Kompaktne kamere


Sony DSC H5 / Sony DSC H2 / test
By Matjaž Intihar
Jul 17, 2006, 13:28

 

 

Sony se še vedno drži preizkušenega recepta. Ob zamenjavi uspešne kamere kot je bila Sony-H1 (primerjalni test) predstavi dve kameri, ki zamenjujeta prejšnjo. Prva, H2 je malo okrnjena in zato krepko cenejša, druga H5 pa pokaže množico novosti in uporabnih vrednosti.

DSC-H2 me je na začetku, ko še niso pokazali H5 kar malo razočarala. Primerjal sem jo s H1 in mislil, da bo to njena edina zamenjava. Toda že prvi ogled kamere, ohišje, zaslon, tehnične specifikacije so pokazale, da je Sony po svojem uspešnem receptu v ta razred kamer z 12X-nim optičnim zoom-om dodal kamero, ki omogoča množico dobrih lastnosti toda še vedno za razumno ceno.

Kameri lahko takoj ločimo po barvi. H5 (črna), H2 (srebrna). Kameri pa sta enako veliki 108x81x92mm in težki 490g.


V vse sem se prepričal nekaj tednov kasneje, ko so pri Sony dali na preizkus tisto “pravo” naslednico H1. To je kamera DSC-H5. Že temno matirano ohišje naproti srebrnemu in gladkemu H2 nam kaže, da H5 meri višje. Razlika je v še enem elementu, ki kot vemo je pri teh kamerah bolj trgovski faktor, to je številu točk. H2 ima tipalo s 6M točkami, H5 s 7M točkami. Množica ostalih tehničnih specifikacij je enaka. Objektiv, svetlobna moč, ostrenje, načini merjenja svetlobe, notranji spomin, makro, stabilizacija slike, itd. Opazna razlika je v obliki zadnjega dela kamere in velikosti zaslona. H2 ima zaslon velikosti “samo” 2,0 palca, H5 pa s 3.0 palci že karikirano povedano prehaja v razred “mini” televizij.

 

Ostalih razlik ne ločimo niti po obliki ali funkcijskih gumbih.

 

V nastavitvah in gumbih pa ni bistvenih razlik. Vse je že poznano iz modela H1. Iz tega pogleda je primerna za vse tiste, ki si želijo enostavnost upravljanja in predvsem le bežno pregledajo navodila in spoznajo kaj vse se skriva za nastavitvenimi gumbi in v meniju. Štirifunkcijski gumb služi tudi za takojšnjo nastavitev bliskavice, makra, samosprožilca in hitrega pregleda slik. Ima tudi gumb za vklop/izklop funkcije stabilizacije slike. Povsem samosvoja in dobrodošla pa je možnost, da s pritiskom na spodnji desni gumb takoj pridemo v možne nastavitve ločljivosti zapisa. Za vse, ki imajo še vedno radi slike formata 10 x 15 cm, imamo možnost zapisa v formatu stranic za ta format (3 : 2). V MENU imamo množico različnih nastavitev korektur zapisa. Manjša slabost je edino, da se preko nastavitev ne moremo sprehajati v krogu ampak samo od leve na desno in nazaj. Tako moramo zopet še enkrat čez vse nastavitve, da se vrnemo do prve. Povsem na koncu pa je šele vstop v SetUp nastavitev. Pri tej kameri je Sony vstop do manj pomembnih nastavitev (SetUp) kar malo zakompliciral. Seveda do časa, dokler bolje ne spoznamo kamere in se hitrega premika med funkcijami ne navadimo. Obe kameri imata vgrajeno 32MB spomina. Za spominsko enoto pa uporabljata samo še MemoryStick DUO in PRO DUO, tako da vam vaše navadne (daljše) MemoryStick kartice ne bodo služile več v novih kamerah.

 

Enaka sta objektiva kot bliskavici.

 

Glede na dejstvo, da nam kameri H2/H5 nudita večino nastavitev preko gumbov na kameri, ter na začetku menija in da ostalih “posebnih” nastavitev niti nima, je kamera fotografu zelo prijazna. Z njo in njenimi funkcijami se zelo hitro spoznamo in odlično opravlja tisto kar pri foto kameri kompaktnega razreda potrebujemo. To pa je v končni fazi vedno samo zajeti trenutek in kakovostna fotografija v družinskem albumu. Seveda pa pri H2/H5 ne moremo mimo možnosti video snemanja v kompresiranem MPEG1 zapisu. 

 

Bistveno razliko opazimo na zadnjem delu kamere. Razlika v velikosti med zaslonoma je en palec. H5 (3 palce / 230.000 točk), H2 (2 palca / 85.000 točk).

Bolj pomembno, kot spoznanja kaj in kako katera kamera omogoča “boljše”, hitreje je, da se z nastavitvami dobro spoznate in da jih znate izkoristiti. Najpomembnejše so tako ali tako nastavitev načina zajema slike s pravilnimi programskimi nastavitvami, izbiro pravilne ločljivosti, občutljivosti ISO, nato pa na kakšno dodatno nastavitev lahko tudi počakamo kakšno sekundo več, če se le ta skriva malo globlje v nastavitvah. Večina fotografov pa tako ali tako množico današnjih dodatnih možnosti zajema ne uporabi.

Obe kameri pa nam nudita odlično držalo.

Razlika v iztegu objektiva pri najmanjši (36mm ekv.35mm) in najdaljši goriščnici (432mm ekv.35mm).

EVF iskalo je odmaknjeno od zadnjega dela kamere. S tem nam nudi lažji pogled, saj ne pritiskamo obraz na kamero in tudi ščiti zaslon, če kamero položimo na ravno površino z zadnjim delom.

Obe kameri uporabljata 2AA bateriji. S seboj morate obvezno imeti rezervni. Ker je kamera namenjena tudi popotnemu fotografu, ki ne more biti vedno pri izvoru elektrike za ponovno polnjenje, so rezervne baterije še kako pomemben element pri H2 in H5. Obe kameri že imata vgrajeno 32MB spomina. Spominska kartica, ki jo je možno uporabiti pa je MemoryStick PRO

Osnovni motiv.

H2, 100ISO, izrez 1:1.

H2, 100ISO, izrez 1:1. Povsem soliden zapis. Objektiv ima na robovih malo manj ostrine kot H5.

H2, 400ISO, izrez 1:1. Procesiranje slike v H2 poskrbi za manj obdelano sliko kot pri H5. Je pa kljub 400ISO še vedno kvalitetnejši zapis (seveda iz tehničnega pogleda v izrezu 1:1) kot pri FZ7.

H2 pa nam nudi kar 1000ISO občutljivosti. V velikosti slike 10x15cm bomo dobili še kar kakovostno sliko. Sicer malo manj barvito in z že vidnimi napakami zaradi "šuma", a sliko sploh imamo. FZ7 nam v polni ločljivosti nudi največ 400ISO občutljivosti. Kdor slika več v notranjih prostorih bo visoki ISO znal še kako uporabiti in ceniti.

H2, 100ISO, izrez 1:1.

H2, 1000ISO, izrez 1:1. Glede na visoko občutljivost še vedno zadovoljiv zapis za naš družinski foto album.

H5 osnovni motiv.

H5, 100ISO, izrez 1:1.

H5, 100ISO, izrez 1:1. Slika ima več zajetih detajlov in ob robovih več ostrine kot H2. A na normalnih povečavah se razlika težko opazi.

H5, 400ISO, izrez 1:1. Slika je veliko bolj dodelana v fazi procesiranja kot pri H2.

H5, 400ISO, izrez 1:1. Za 400ISO zelo dober zapis.

H5, 1000ISO.

H5, 1000ISO, izrez 1:1.

H5, 1000ISO, izrez 1:1. Opazna razlika naproti zapisu s H2. Očitno ima H5 kakovostnejše tipalo ali procesiranje oziroma kar oboje naproti H2. Sploh pa je Sony s kamero H5 nakazal, da so glede procesiranja slike pri visoki občutljivosti močno napredovali.

stran2

 


© Copyright 2003 by e-Fotografija in DigiFot.com

Na vrh

 
Vpiši novico | e-Fotografija |  

Obnovljeno: Mar 9th, 2007 - 10:08:49