Foto Učilnica


Koga moti prah na tipalu in koga (še) ne?
By Miro Vrečko
Nov 11, 2003, 08:57

 

Morebitne »Smeti« na tipalu opazimo zelo hitro na enakomerno obarvanih površinah. Na fotografiji s veliko detalji jih opazimo samo pri povečavah.

S problemom prahu in smeti smo se srečevali že v analognem svetu fotografije. Spomnim se primerov, ko sem v domači temnici razvijal črno-bele fotografije in šele po končanem delu opazil, da sem nehote na papir preslikal tudi kakšen prašni delec ali smet, ki se je tako rada prijela na film. Tudi v fotografskih studiih so se včasih dogajale podobne stvari, posledice smeti in prahu pa so na žalost najbolj vidne pri povečavah, saj iz komaj vidnega prašnega delca na filmu, nastane na fotografiji zelo moteča in še kako opazna smet. Takšnih problemov je bilo sicer v zadnjem času že zelo malo, saj so fotografski studii že opremljeni s takšnimi napravami, ki iz filma pred zajemanjem fotografije odstranijo morebiten prah in manjše smeti. Pa vendar, problemi so bili prisotni in zaenkrat kaže tako, da se bomo s podobnimi vsaj še nekaj časa srečevali tudi v digitalni fotografiji, le da na nekoliko drugačen način in to predvsem lastniki digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov.

Vsi vemo, da je tipalo v digitalni fotografiji nadomestek za film in ker je problem "smeti" prej največkrat izhajal iz "nečistega" filma je v digitalnem svetu fotografije izvor tega problema v prašnih delcih, ki lahko zaidejo na oz. natančneje pred tipalo digitalnega fotoaparata. Da bi bila zadeva še malo bolj neprijetna poskrbi tipalo samo, ki zaradi električnega delovanja na nek način celo privlači prašne delce, ki so bližini. Posledica "smeti" na tipalu se pokažejo kot manjše ali večje temne lise, ki se na istih mesti pojavljajo na fotografijah. Te lise so vidne predvsem na svetlejših enobarvnih površinah kot je na primer nebo, svetel papir itd.Prah se namreč zaradi same zgradbe tipala nikoli ne prime neposredno na površino tipala ampak nekoliko pred. Največja verjetnost, da prašni in drugi delci prodrejo v notranjost fotoaparata je pri zamenjavi objektivov, zato je problem večinoma prisoten le pri zrcalno-refleksnih digitalnih fotoaparatih.

Pri bolj odprtih zaslonkah, kot je v tem primeru, se prah skoraj ne opazi.

Proizvajalci le teh zaenkrat niso posvečali veliko pozornosti "smetem" na tipalu, pa vendar je v zadnjem času opaziti tudi na tem področju določene premike. Tukaj mislim predvsem na najnovejši Olympusov model E-1, ki je patentiral tako imenovani ultrazvočni proti prašni filter (Supersonic Wave filter), pa tudi Sigmina modela SD9 in SD10 vsebujeta neke vrste proti prašno zaščito. Olympusov ultrasonični filter je zelo zanimiva rešitev. Nameščen je med tipalo in zaklop fotoaparata, deluje pa tako, da z vibracijami ultrazvočne hitrosti prah dobesedno “strese” da ta pade s površine filtra. Ta funkcija se aktivira ob vsakem vklopu fotoaparata, možno pa jo je izvršiti tudi ročno. Vse lepo in prav, vendar že v samih navodilih za uporabo piše, da filter ni sposoben odstraniti vseh vrst nečistoč. Na nek način je to normalno saj nobena tehnika ni popolna, bo pa takšna rešitev sigurno zmanjšala problem nabiranja “smeti” na tipalu Olympusovega E-1. Poleg tega je pri E-1 možnost prodiranja prašnih delcev skozi ohišje zmanjšano na minimum, saj so vsi stični deli in gumbi tako na ohišju fotoaparata kot tudi na objektivih zaščiteni s posebnimi tesnili. Podobna tesnila, ki služijo seveda tudi kot zaščita pred dežjem in vlago, imata na primer tudi Canonova dražja modela 1D in 1Ds ter nekateri njihovi boljši objektivi z oznako L. Vendar pri njih prah prihaja v notranjost fotoaparata pri zamenjavi objektivov.

Pri Sigmi so se problema lotili na enostavnejši način kot pri Olympusu. Tik pod odprtino za pritrditev objektiva so namestili tako imenovano "proti prašno zaščito", ki pa ni nič drugega kot posebno steklo, ki bi naj preprečevalo vstop prašnih delcev in smeti v notranjost fotoaparata. Večkrat so prav enostavne rešitve tudi najboljše. Čas in praksa bosta pokazala ali so te rešitve dovolj dobre, je pa seveda vsaka rešitev, ki zmanjšuje možnost nabiranja "smeti" na tipalu dobrodošla in boljša kot nič. 

Pri ostalih proizvajalcih digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov zaenkrat nisem opazil kakšnih posebnih ukrepov oz. rešitev glede tega. Celo Canon, ki je do sedaj naredil največ modelov DSLR fotoaparatov na področju proti prašne zaščite ni ponudil še nič konkretnega. Vsi (tudi Olympus E-1 in Sigma SD9 in 10) pa imajo v svojih menijih možnost čiščenja tipala, kar pa na žalost ne pomeni, da se s pritiskom na gumb tipalo samo očisti vseh nesnag. S to opcijo se le dvigne in zaskoči ogledalo ter odpre zaklop, da je tipalo dostopno in ga je možno na nek način očistiti. Vemo pa, da je tipalo kot srce digitalnega fotoaparata zelo natančen in občutljiv del, zato je lahko čiščenje le tega zelo kočljiva stvar. Proizvajalec seveda ne bo upošteval garancije, če se tipalo pri "nestrokovnem čiščenju" brez upoštevanja navodil za uporabo poškoduje. Canon v svojih navodilih na primer strogo odsvetuje kakršnokoli dotikanje oz. brisanje tipala, pa čeprav je tipalo narejeno tako, da se ga neposredno praktično sploh ni mogoče dotakniti, ker je neposredno pred njim še poseben optični filter. Vendar se tudi ta stekleni filter lahko ob nepazljivosti poškoduje. V navodilih za uporabo tudi priporočajo, da se fotoaparat, ki ima smeti na tipalu, da pooblaščenemu serviserju na čiščenje. Preveril sem, koliko stane čiščenje tipala na primer Canonovega EOS 10D pri našem pooblaščenem serviserju (3A). Odgovorili so mi, da je cena najmanj od 5000 do 10000SIT, odvisno od zahtevnosti čiščenja, da pa lahko fotoaparat po dogovoru dobimo nazaj še isti dan. Obstajajo seveda tudi druge alternativne možnosti, vendar je vse ostalo, ki ni v skladu z navodili za uporabo, početje na lastno odgovornost.

Tipalo modro na desni strani risbe je dobro zaščiteno z različnimi filtri in steklom.

Olympus uporablja svoj ultrasonični način samočiščenja tipala.

Vsekakor ne želim potencirati problema, ker še zdaleč ni tako velik kot se morda zdi na prvi pogled, dobro pa je, da smo s tem seznanjeni. Je pa ta problem v veliki meri odvisen od tega za kaj in v kakšnih razmerah bomo fotoaparat uporabljali. Na primer vojni fotoreporter, bi imel s prahom mnogo večje probleme, kot pa ga bo imel ljubiteljski fotograf. Prepričan pa sem, da tudi proizvajalci še niso rekli zadnje besede glede tega, pa naj si bo to na področju tehnoloških rešitev za zaščito tipala pred “smetmi” ali pa tudi varnejših in zanesljivejših metod čiščenja tipala. Morda sta prav Olympus in Sigma na nek način pokazala pot tudi drugim proizvajalcem, da bodo o tem bolj razmišljali pri prihajajočih modelih. Saj vemo, preventiva je vedno boljša kot pa kurativa, še posebno če gre za tako občutljiv in konec koncev tudi zelo drag del kot je to tipalo pri digitalnem fotoaparatu.

Še eden članek o čiščenju tipala:

http://www.e-fotografija.com/artman/publish/article_122.shtml


© Copyright 2003 by e-Fotografija in DigiFot.com

Na vrh

 
Vpiši novico | e-Fotografija |  

Obnovljeno: Mar 9th, 2007 - 10:08:49