e-Fotografi


Štiblc vabi na odprtje in ogled fotografske razstave Danijela Kropivnika "Svet iz bližine"
By Galerija Štiblc
Dec 11, 2006, 09:20

 
SVET IZ BLIŽINE

 

Nova digitalna fotografska tehnika nam pri lovljenju trenutka prinaša nove možnosti. Svet, ki ga s prostim očesom niti ne opazimo a nam je danes povsem na dlani. Toda le, če znamo fotografsko kamero uporabiti in predvsem iskati zanimive motive.

 

Danijel Kropivnik se je odločil, da bo približal »svet iz bližine« tudi tistim, ki si s fotografsko kamero še niso domači. Le kako mu to uspe?

 

Po eni strani zelo enostavno. V roke vzame fotografsko kamero, poišče motiv in sproži. A vseeno ni tako enostavno.

 

Fotokamero in objektive mora odlično poznati, prav tako so motivi večini opazovalcev narave skriti. In še preden Dani sproži zaklop svoje kamere se sam osredotoči na majhen svet okoli sebe. Vendar to še ni vse. Brez svetlobe ni fotografije. Brez prave svetlobe ni dobre fotografije. In Dani je odličen prav tu. V makro svetu si pomaga z različnimi tehnikami doosvetlitve motiva, da nam »svet iz bližine« prikaže v popolni tehniki.

 

Svet makro fotografije je svet iskanja zanimivega. In prav to veselje do te fotografske zvrsti mu prinaša zadovoljstvo in veselje do fotografije kot malokrat videnih motivov. Kar naenkrat nam niti domača muha, ni več tako samoumevno poznana.

 

V Danijevih fotografijah ni treba iskati kompozicije in ostalih fotografskih tehničnih zakonitosti. Bližnji svet se predstavi s pomočjo makro tehnike in dobrega fotografa v vsej svoji mogočnosti kar sam od sebe. In Danijel tehniko obvlada.

 

Njegove odlične makro fotografije povedo več kot še tako strokovni zapisi. Zato lahko z vsem spoštovanjem do njegovega dela zaključim, da mu je uspelo uspešno vstopiti in prikazati svet, ki je večini povsem neznan.                                                              

 

Matjaž Intihar

 


© Copyright 2003 by e-Fotografija in DigiFot.com

Na vrh

 
Vpiši novico | e-Fotografija |  

Obnovljeno: Mar 9th, 2007 - 10:08:49