se ni težko odločiti potopiti jo pod vodo. Lastno pa boste najprej preizkusili na bolj prijazen način.

Še preden kamero Pentax Optio WP preizkusimo ali tesni vodo, pazljivo zaprite vratca za katerimi je baterija in pri tem poglejte ali ni kakšna večja smet ali las na gumi. Ne pozabite zaradi varnosti zakleniti vratic.

Kamero imejte vedno trdno v rokah ali pripeto ob sebi s paščkom ali vrvico. Kamera ne plava na vodi, ampak se potopi.

Takole pa nas vidijo ribe. Kamero sem potopil v vodnjak in naredil avtoportret.

Še ena iz ribje perspektive. Prihaja velika riba! Zaradi valovite gladine je popačenje slike veliko.

Le z Optio WP se boste upali fotografirati med tem, ko se s čolnom peljete v zaliv.

In še posnetek na prevoženo pot od velikega katamarana preko gumijastega čolna do obale.

Mivka in veter. Nič kaj prijeten ambient za naše kamere. Mivka zna biti za naše kamere še bolj zahrbtna kot kaplje vode. Ko vam droben pesek enkrat pride v kamero so lahko poškodbe hitro tu. Optio WP pa se ne ozira tako na vodo kot mivko.

V teh pogojih je pomembno samo eno. Lahko fotografiramo vsak zanimiv motiv.

Kamero sem postavil na tla, vklopil samosprožilec in malo drugačen pogled na ocean je tu.

Optio WP nam omogoča fotografirati tudi če so naše roke polne drobnega peska. Ta fotografija je zajeta preko 4X-nega digitalnega zoom-a.

Ko pridete iz vode ali fotografirate v njeni bližini pazite, da vam na prednjem steklu objektiva ne ostane kakšna kaplja vode ali druga umazanija. Na sliki bo viden zamazan zapis.

Pentax Optio WP, programska avtomatika, 118mm.

Kamera je kot nalašč za družinsko popotniško fotografiranje. Tudi v manjših globinah najdemo marsikateri zanimivi motiv. Foto: Matej Mitruševski

Kamera ima programsko osvetlitev namenjeno fotografiranju pod vodo. Tako se upošteva korekcija tonskega zapisa že v fazi procesiranja slike. Podvodne fotografije so lepih in živih barv. Tudi ostrini in kontrastu ni kaj očitati.

Počasnega raka boste brez težav fotografirali. Če se ne bojite klešč, se lahko preizkusite še z makro fotografijo.

Tudi v samo nekaj cm globoki vodi lahko vedno najdemo zanimiv motiv.

Ko enkrat spoznamo uporabnost te kamere je novih zanimivih motivov kolikor želite.

Kamera je kot nalašč za vodne dogodivščine. Na čolne ali skuterje ne jemljemo s seboj navadnih nezaščitenih kamer. In tako nam lahko marsikateri zanimiv motiv ali dogodek odplava po vodi. Tako pa lahko brez težav dokažete, da je nekaj velikega plavalo mimo vas. Najbrže naslednji dan ne bo veliko kopalcev v vodi!

Kamera je majhna in lahka. Vsepovsod jo lahko vzamemo s seboj. Hitro se vklopi, še hitreje nastavi ostrino, osvetlitev in proži. Optio WP nam omogoča zajeti odlične motive.

Pentax Optio WP je ena izmed zelo redkih kamer ki jo lahko brez dodatnega velikega in nerodnega ohišja vzamemo na rafting. Ko enkrat spoznate uporabnost te kamere spoznate, da ste do sedaj zamudili zabeležiti mnogo zanimivih motivov in adrenalinskih doživetij.

Na rafting nikoli ne jemljite vaših foto kamer, ki nimajo zaščite. Tekmovanje in nagajanje med skupinami je na raftingu vedno zelo mokro.

Fotografija ni posneta iz obale, ampak iz drugega čolna.

Ste navdušeni kajakaš. Vprašajte koliko zanimivih motivov niste posneli, ker niste imeli take kamere. Kamera Optio WP naj postane vaša spremljevalka. Je tako majhna in lahka ter robustno izdelana, da je lahko vedno pri roki. Če ne drugače jo daste za vaš rešilni jopič.

 

stran 3


© Copyright 2003 by e-Fotografija in DigiFot.com

Na vrh

 
Vpiši novico | e-Fotografija |  

Obnovljeno: Mar 9th, 2007 - 10:08:49