Novice


Photokina 2006 / 25.09.2006
By Matjaž Intihar
Sep 25, 2006, 10:00

 Koln 25.06.2006

 

Photokina 2006 nam je že odprla svoja vrata. Prvi dan je namenjen novinarjem, prikazu novosti in konferencam. Razstavljavci pa še vedno pripravljajo prostore, vitrine, pulte in na njih zlagajo opremo. Pri mnogih bo to delo opravljeno šele pozno ponoči.

 

In kaj je (bilo) ((ura je šele 10, popoldan več) videti prvi dan. Oziroma, kaj in kako dobro so nekateri skrivali svoje novosti. Sam sem dvomil, da bi bile foto kamere kot Canon 400D, Nikon D80 in Olympus E-400 vse kar je vredno pokazati na tako velikem dogodku. Nekaj napovedi smo slišali že prej. Fujifilm naj bi predstavil novega s5 v ohišju Nikon D200, Olympus naj bi predstavil nova E modela iz višjega razreda, Pentax je že javno predstavil K10D, Samsung enako kamero pod imenom GX10, Sony, Canon in Nikon pa so bili povsem tiho.

 

In ali je bil moj dvom uresničen. Pred dvemi leti smo bili deležni KonicaMinolta 7D. Sedaj so pod okriljem Sony, ki nam je ponudil samo zamenjavo za KonicaMinolta 5D. Torej kakšne so napovedi za naprej?

 

Canon je pred dvemi leti pokazal 1Ds s kar 16M točkami. Pričakoval sem njegovo zamenjavo. Ne toliko iz pogleda, da kamera še vedno ni vodilna v svojem razredu. Bolj iz pogleda, da jo je treba malo pomladiti, če želiš tako kamero še naprej uspešno prodajati. Digitalna foto tehnika se le spreminja prehitro, da se ne bi opazilo, kako so v letošnjem letu fotografi čakali, kdaj bo prišla zamenjava in špekulirali z nakupom.

 

Nikon je s kamero D200 odlično zapolnil prostor v višjem srednjem razredu. Manjka pa jim predvsem konkurenčna kamera za EOS 1Ds. Pred dvemi leti so na novinarski konferenci dejali, da si vstop med FF tipala niso zaprli.

 

Danes se odvija precej novinarskih dogodkov. Zanimivo, da so se pri Sony, Nikon, Canon odločili za 13. uro. Kar pomeni, če si sam, ne moreš pokriti vseh dogodkov. Še dobro da smo na sejmu širša ekipa in da lahko pokrijemo glavne dogodke. Zaradi izredne časovne stiske več v naslednjih dneh. Danes samo o glavnih novostih. Jutri pa že prvi intervjuji. Upam, da bo v večernih urah dovolj časa za večje objave novic iz sejma.

 

Lep pozdrav

Ekipa e-Fotografija, Alan, Jernej, Jože, Matjaž


Apple Aperture 1.5

Apple je predstavil Aperture 1.5, programski paket, ki je namenjen predvsem čim bolj organizirani obdelavi in izboru fotografij. Očitno uporabnike poslušajo, saj so odpravili veliko pomanjkljivosti, nad katerimi so se uporabniki pritoževali pri prejšnjih različicah. Tako je sedaj knjižnica v osnovi bolj baza sklicev na fotografije kot pa baza fotografij samih, kar omogoča, da se fotografije shranjujejo tudi na medijih, kjer niso neposredno dosegljive (off-line storage), pri tem pa vseeno ostanejo shranjene v bazi skupaj z oznako medija, na katerem so. Pri tem zelo prav pride možnost ustvarjanja predogledov v uporabniško določeni velikosti, tako da je mogoče najti natančno tisto fotografijo, ki jo uporabnik želi, in šele potem priklopiti zunanji medij.
Odprli so tudi vrata za izdelovalce vtičnikov za izvoz, tako da je že zdaj, ko program še niti ni v prosti prodaji, dobiti vtičnike, ki omogočajo izvoz v baze fotografij, kot sta Getty Images in Istockphoto.
Pri sami obdelavi velikih sprememb ni bilo, če odštejemo izboljšani algoritem za ostrenje, je pa uporabniški vmesnik po videnem precej olajšan. Konec koncev je to tisto, po čemer je Apple znan – malenkosti, ki neverjetno olajšajo življenje. Poleg tega so program nekoliko pospešili, tako da sedaj deluje na vseh Macih, ki so trenutno v prodaji.
O pomanjkljivostih programa seveda trenutno ni mogoče govoriti, saj je šlo konec koncev za predstavitev, pri kateri slabosti, ki jih človek opazi ob redni uporabi, ne omenjajo.
Nadgradnja bo za obstoječe uporabnike brezplačna, za nove pa bo cena 239 EUR.

Apple je letos prvič na Photokini. Predstavitev programa Aperture 1.5 je bila krepko nad nivojem foto predstavitev. Foto industrija se bo morala še marsikaj naučiti od računalniške.


Dvorana je bila pri predstavitvi Aperture 1.5 povsem polna. (Premalo svetlobe za boljši posnetek. Čas 1.sek).

Prototip ali že resna kamera?

Olympus E-1rs (prototip)

Zamenjava za E-1 naj bi bila prikazana v delovni verziji na PMA.

Danes je še vse tiho.


EF 50mm f/1,2 L II, EF 85mm f/1,2 L II

Zeiss za Sony Alpha kamere.

Leica M8.
Canon je prikazal shranjevalnik slik, ki je oblikovan kot kamera, ima zaslon ločljivosti VGA in bo na voljo z dvema kapacitetama, 40 in 80 GB, ki bosta naprodaj za približno 400 oz 549 EUR.


Canon presented an image tank designed to resemble a camera. It has a VGA screen and is available in two capacities, 40 and 80 GB, which will retail for approximately 400 and 549 EUR, respectively.


Sony novinarska konferenca. Večino časa so posvetili HDTV.


© Copyright 2003 by e-Fotografija in DigiFot.com

Na vrh

 
Vpiši novico | e-Fotografija |  

Obnovljeno: Mar 9th, 2007 - 10:08:49