Kompaktne kamere


Olympus C-5060 WideZoom
By Matjaž Intihar
Nov 3, 2003, 17:55

 

Napovedal sem že, da se bodo kakovostne kompaktne digitalne kamere najvišjega razreda počasi začele umikati DSLR kameram. Toda sedaj kupci tega visokega razreda še obstajajo. Toda treba jim je ponuditi nekaj novega svežega, tisto, kar drugi ne ponujajo oziroma kar nam DSLR še ne omogoča z lahkoto.

In to je. Kompaktna kamera z tisoč in eno nastavitvijo in objektivom, ki nam nudi tisto kar želimo. In če je to široki kot, potem boste s kamero C-5060 zadovoljni. Na koncu pa mora biti zadovoljiva še cena.

Camedia C-5060 Wide Zoom me je prav zaradi širokega kota 27mm pritegnila. Z njo se da posneti marsikateri zanimiv motiv tudi v pogojih, kjer nam recimo Canon G5 ali Sony V-1 zatajita. Tehnični podatki kamere, ki si jih lahko ogledate v tabeli spodaj kažejo, da je C-5060 zelo zmogljiva kamera. Vendar je vedno najbolje, da nam pokaže kako se obnese v praksi. Vendar C-5060 ni osamljen na tem področju. Eden od konkurentov, Nikon nam z modelom CoolPix 5400 že ponuja podobno kamero s širokim kotom zajema 28mm.

Sprva sem se malo začudil nad obliko kamere. Olympus je le podjetje, ki je znano tudi po dobrih oblikovnih rešitvah kamer. Vendar je očitno tehnika zmagala nad obliko. V tehniki pa ima kamera kaj ponuditi. Je zelo zmogljiva, predvsem pa hitra. Prav hitrost odziva je največja rak rana kompaktnih digitalcev. Pri Olympusu pa so se odločili, da bo tudi kompaktna C-5060 že zmogla solidne odzivne čase. Po priklopu kamere optika ne potrebuje več nekaj sekund da se pripravi v delovni položaj. Ostrenje in proženje kamere je učinkovito, hitro in natančno. Lahko rečem, da je to tista kamera, ki si jo je večina naprednejših in zahtevnejših fotografov želela pred leti. Danes pa so malo drugačni časi. DSLR kamere pritiskajo na razred najboljših kompaktov. Ti pa seveda sedaj vračajo odgovor z vsem tistom kar smo jim včasih očitali. Širok kot zajema, hitrost odzivnosti po vklopu in proženje ter kakovost fotografije. v vseh teh elementih se je C-5060 močno približal cenejšim DSLR kameram. Mislim, da je sedaj zadnje obdobje tako zmogljivih kompaktnih digitalnih kamer. Olympus je s tem modelom nakazal, da se bliža njihov vrhunec. In C-5060 je že tako zmogljiv in predvsem hiter, da je lahko tudi zanimiva alternativa za vse tiste, ki si želijo kompaktno kamero s lastnostmi DSLR kamer. C-5060 se je tem njihovim zahtevam z širokim kotom in odzivnostjo močno približal. O tisočih možnih nastavitvah, katerih DSLR kamere nimajo pa ne gre zgubljati besed. Seveda če jih potrebujete, oziroma ste ljubitelj vseh možnih nastavitev na kameri. Vsekakor priporočam, da pred nakupom dražjih kompaktnih in najcenejših DSLR kamer usmerite pogled tudi na to kamero. Mogoče je za vas ta kamera boljša izbira od trenutno željene DSLR kamere. Vprašajte se za namen, za kaj boste kamero potrebovali in izbira bo lažja. Zavedajte se, da za marsikateri način fotografiranja kompaktna kamera veliko bolj prav pride. Če pa je toliko zmogljiva kot C-5060 pa dileme ni več.

Vsi tisti, ki iščete zmogljivo digitalno kamero in niste ravno fotografi, ki redno menjajo objektive in ste do sedaj kompaktnim digitalnim kameram zamerili ker nimajo širokega kota in hitrosti odzivnosti dobro premislite ali je že pravi čas za vstop v DSLR svet. DSLR svet je še poln pasti, majhne izbire, visokih cen in predvsem močno povprečne kakovosti, če pogledamo kaj nam obljubljajo v prihodnosti. Dobro premislite. Ali dobra kompaktna digitalna kamera, ali slaba DSLR. Predvsem pa, DSLR svet nam je na svoja vrata šele dodal zvonec. Kje je še do tistega trenutka ko se nam bodo radodarno odprla.

Seveda pa za ljubitelje video zapisa ne smem pozabi, da C-5060 zmore že kar solidno ločljivost zapisa 640 x 480 točk.

Na C-5060 so dodali odličen pripomoček pri fotografiranju marsikaterega motiva. Vrtljivo TFT iskalo nas reši marsikaterega težavnega kota pogleda na motiv. Ga pa niso obrnili tako, da se odpre v znano smer od konkurenta, ampak se odpre navzgor.

Pogled na kamero in TFT iskalo iz drugega zornega kota. Ima pa C-5060 še eno dobro lastnost. Iskalo, tisto pravo, ki ga poznamo iz klasičnih analognih kamer je vredno omembe. Da se ga uporabiti. Seveda, tisti ki si to po nekaj dnevnem druženju s kamero to tudi želi.

Kamera je zaradi vrtljivega iskala pridobila na globini. Gumbov na vrhu kamere in informacij na LCD zaslonu na vrhu je kolikor želite. Tudi C-5060 je nabita z vsemi potrebnimi in nepotrebnimi lastnostmi. Toda tu so in kdor želi, zmore in zna jih lahko izkoristi. Edino kar sem na tej kameri res pogrešal je gumb za takojšnjo možnost spreminjanja ISO nastavitev. Pač to lastnost le potrebujem, ko kamero preizkušam.

Tako kamera kot objektiv sta naproti modelu C-5050 pridobila na velikosti. Oblikovno C-5060 ni modni krik. Vendar je uporabna, lepo sedi v roki, nastavitev in gumbov se hitro navadimo.

Če ste že lastnik njihovih kamer, potem bo spoznavanje z gumbi in lastnostmi v meniju enostavno. Tudi premikanje med poglavji v menujih je po nekajkratni uporabi logično.

C-5060 se pokaže kot robustna kompaktna kamera.

Detalj iz desne zgornje strani kamere. Vse je na svojem mestu. Niso odkrivali tople vode.

Olympus, Wide ZOOM, 5,1 mega točk. Glavni napisa na sprednji strani.

Pogled na glavne gumbe.

Odlična pridobitev C-5060 je objektiv z zelo širokim kotom 27mm. Ima pa kamera še navoj in na njo bo možno dodati še dodatno predlečo.

In kakovost zapisa. Pri 27mm kakovost zapisa ni primerljiva z recimo pravkar predstavljenimi objektivi iz SLR razreda. Vendar je ta za svoj namen odličen.

V makro nastavitvi in samo nekaj cm od motiva je zapis linij veliko boljši.

Pri najdaljši goriščni razdalji 110mm težav pri kakovostnem zapisu ni.

Želite zajeti celotno omizje? S C-5060 teh težav nebo. Pri tem posnetku sem uporabil bliskavico. Še vedno pa je zadosti tople svetlobe od ambienta samega.

Popačenje slike značilno za širokokotne objektive. V notranjih prostorih nam velikokrat zmanjka možnosti zajema motiva. Stene sob nas vedno ovirajo pri fotografiranju. C-5060 nas s svojimi 27mm velikokrat reši iz težav. Tudi osvetlitev je odlična.

Kamero se da odlično uporabiti v makro fotografiji. Vrtljivo TFT iskalo sedaj še izboljša delo in predvsem lažji je pogled na motiv.

Za fotografiranje manjših predmetov, se mi zdijo kompaktne kamere še celo bolj primerne od refleksnih.

Normalna makro nastavitev.

Super makro. Ostrimo lahko od 3cm oddaljenosti.

Odlična ostrina. Detalj iz Li-Ion baterije.

Take globinske ostrine z DSLR kamero nikoli ne boste dobili.

ISO 80, čas osvetlitve 1 sekunda

ISO 400, čas osvetlitve 1sekunda. Pri višjih občutljivostih majhno tipalo z majhnimi točkami pokaže svojo slabost. Izražen je šum. Izgubila se je tudi ostrina.

Primerjava: ISO 800, osvetlitev 1 sekunda s DSLR kamero EOS D60. Razlika pri višjih občutljivostih je očitna.

Drugi del / fotografije:

http://www.e-fotografija.com/artman/publish/article_120.shtml

Tokrat sem se bolj usmeril na tehnični del fotografije. V nadaljevanju pa več z fotografijami, ki jih ponavadi naredi običajen uporabnik kompaktnih digitalnih kamer. 

Tip kamere     

Kompakt

Cena v SLO (okvirna)     

 

Telo kamere     

 Magnezij

Maksimalna ločljivost     

2592 x 1944

Nižje ločljivosti

2288 x 1712, 2048 x 1536, 1600 x 1200, 1280 x 960, 1024 x 768, 640 x 480

Razmerje tipala

4:3, 3:2

Efektivne točke

5.0 millijona

Št. točk na tipalu

5.2 millijona

Velikost tipala

1/1.8 " (7.18 x 5.32 mm)

Vrsta tipala

CCD

Vrsta barvnega filtra

RGB

Izdelovalec tipala

Neznan

ISO razpon

Auto, 80, 100, 200, 400

Širokokotni zoom

27 mm

Tele zoom

110 mm (4.1 x)

Digitalni zoom

Da, 3.5 x

Avtomatsko ostrenje

Da

Ročno ostrenje

DA

Vrsta avtomatskega ostrenja

TTL

Normalna razdalja ostrenja

80 cm

Makro razdalja ostrenja

3 cm

White balance / korektura bele barve

Da, 9 avtomatskih in možna ročna

Zaslonka

F2.8 - F4.8 / F8.0

Najdaljši osvetlitveni čas

16 sec

Najkrajši osvetlitveni čas

1/4000 sec

Vgrajena bliskavica

Da

Moč bliskavice

3.7, 7m

Kontakti za zunanjo bliskavico

Da, Hot-shoe

Tipi bliskavice

Avtomatsko, Red-Eye, Forced, Izklopljeno, Slow 1&2, External

Korektura osvetlitve

-2EV to +2EV in 1/3EV steps

Merjenje svetlobe

ESPi digital, Multi-area Spot, Spot

Prioriteta zaslonke

Da

Prioritite časa osvetlitve

Da

Optični dodatki

Da, optični adapter

Več zaporednih posnetkov

Da, 1.4/3.0 fps, 10/4 frames

Snemanje videa

Da, 15 fps pri 640X480/320X240/160x120

Daljinski sprožilec

Da

Samodejni sprožilec

Da

Možnost programiranja časa osvet.

Ne

Spominska enota

xD Picture Card, Compact Flash I/II

Kompatibilnost z Microdrive

Da

Priložena pomnilniška kartica

32 MB xD Picture Card

Nestisnjeni formati

RAW, TIFF

Stisnjeni formati

JPEG (EXIF 2.2)

Kakovost stiskanja

Standard, High, Super High

Iskalo

Optično

LCD

1.8 " vrtljiv

LCD št. točk

134,000

Video izhod

Da

USB

Da

Firewire

Ne

Priložena baterija in adapter

Da

Baterija

Lithium-Ion rechargeable

Teža z baterijam

480 g

Dimenzije

116 x 87 x 66 mm

   
   


© Copyright 2003 by e-Fotografija in DigiFot.com

Na vrh

 
Vpiši novico | e-Fotografija |  

Obnovljeno: Mar 9th, 2007 - 10:08:49