DSLR kamere


Olympus E-300 / I. test
By Matjaž Intihar
Dec 22, 2004, 04:25

 

Na prvi pogled E-300 niti ne deluje kot DSLR kamera. Na sredini vrhnjega dela kamere ni izbokline kjer je prizma za prenos slike v iskalo.

 

Olympus širi svoj 4/3 sistem z novo zrcalno refleksno kamero. In kamera ni samo okrnjena verzija njihove prve DSLR 4/3 kamere E-1. Ampak so kot prvi razvili povsem nov koncept DSLR kamere, ki nam nudi menjavo objektivov.

E-300 nima klasične prizme. Ko iz kamere odstranimo objektiv vidimo, kako jim je to uspelo. Refleksno zrcalo, katero odbija svetlobo v iskalo je vpeto navpično. Tako se ne dviguje kot klasično gor/dol, ampak se premika levo/desno. Svetloba iz zrcala pa se preko Porro stekel odbija v iskalo, ki je sedaj povsem na levem delu kamere.

Kamero sem imel prvič v rokah v začetku septembra. Sama oblika, držanje v roki in novi koncept iskala ter funkcije kamere so mi že takoj dale vedeti komu je namenjena. Vsem tistim uporabnikom, ki si želijo iz boljših kompaktnih in hibridnih kamer prestopiti v višji DSLR razred. Možnost višje kakovosti posnetka, menjava objektivov in kontroliranje posnetka je tisti motiv, ki bo v naslednjem letu marsikaterega fotografa pripravil v novi preskok. In že napovedane številke govorijo o tem. V letu 2005 se v svetu predvideva za vsaj 100% večjo prodajo DSLR kamer. Pri podjetju Olympus pa so se prav zaradi uporabnikov kompaktnih kamer in približanju SLR sistema verjetno odločili za drugačen pristop pri konstruiranju nove kamere.

 

Kamera E-300 je pokazala nov koncept zrcalne kamere. EOS 300D je v DSLR kamerah nižjega cenovnega razreda začel s klasičnimi zrcali menjati prizmo. Inženirji Olympusa pa so to tehnologijo izkoristili in v DSLR kamero E-300 drugače vpeli zrcalo, medlico in zrcala za prenos slike v iskalo.

 

Predstavljena kamera še ni polno delujoča. Je ena izmed prvih za preizkušanje. Na njej ni niti odtisnjenih proizvodnjih številk. Vendar vse že deluje in prvi vtisi razen končne kakovosti fotografije so že tu.

Oblika je samosvoja. Ker ni prizme je v celoti štirioglata. Vendar, ko kamero dobro preučiš v celoti spoznaš, da je to kamera, ki je še vedno najbolj podobna kompaktni kameri. In ne samo po obliki, ampak tudi samih možnostih uporabe. Predvsem pa. E-300 ponuja množico nastavitev, katerih pri cenovno konkurenčnih kamerah v DSLR razredu zaenkrat še nismo opazili. Tudi v tem elementu se vidi, da je kamera resen poizkus prepričati uporabnika kompaktne kamere k lažjemu prestopu v DSLR svet.

Iskalo je povsem na levi strani  toda to ne moti. Je svetlo, z možnostjo nastavitve dioptrije. V notranjosti so na desni strani vse glavne informacije, v sredini pa tri točke za ostrenje. Ko ostrimo se nam v iskalu pokaže velika rdeča pika, kjer smo nastavili med tremi točkami možnost ostrenja. E-300 nam omogoča tudi ostrenje v polnem polju vseh treh točk naenkrat in kamera sama izbere mesto ostrenja.

E-300 je zelo hitra od vklopa do proženja. V tem elementu je prava DSLR kamera. Niste tako hitri od vklopa, pa do prenosa kamere k očesu, da kamera ne bi bila pripravljena na zajem posnetka. Tudi v E-300 je kot v E-1 ultrasonični sistem za odstranitev prahu iz tipala. So pa pri E-300 na zgornjo stran kamere dodali diodo, ki uporabnika opozori, če sistem zaradi okvare ne deluje.

 

Zrcalo v kameri je prvič vpeto drugače, navpično. Kamera je prava zrcalno refleksna kamera vendar z drugačnim tehnološkim pristopom.

 

Avtomatsko ostrenje je hitro. Za kamero tega cenovnega razreda je zelo pozitivno, da nam omogoča kljub avtomatski nastavitvi ostrenja še direktno ročno korekturo. To lastnost nam pri drugih DSLR kamerah omogočajo samo najdražji objektivi. Tako nastavek na kameri kot na objektivu sta kovinska. Tudi sam novi kit objektiv ZUIKO 14 - 45mm f/3,5-5,6 je za ta razred kamere zelo kakovosten izdelek. Na objektivu sem opazil eno zanimivost. Zadnja leča se ob spremembi goriščnice ne premika v notranjost objektiva kot se to zgodi pri ostalih objektivih. Na ta način je objektiv še bolje zaščiten pred prahom, ki v objektiv prihaja s ustvarjenim tlakom med premikom goriščnic.

E-300 nam ponuja še veliko uporabnih nastavitev. Vgrajeni bliskavici lahko nastavljamo moč bliska, v načinu shranjevanja HQ in SQ pa lahko nastavljamo različne možnosti kompresije slike.

E-300 nam nudi najkrajši čas osvetlitve 1/4000 sek, ISO od 100 - 1600, sRGB in AdobeRGB, korekturo +-5, 10x-no povečavo slike v pregledu na zaslonu, WB bracketing, 8M točk in še množico raznih nastavitev. Podrobnejši preizkus pa bo v celoti objavljen, ko bodo pri nas prve prodajne kamere že na trgovskih policah.

S kamero E-300 je Olympus naredil zanimiv pristop v DSLR razredu. In če bo cena “prava” bo kamera znala v januarju ko pride v prodajo pri nas pokazati zobe kamerama iz nižjega cenovnega razreda Canon EOS 300D in Pentax *ist Ds.

 

Na preizkus sem dobil novi komplet, E-300, 14 - 45mm, 40 - 150mm in bliskavico FL36.

 

Za vse, ki so že dolgo v DSLR svetu je oblika E-300 ob prvem srečanju najbrž moteča. Toda kamera ima samosvoj pristop do kupcev. Večina fotografov, ki je vstopila v svet fotografije preko digitalnih kompaktnih kamer počasi raste. In najlaže jim bo prestopiti v DSLR svet prav s kamero E-300. Je prava DSLR kamera z možnostjo menjave objektivov in nastavitev, kot jih poznamo že na kompaktnih kamerah. Vsekakor je E-300 nova tehnološka stopnica v svet zahtevnejšega fotografa.

 

Zanimivo, da E-300 sploh ni majhna kamera. Njene dimenzije so prav zajetne 147 x 85 x 64 mm, teža 624g. Prav tako je zelo velik obseg oprijema kamere. Vendar je moje razmišljanje sledeče. Kamera je naslednja višja stopnica od odličnih kompaktnih kamer C-5060 in C-8080.

 

E-300 in novi objektiv 14 - 45mm f/3,5-5,6. Tudi objektiv nam ne pokaže kompaktnosti majhnosti. Že na prvi otip je narejen zelo kakovostno. Nastavek (bajonet) je kovinski.

 

Bliskavica se po pritisku na gumb na zadnjem delu kamere zelo hitro in visoko dvigne iz ležišča. Na prednji strani nam kamera ne ponuja nič posebnega. Le za fotografa, ki ni vajen DSLR kamer je na prednji strani poleg objektiva gumb s katerim omogočimo, da lahko objektiv odstranimo iz kamere.

 

Na kamero E-300 lahko gledamo iz dveh smeri. Prva je iz pogleda fotografa, ki že pozna SLR kamere. Za te fotografe je kamera prava mešanica SLR možnosti in vseh spoznanj iz kompaktnega sveta. Vendar za to vrsto fotografov kamera najbrž ne bo zanimiva. E-300 kaže svojo vrednost in predvsem uporabne možnosti vsem tistim, ki žele prestop v DSLR svet. Vsem tem pa kamera ponuja veliko ohišje s trdnim oprijemom, možnostjo menjave objektivov, obliko in nastavitvene možnosti kot smo jih poznali že v kompaktnih razredih in kakovost slike, ki v kompaktnem razredu ni bila dosegljiva. E-300 je iz pogleda "kompaktnega" fotografa, tista prva stopnica za vstop v DSLR svet. Tem fotografom pa ponuditi majhno lahko kompaktno DSLR kamero nikakor ne gre. Če že prestopajo v višji razred jim je za več denarja in možnosti treba tudi ponuditi nekaj kar bodo v prvem trenutku v rokam občutili kot nekaj več.

 

Vsi kontakti so zelo dobro zaščiteni za vratci iz trde gume. Kamera uporablja CF I/II tip pomnilnih kartic. Li-Ion baterijo poznano že iz kamere E-1.

 

Kamera nima dodatnega LCD zaslona na vrhnji strani, ki na večini DSLR kamer prikazuje nastavitve glavnih uporabniških funkcij. Na E-300 nam zato služi zaslon na zadnjem delu kamere. Do glavnih nastavitev pridemo zelo hitro. Samo pritisnemo gumb z želeno nastavitvijo in že imamo možnost nastavitve. Večina manj uporabnih nastavitev pa še vedno ostaja pod nastavitvijo MENU.

 

E-300 je narejen po 4/3 standardu. Na kameri lahko uporabljamo vse objektive tega sistema (Olympus, Sigma). Za polprozornim zrcalom je še manjše zrcalce, ki odbija svetlobo na AF sistem. Ob proženju se umakne v kamero še preden se v celoti umakne večje zrcalo in odpre zaklop. Tipalo v E-300 premore 8M točk.

 

Komplet, ki zahtevnejšemu hobi fotografu že nudi prvo spoznavanje z DSLR tehniko. Objektiva nam skupno nudita kot zajema (ekv.35mm) 28 - 300mm in bliskavico z vodilnim številom 36. Pri zaslonki 3,5 in samo 100ISO občutljivosti nam omogoča zadovoljivo osvetliti motiv, ki je oddaljen 10m.

 

Bliskavica FL-36 nam nudi večino nastavitev za zahtevnejše. TTL merjenje, nastavitev korekture bliska in ročno nastavitev goriščnice. Bliskavica uporablja dve AA bateriji.

 

Kamera nam omogoča proženje obeh bliskavic naenkrat. Tako lahko z bliskavico na kameri direktno doosvetlimo motiv, z glavno bliskavico pa izberemo drugačen kot svetlobe in same osvetlitve.

 

   100ISO (možnost prenosa polne datoteke)

 

 

   400ISO (možnost prenosa polne datoteke)

 

 

   1600ISO (možnost prenosa polne datoteke)

 

 

   100ISO, čas osvetlitve 2 sek. (možnost prenosa polne datoteke)

 

 

   1600ISO, čas osvetlitve 2 sek. (možnost prenosa polne datoteke)

 

 

V avtomatskem načinu izravnave bele barve je pri svetlobi neonske svetlobe kamera krepko grešila. Potrebno je bilo uporabiti samostojno nastavitev preko belega papirja.

 

Za marsikaterega fotografa je velikost objektivov velika prednost 4/3 sistema. Levo Canon 75 - 300mm f/4-5,6 IS, desno ZUIKO 40 -150mm f/3,5-5,6. Glede na to, da imata objektiva zelo primerljiv kot zajema motiva je razlika v velikosti in s tem posredno potrebi po prostoru v foto torbi velika.

 

V zunanjih dimenzijah E-300 sploh ni majhna DSLR kamera. Primerjava z trenutno najmanjšo Pentax *ist Ds kaže, da si E-300 želi drugačnih kupcev.

 

Naprej na naslednjo stran


© Copyright 2003 by e-Fotografija in DigiFot.com

Na vrh

 
Vpiši novico | e-Fotografija |  

Obnovljeno: Mar 9th, 2007 - 10:08:49