Matjaževa ocena


Canon IXUS 65 / "Popolnost" v žepu
By Matjaž Intihar
Aug 7, 2006, 07:00

 

 

Kamera IXUS se predstavi leta 1996, ko so podjetja Canon, Fujifilm, Kodak, Minolta in Nikon 22. aprila tega leta predstavila novi foto sistem, APS. Novi format filma in posebnega načina prenosa filma je omogočal narediti za tiste čase res majhen kompakt z zoom objektivom. Anekdota pravi, da tedanji predsednik podjetja Canon niti ni imel fotokamere. V tistem času fotografija ni bila tako množična in foto oddelek je pomenil samo cca 25% prodaje podjetja. Vedno je govoril svojim inženirjem, da bo fotokamero imel in uporabljal takrat, ko jo bo lahko nosil v srajčnem žepu. In s kamero IXUS so mu ustregli.

 

Med kamerami različnih APS proizvajalcev, pa je ime IXUS postalo nekaj posebnega. Predvsem kovinsko ohišje, z odlično obliko je poleg zmožnosti kamere mnogim inženirjem in ljubiteljem kamer ter uporabnikom predstavljalo pravo tehnično mojstrovino. Ime IXUS pa so prenesli tudi med digitalne kamere. Vendar pa kamere pod tem imenom niso več osamljene v superiornosti in kompaktnosti tako v obliki kot sposobnostih. Kamere IXUS 30, 40, 50 in dvojčici 430/500 (test) so bile sicer vedno med najbolje prodajanimi v svojem razredu mini kamer s trdnim kovinskim ohišjem. Toda tehnično so bile povsem v povprečju in jih niti predstavljal nisem v testih opreme. Prednost jim je dajalo predvsem in samo znano ime Canon/IXUS ter oblika.

 

Ixus 65 nam nudijo v samo eno barvni kombinaciji. Spredaj je srebrni, zadnji del pa črne barve.

 

Ob desetletnici izdelave fotokamer pod imenom IXUS pa so inženirji zopet pokazali nekaj več. Canon IXUS 65 je kamera, ki me je po dolgem času ponovno močno pritegnila. Kot vedno oblikovno privlačno IXUS ohišje je ohranilo majhne mere 80x57x20mm in nizko težo 175g. Obenem pa so kameri dodali dve lastnosti, ki sta mi takoj padli v oko in me pripravili do tega, da sem si kamero zaželel na preizkus. Najprej 3,0 palčni zaslon, kateri nam omogoča odličen pogled na motiv tudi pri močni svetlobi. Kamera za tak primer nima klasičnega iskala in nam njegova velikost in svetlost pride zelo prav. Po fotografiranju pa imamo na tako velikem zaslonu kakovosten prikaz naših posnetih fotografij.

Druga zelo dobrodošla lastnost je možnost fotografiranja pri občutljivosti 800ISO. Res je, da nam že nekatere konkurenčne kamere v tem razredu nudiju to ali še višjo možnost, toda Canon je s pomočjo odličnih algoritmov in Digic procesorja (v kameri je že procesor tretje generacije) v izničevanju šuma bil vedno odličen. Kar mi je dalo upanje, da bom s kamero lahko deloval tudi v slabših svetlobnih pogojih in še vedno imel dobro fotografijo za v družinski foto album. Torej, lahko bi tudi mini kamera kot je IXUS lahko služila kot dobra družinsko/popotniška kamera uporabna v večini primerov te zvrsti fotografiranja.

 

Oblika kamere je evolucija prvega IXUS-a izpred 10 let.

 

Glede kakovosti slike pri fotografiranju z višjo občutljivostjo je pomemben tudi podatek o številu točk na tipalu. CCD tipalo v kameri je veliko 1/2,5 palca in ločljivosti 6M točk. Canon med kompaktnimi kamerami nikoli ni v dirki za najvišje ločljivosti. Vemo, da nam danes mini kamere nudijo že kar 10M točk. A vemo tudi, da nam 3M točk v družinski fotografiji povsem zadostuje za pogled na sliko preko računalniškega ali TV zaslona in za fotografijo velikosti 13x18cm na foto papirju. Zato je tudi 6M več kot zadovoljiva količina točk. Še toliko bolj, če iz raznih preizkušanj že vem in v nekaterih preizkusih je že bilo prikazano, da v kompaktnih kamerah večje število točk prinaša samo slabšo kakovost fotografije močno opazno pri višji občutljivosti.

 

Prav tako je zaščitni znak IXUS fotokamer, večji dobro vidni krog okoli objektiva.

 

In kamera IXUS 65 je šla z menoj na potepanje v večno mesto, Rim. Majhna, lahka in z dobrimi zmogljivostmi me je zadovoljila iz pogleda družinskega/popotniškega fotografiranja. Seveda ima vsaka kamera kakšno pomanjkljivost prav zaradi njenih dobrih lastnosti. In majhno, lahko trpežno ohišje doprinese to slabost, da ni daljših goriščnic. Kamera nam nudi goriščnice med 35 do 105mm (ekv.35mm) in 4X-ni digitalni zoom. Toda nobena kamera ne premore vsega. Zato nam IXUS 65 pride prav kot kamera, katero bomo vsepovsod vzeli s seboj. Njena kompaktnost in odlične slike nam tudi v slabših svetlobnih pogojih zagotavljajo lastno zadovoljstvo ob pregledu naših fotografij.

 

Zaradi večje kakovosti zapisa Canon še ni naredil kamere v katerih objektiv tudi po vklopu in po spremebi goriščnic ostane v ohišju.

 

Zadnji del kamere skoraj v celoti zaseda kar 3,0 palce velik zaslon. Gumbov za upravljanje je malo in s kamero lahko delujemo v povsem avtomatskih nastavitvah.

 

Gumb za pregled že posnetih fotografij ter premik med foto in video zajemom so prestavili na zgornji del kamere.

 

Li-Ion baterija je zelo vzdržljiva. Toda še vedno velja, da če fotografirate na izletih ali potovanjih si takoj ob nakupu dokupite rezervno baterijo.

 

Posnetke katere ste do sedaj občudovali samo v knjigah ali na razglednicah sedaj lahko prenesete v vaš domači foto album.

 

po vklopu je kamera zelo hitro pripravljena na posnetek.

 

Ostrenje lahko prepustimo kameri v izbiri večih točk ali pa izberete samo eno.

 

Široki kot 35mm (ekv.35mm) je v popotniški fotografiji komaj še zadovoljiv.

 

Programska avtomatika odlično deluje. Globinske ostrine je kolikor želite.

 

Vse fotografije sem v sončnem, oblačnem vremenu ali v notranjih prostorih pri umetni luči zajel v načinu AUTO WB.

 

S to kamero ni potrebe po menjavi načinov zajema ali dodatnih korekturah slike v sami kameri.

 

Tudi v protisvetlobi se je kamera odlično znašla pri merjenju svetlobe.

 

Prav tako, ko je bil glavni motiv v senci, v ozadju pa močna svetloba. Canon še iz obdobja analognih kompaktnih kamer uporablja Ai (inteligentni) način merjenja svetlobe. Kamera po lastni izbiri (prirejenih programskih nastavitvah) sama glede na motiv in njegovo osvetljenost ter predvidevanje kaj je na motivu popravlja ekspozicijo.

 

Pri SLR kamerah bi bilo pri takem motivu treba upoštevati korekcijo osvetlitve. Kompaktne kamere pa so namenjene enostavnemo delovanju. IXUS 65 s pomočjo Ai lastnosti (umetne inteligence) odlično opravi svoje delo in za kakovost posnetkov za naš družinski foto album se ni bati.

 

 

 

 

stran2

 

 

 


© Copyright 2003 by e-Fotografija in DigiFot.com

Na vrh

 
Vpiši novico | e-Fotografija |  

Obnovljeno: Mar 9th, 2007 - 10:08:49