Članki


Prah, strah in trepet fotografa II.
By Matjaž Intihar
Jun 10, 2002, 07:00

 

Za povsem drugačen preizkus sem imel na voljo tri povsem nove kamere. Preizkusil sem jih še glede prahu. Ga imajo res vse kamere. Seveda, vendar samo v primeru, če ga iščete. Na normalnih motivih ga ne boste zlahka videli. Oziroma, tudi če ima kamera trenutno samo piko ali dve, jih bo kmalu 100 in več. Že samo s premikanjem goriščnice in ostrenja ustvarjamo pogoje, da v objektiv in preko njega v kamero pride tudi prah. Kot ste že videli na prvi strani, sam se že več kot tri leta s prahom ne obremenjujem. Imam pa ga obilo na tipalu. Za praktičen preizkus pripomočkov za čiščenje pa sem ga le očistil.

 

In prišel je dan

Ker je med hobi fotografi vse več takih, ki iščejo in prah tudi najdejo, sem se želel dodatno prepričati, oziroma želim pokazati, kako moteč sploh je. In prišel je dan, ko imamo tudi pri nas na voljo odličen pripomoček za hitro ter enostavno čiščenje tipala. Ker so nekateri uporabniki že večkrat pohvalili pripomočke podjetja Visible Dust, sem se odločil preizkusiti jih v praksi. Moja tri leta stara DSLR kamera še nikoli ni bila očiščena in kot taka je bila kot nalašč za prikaz težav, ko imamo prah na tipalu. S tem pa je prišel dan, da lahko pokažem kako velik ali majhen je ta problem, kdaj ga vidimo, kje vse ga imamo in kako ga odstranimo.

 

Preizkus

Kot prvo! Prah je že dodana vrednost v kameri sami. Kupimo ga že z njo, pa čeprav marsikdo želi kamero po prvem preizkusu in opaženem prahu celo zamenjati z novo. Po preizkusu pri zaslonki 22 ali celo 32 in popolni korekturi kontrasta boste na sliki enakomerne tonske površine opazili več ali manj pikic.

Verjemite! Popolnoma brez prahu na tipalu ni nobena nova kamera. Še več ga je že v samem svetlobnem jašku, kjer je tudi premikajoče se zrcalo. Kamer le ne sestavljajo v brezprašnih prostorih, niti ni hermetično zaprta. Zato smo zopet pri vprašanju, pod katerimi pogoji prah vidimo in ali moti na sami fotografiji pri normalnih povečavah (fotografije na strani 1).

Za preizkus sem najprej vzel tri povsem nove, originalno zaprte EOS 350D, ki sem jih dobil za preizkus »ne ostrine« DSLR kamer. Z vsako sem naredil nekaj posnetkov pri različnih zaslonkah v modro nebo in tisti dodatni »nemogoči« preizkus v programu. Dobil sem dokaz, da je tudi v novi kameri še brez enega samega posnetka prah že na tipalu. Zato verjamem, da so se podjetja s standardi ogradila, koliko in pod kakšnimi parametri je treba tako kamero brezplačno očistiti. Se ve, do neke mere. V popolnosti prahu iz kamere ni mogoče očistiti. Tudi če imamo po zadnjem čiščenju tipalo zadovoljivo očiščeno, ga lahko pri naslednjem posnetku (odpiranju zaklopa) zopet dobimo na njega. Preizkušeno!

 

Povsem novo EOS 350D sem usmeril v nebo in pri zaslonki 16 dobil posnetek enakomerne tonske površine, ki ne pokaže nobenih sledi o prahu.

 

Pri zaslonki 32 pa se že vidi nekaj majhnih pikic. Za fotografa, ki veliko fotografira pod takimi pogoji, bo pri tonsko enakih motivih najbrže že moteča napaka. Toda le redki fotografi delujejo pod temi zaslonkami.

 

Takole pa izgleda zgornji posnetek, ko mu močno spremenimo tonske vrednosti. Na sliki opazimo, da nebo ni enakomerno osvetljeno, saj je svetloba prihajala iz desne spodnje smeri, pa tudi pike prahu so močneje vidne. Pri vseh treh kamerah pa sem dobil podobne rezultate. Prah je že v novi kameri. Pa ne mislite, da ga ima samo Canon. Prah v kameri je pri vseh modelih različnih proizvajalcev.

 

Prvo čiščenje s čopičem in pretresenim sprejem. Če pogledamo zgornjo sliko, pred čiščenje in po čiščenju se dobro vidi, da nam stisnjeni CO2 doda nove nečistoče. Imel sem še srečo. Če bi uporabljal drugačen sprej, bi se lahko te nečistoče tako prijele na tipalo, da bi bilo potrebno mokro čiščenje. Sedaj vemo. Predno zrak iz spreja usmerimo na čopič ga za sekundo ali dve usmerimo vstran. In nikakor ne tresite spreja med čiščenjem čopičev.

 

Drugo čiščenje, tokrat s čopičem in ročno pumpico pri zaslonki 16.

 

Drugo čiščenje, tokrat s čopičem in ročno pumpico pri zaslonki 22.

 

Drugo čiščenje, tokrat s čopičem in ročno pumpico pri zaslonki 32. Sedaj se opazno vidi razlika. Nekaj pikic je še ostalo, toda je mnogo bolje kot po ponesrečenem čiščenju s pretresenim sprejem.

 

Tretje čiščenje, tokrat zopet s pomočjo spreja CO2. Pri zaslonki 16 sta opazni še dve piki. Toda samo v primeru močne tonske korekture.

 

Pri zaslonki 22 se vidi še ena več.

 

Pri zaslonki 32 in močni tonski korekturi so ostale še tri pike. V četrtem preizkusu mi je uspelo povsem odstraniti prah. Toda! Preizkus sem ponovil po treh dneh, posnel sem manj kot 100 posnetkov in zopet sem imel na tipalu nekaj manjših pikic. Te igre večnega iskanja prahu niso zame. Motil me bo takrat, ko ga bom videl na normalnih fotografijah v taki meri, da bom imel preveč dela z retuširanjem.

  

Drugi preizkus pa je bil tisti, pravi! Odgovoril mi je, koliko je sploh prahu v kameri, koliko vpliva na sliko, kdaj ga opazimo in kako ga očistimo.

Kljub temu, da je bila moja D60 tri leta brez čiščenja, sem to "napako" samo nekajkrat opazil v tolikšni meri, da mi je bilo res moteče. In še to samo v primerih, če je bilo na sliki nebo in posneto pri bolj zaprti zaslonki. Opazil sem, da je najbolj moteča napaka bila okoli zaslonk 8 in 11, ko se je namesto temnih pikic izrisal majhen tonsko mehak krogec. Takrat sem v sliko posegel z programom za obdelavo fotografij in "napako" popravil. Torej nisem zagnal vik in krik "prah na tipalu" ampak sem zelo enostavno rešil problem. Vem že nekaj, pametni odneha in nič mi ne bi pomagalo, če bi se po vsakem testu vozil na servis in jih jezno gledal, medtem, ko čistijo že 10X očiščeno tipalo. Še enkrat poudarjam, tudi če tipalo popolnoma očistite, še vedno je v kameri zelo hitro toliko novega prahu, da bo ta zopet prišel na tipalo.

 

Za preizkus čistilnih čopičev sem najprej fotografiral direktno v nebo pri vseh zaslonkah, ki mi jih nudi objektiv EF 50mm f/2,5 macro. Torej od zaslonke 2,5 do 32.

Pri zaslonki 2,5 ni opaznih "napak" niti po močni tonski korekciji. Pri zaslonki 8 so pri povečavi vidni manjši madeži, izrazitejši pa so po tonski korekturi. Zaslonka 16 že na osnovni sliki pokaže bolj jasne madeže, ki so po tonski korekturi že močno izraženi. Zaslonka 32 pa že na osnovni sliki pokaže močnejše temne pike, ki pa so po korekturi bile zelo močno izražene.

Aha, to je moj prah na tipalu, ki se sprehaja po svetlobnem jašku in po tipalu že tri leta. Ker pa sem sam redko uporabljal zaslonko 22 ali 32, ga niti videti ni bilo v jasnejši obliki. Na klasičnih posnetkih ga vidimo šele po izredni tonski korekturi, ki že popolnoma deformira sliko. Po taki korekturi tonsko enake površine pa verjamem, da so »tehnični fotografi« nad njim zgroženi. Da sem se prepričal od kdaj je že prah v kameri sem si ogledal veliko fotografij iz vseh dosedanjih potovanj, predvsem pa poiskal tiste fotografije, pri katerih sem takrat "napako" tudi opazil.

 

Torej, prah sem našel (dve tri pike, madeže, črte) že prej na samih fotografijah. Vendar sem "napake" pred izdelavo fotografij v računalniškem programu odstranil. Še toliko več pa sem ga našel sedaj, ko sem ga tudi načrtno iskal. In našel sem ga obilico. Sedaj verjamem, da se marsikdo zgrozi, ko si na "nenormalen" način ogleda sliko enake tonske površine iz svoje tipala, vrh vsega pa še močno tonsko korigirane. Vendar na normalnih motivih prah še vedno ni viden, če ga ravno ne iščeš pod večjimi povečavami ali obsežnem tonskemu popravljanju slike.

Toda vseeno, zakaj bi na tipalu in nato na slikah popačenja imel, če imam sedaj na voljo preizkusiti posebne čopiče Sensor Brush, ki po zagotovilih tistih, ki jih že uporabljajo odlično opravijo svoje delo.

Če za preizkus foto kamer le redko vzamem v roke navodila, pa sem se pred uporabo čopičev in CO2 spreja najprej seznanil prav z njimi. So skromna, vendar nam razložijo osnovno uporabo in sam pravilen način čiščenja. Najpomembneje je, da imamo povsem polno baterijo. Kajti, če nam bo zmanjkalo energije mi pa bomo s čopičem čistili tipalo ali svetlobni jašek, se nam bo zaklop zaprl in poškodoval, prav tako pa samo zrcalo. Novejše kamere nam pod funkcijami v MENU nudijo možnost »Sensor Cleaning«. Ko to funkcijo potrdimo, se zaklop odpre in zapre šele po tem, ko kamero fizično izklopimo, ali močno pade napetost v bateriji. Popolnoma bodite prepričani, da je v njej zadosti energije. Pri starejših kamerah kot EOS D60 pa te funkcije nimamo. Treba je pri programih osvetlitve uporabiti nastavitev B in prožilec fizično držati, dokler ne opravimo čiščenje. S temi kamerami moramo biti še bolj pazljivi pri samem čiščenju.

Za čiščenje vseh preizkušenih kamer EOS 350D in D60 sem izbral čopič SB-16, ki je namenjen kameram s tipali APS-C formata (faktor izreza 1,5X, 1,6X). Čopiči Sensor Brush so bili najprej namenjeni in sploh preizkušeni v laboratorijih. Z njimi čistijo prah iz stekel mikroskopov. Tam je prah še bolj moteč, saj jim mikroskopi močno povečujejo sliko. Zato vemo, da je njihova uporabnost že preizkušena, predvsem pa, da njegove dlake ne puščajo sledi in da se ne lomijo ali kako drugače dodatno mažejo steklo. Dlake čopiča so pozitivno naelektrene, prah na tipalu pa negativno. Zato ga lahko z očiščenim čopičem zelo enostavno odstranimo.

Po vseh izkušnjah s 350D sem očistil še D60. Le s to razliko, da mi ne nudi funkcije »senzor cleaning« in sem moral zato dvakrat pritisniti prožilec pri uporabi funkcije B. Ker samo čiščenje traja smo nekaj sekund, ga je lahko hitro ponoviti. Predvsem pa, z malo poguma lahko to opravimo tudi pri napol polni bateriji.

 

S pomočjo iskušenj in videnim, da se s čopiči da očistiti tipalo sem preizkus naredil še na tri leta neočiščeni EOS D60. Tole je rezultat posnetka pri zaslonki 16. Zaradi teh nekaj pik, mi ga tudi čistiti ni treba (moje mnenje, za mojo kamero). Za vas pa?

 

Pri zaslonki 32 pa je bila vidna množica majhnih točk. Ker pri tej zaslonki nikoli fotografiral nisem, ga niti videti ni bilo. Tako pa mi to (močno zaprašeno) tipalo služi za odličen preizkus kaj zmore čopič "Sensor Brush".

 

Posnetek narejen še z neočiščenim tipalom pri zaslonki 2,5 in pri opravljeni močni tonski korekturi. Prahu tudi v primeru ekstremne tonske korekture ni videti. Zdaj vem zakaj zelo malo fotoreporterjev opazi težavo prahu. V večini primerov delujejo do zaslonke 8.

 

Pri zaslonki 8 pa jih že opazimo (seveda, samo pod ekstremno tonsko korekturo, ki je na normalnih fotografijah nikoli ne opravimo). In to tiste najteže retuširane madeže. So le večji od majhnih pikic, ki jih zabeležimi pri bolj zaprtih zaslonkah.

 

Pri zaslonki 16 so pike vidne še predno opravimo tonsko korekturo. Po njej pa sem prepričan, da bi se zgrozil vsak, ki bi si želel kupiti DSLR kamero. Če vas trgovec želi prepričati, da DSLR ni za vas, vam enostavno naredi takle test in ostanete na kompaktni kameri. Na fotografijah na prvi strani pa smo lahko videli, da zelo malokrat fotografiramo pri tako zaprtih zaslonkah, oziroma da se tudi pri njih na normalnih motivih ta prah niti ne vidi.

 

Zaslonka 32 pa nam pike močno izostri. Tudi mene tak pogled prepriča, da je tipalo treba ščistiti pa čeprav teh pik na fotografijah ne opazim.

 

In takole izgleda tipalo ko preko njega dvakrat potegneš z dobro očiščenim čopičem "Sensor Brush". Po čiščenju sem zopet naredil nekaj testnih posnetkov pri različnih zaslonkah. Posnetek je narejen pri zaslonki 32. In ugotovil sem eno zanimivost. Med tem ko sem fotografiral, mi je samo na tem posnetku bila prikazana velika smet na vrhu tipala. Ni je bilo ne posnetek preje, ne kasneje. Vse skupaj v razmiku dveh sekund. Še en dokaz več, da se prah prosto premika po svetlobnem jašku. Že samo zrcalo, ki se giba gor/dol ustvarja "prepih" v kameri.

 

Posnetek naslednjega čiščenja pri zaslonki 32.

 

Tole pa je tretja ponovitev in iz popolnoma pikastega tipala je ostala tudi pri zaslonki 32 in močni tonski korekturi samo še ena majhna pika. Zame je OK. Sedaj pa kamero zaviti v polivinil vrečko, jo postaviti v trezor in nič več z njo fotografirati. HEC. Sedaj čakam, da mi uvoznik prinese na preizkus še čistila in palčke za mokro čiščenje tipala in čiščenje svetlobnega jaška z zrcalom in medlico vred. Tako popolno čiščenje vas na servisu stane preko 10.000SIT. Je pa pri moji kameri potrebno. Serviser pravi, da je na tipalu že tanek sloj nečistoč, ki že vplivajo na kontrast slike in ga lahko očistimo samo s posebnimi nealkoholnimi čistili. Tudi samega prahu je v svetlobnem jašku še kolikor hočete. In ta zna zelo hitro zopet priti na tipalo. No sam se s tem ne obremenjujem preveč. Tisti, ki pa vas prah močno moti, vedite, da boste zaradi njega izgubili še precej živcev, dokler ne boste postali pametnejši od njega in odnehali. Čistilni čopiči Sensor Brush pa so svojo vrednost pokazali. Če do popolnosti očistijo tri leta nečiščeno tipalo, kaj nam ne bodo očistili tipalo, ki ima samo nekaj malega smeti. Kako čistimo in kakšni so čopiči pa na naslednji strani.

 

 

stran 1 / stran 3

 

 


© Copyright 2003 by e-Fotografija in DigiFot.com

Na vrh

 
Vpiši novico | e-Fotografija |  

Obnovljeno: Mar 9th, 2007 - 10:08:49