Matjaževa ocena


Kompaktne digitalne kamere so našle svojo pot
By Matjaž Intihar
May 19, 2006, 19:20

 

Vsaka kamera ima svoj namen uporabe.

 

Nov pogled na kompaktne kamere, njihov preizkus in opis!

Meseca februarja so bile predstavljene kamere, ki jih imamo danes na naših trgovskih policah. Od novih kompaktnih kamer so tudi zahtevnejši fotografi pričakovali veliko. Kompaktne kamere iz višjega cenovnega razreda so še vedno nekakšna zamenjava za dražje DSLR kamere. Marsikdo je mnenja, da kaj več ne in nikoli ne bo potreboval. Že vsa leta uporabe digitalne tehnike se je vedelo, da bodo kompaktne kamere postajale vse bolj domena nezahtevnih družinskih, popotniških ali poslovnih fotografov in da bo njihov namen uporabe enak kot smo ga poznali v analogni tehniki. Ti fotografi v kamerah ne iščejo »super« hitrosti, visoko kakovost slike in množico nastavitev. Za njih je pomembna predvsem uporabniška vrednost kamere in kakovost, ki zadovolji njihov pogled na fotografijo v domačem foto albumu ali na TV ali računalniškem zaslonu. Toda kot sem zapisoval že pred leti. »Kompakt je samo kompakt«! S svojimi večjimi ali manjšimi prednostmi ali napakami.

 

Fotografska podjetja, ki so že pred leti vstopila v DSLR svet kamer, so kakovostnejše kompaktne kamere hitro prenehale izdelovati. Vedela so, kako bo šla pot naprej. Danes lahko z veliko gotovostjo zapišem, da se je razkorak med kompaktnimi in DSLR kamerami še povečal. V treh mesecih sem preizkusil veliko novih kompaktnih kamer, toda preizkusov nisem objavil. Začetno razočaranje glede hitrosti delovanja ter kakovosti slike naslednic prejšnjih modelov kamer mi je hitro dalo vedeti, da je prišel čas katerega smo poznali pred prihodom digitalnih kamer. Kompaktne kamere so dobile svoje mesto med družinskimi, popotnimi in poslovnimi fotografi, DSLR kamere pa se že selijo med hobi, izrazne in zahtevnejše fotografe. Poklicni pa so že nekaj časi med njihovimi uporabniki.

 

Zato bom sedaj preizkuse kompaktnih kamer predstavljal drugače. Vemo za koga so namenjene, kaj nam sedaj in bodo v bodoče nudile in temu se je treba v preizkusih tudi prilagoditi. Med kompaktnimi kamerami ne iščem več »super« hitrosti delovanja, premikanja zoom-a, zapisovanja, kakovosti slike v večjih povečavah, ampak predvsem bom med njimi iskal njihovo uporabniško vrednost za družinskega, popotniškega in poslovnega fotografa.

 

Iskati množico napak v zapisu povečane slike je postalo zelo nepomembno. Iz večine kompaktnih kamer in celo novejših fotofonov je fotografija na zaslonih ali na foto papirju v formatu 13x18cm povsem zadovoljiva. Zato bom med kamerami raje iskal za koga je namenjena in za kakšen namen fotografije je najbolj uporabna. Kakovost kompaktnih kamer pa je za »pravega« uporabnika že povsem zadovoljiva.

 

Fotografska tehnika je prišla nazaj na pravo pot
Lov za milijoni točk je končan. Kamere so postavljene v svoje razrede, kakršne smo poznali v analogni fotografiji. Število točk kot pogoj za dobro fotografijo počasi izgublja svoj pomen tudi med nepoznavalci. Z letošnjim letom pa kompaktne in zrcalno refleksne kamere že tudi prehajajo na pot, katero smo poznali v analogni fotografiji. Za družinsko fotografijo eno, za zahtevnejše drugo. Tako, da se že sedaj med kompaktnimi kamerami išče predvsem njeno uporabniško vrednost, ne pa končno kakovost slike. Ta je za veliko večino fotografov (vemo da se največ fotografira v domeni družinske fotografije) in njihov pogled na fotografijo že več kot zadovoljiva.

Za družinsko fotografijo so kompaktne kamere odlične.

V popotniški fotografiji lahko uporabljamo kompaktne kot DSLR kamere. Med njimi ščemo predvsem uporabnost kompaktnih saj so majhne lahke in nudijo vse kar nam nudi nekaj kg opreme za DSLR kamero. Toda kakovost je na strani DSLR. Seveda, če tako kakovost sploh potrebujete.

V profesionalni fotografiji brez dobre DSLR kamere in večih objektivov nimamo kaj iskati.

Izrazni fotograf ve, da brez zrcalno refleksne kamere ne gre.

Kompakt proti DSLR

Še leto dni nazaj ni bilo malo “novodobnih” fotografov kateri so zatrjevali, da več kot kompaktne kamere iz višjega razreda niti ne potrebujejo. Predvsem kamere iz “hibridnega” razreda kamer (Minolta 7hi, Sony 717, Nikon 8700 itd.) so jim v tistem času nudile vse. Seveda, za takratno njihovo poznavanje fotografske tehnike in fotografije. Danes ni malo teh fotografov, ki so že prešli v SLR razred in sedaj tu spoznavajo njegove zakonitosti. Vse več pa je tudi tistih fotografov, ki so iz začetne fotografske evforije na velika vrata vstopili v digitalni svet, danes pa iz nje že izstopajo.

Seveda pa tudi ni malo fotografov, ki prestop iz kompaktnega v DSLR razred obžalujejo. Ni več tiste enostavnosti fotografiranja, velike globinske ostrine in za zadovoljiv ogled že takojšnje obdelane fotografije. To temo sem v članku »Kompakt proti DSLR« že opisal in prikazal. (Priporočjivo branje za razumevanje razlik)

Ni bilo malo "novodobnih fotografov", ki so še pred letom te kamere kovali v zvezde za vse namene fotografiranja.

Danes nam že katerakoli kompaktna kamera nudi možnost odličnega zajema slike. Seveda za namen kot ga nudi kompaktna kamera. Že osnovna programska nastavitev (P), nam nudi kakovosten posnetek, če tudi fotografiramo v protisvetlbo, ali z novejšimi kamerami v slabih svetlobnih pogojih, saj že omogočajo visoko občutljivost tipal.

Še vedno kupujete kompaktno kamero po številu točk, torej ločljivosti tipala, iščete šum, razne napake zapisa...? Napaka! Zavedajte se, da napake ki vam jih kažejo razni testi na TV in računalniškemu zaslonu ter kasneje na fotografijah, ki so v naših družinskih albumih niso opazne. Torej so današnje kompaktne kamere že tako dobre, da velika večina njih brez težav zadovolji pogled družinskega fotografa, za katerega so kompaktne kamere tudi namenjene.

Z letošnjim letom in prikazom novih kamer pa sta si kompaktni in SLR razred še bolj oddaljena eden od drugega. Po preizkusu nekaterih glavnih kompaktnih (predstavljenih letos) in SLR kamer že opažam, da se kompaktne kamere vse bolj selijo v domeno fotografiranja za naš domači foto album. Konkurenca med kompaktnimi kamerami je huda. Še vedno jih prodaja ime kamere in številke na njej. Tako ni malo novih kompaktnih kamer, katerim so minimalno spremenili obliko, povečali število točk (krepko nad pet mega točk) in predstavili novo v večini primerov nižjo ceno. Prav konkurenca med proizvajalci predvsem pa prihod novih še neuveljavljenih imen ter modelov kamer iz Koreje prinaša vse manjše zaslužke pri kompaktnih kamerah. Tako se že opaža, da proizvajalci sicer dodajajo nekaj več tehnike v kamero, a le ta ne vpliva na uporabniško vrednost kamere (hitrost, nastavitve) kot končno kakovost končnega izdelka, to je fotografijo.

Med preizkušanjem kamer opažam, da vse več novih modelov kompaktnih kamer nima enake kakovosti slike kot njene predhodnice. Predvsem kamere, ki so v letošnjem letu prišle na trg in lovijo nove mega točke (nad šest), so danes v kakovosti slike močno povprečne. Očitno proizvajalci že vedo, da je slika za večino fotografov zadovoljiva pri njenem ogledu na računalniškem zaslonu ali za povečavo na papirju v velikosti 10x15cm. Ni malo družinskih fotografov, ki je ob nakupu še vedno lahek plen za visoke številke, ki so še vedno tudi odličen trgovski faktor.

Danes so razlike med kompaktnimi kot DSLR kamerami poznane že večini bolj zahtevnih fotografov.

V domeni družinske fotografije je kompaktna kamera več kot upravičena. Današnja tehnologija izpisa vam omogoča izpis na vaši pisalni mizi brez računalnika.

Ni malo družinskih fotografov, ki so ob nakupu še vedno lahek plen za visoke številke, ki so še vedno tudi odličen trgovski faktor. Na kameri poiščite druge, bolj pomembne lastnosti.

Korejski Benq vstopa skozi velika vrata med fotografe s cenejšimi kompaktnimi kamerami.

Tudi prav tako korejski Samsung je vse bolj prodoren med ponudniki foto kamer. V analogni tehniki so imeli med kompaktnimi kamerami že odlično ponudbo. Njihova današnja paradna kamera pro815 pa se bo že najbrž na letošnji Photokini umaknili njihovi DSLR kameri. Zmogljive hibridne kamere kot pro815 so le prevelika konkurenca lastnim DSLR kameram. Večina podjetjih z lastnimi DSLR kamerami se je zmogljivim "hibridnim" kompaktnim kameram že odrekla.

Tudi kompaktne kamere z daljšimi goriščnimi razdaljami nam dobro služijo. Ne pričakujmo pa od njih preveč.

Če bi vam v preizkusu najnovejše kompaktne kamere pri 400ISO pokazal slike samo v izrezu 1:1 zgoraj (velikost slike 24x32cm), potem bi si bili lahko vsi enotni, da je to zelo slaba kamera. Toda vedite, da večina današnjih kompaktnih kamer v maksimalnih povečavah iz visokega števila točk 6, 7, 8, 10 milijonov pri 400ISO ne prikažejo nič boljše slike. Če pa iz te iste datoteke sliko pogledamo na TV ali računalniškem zaslonu v normalni velikosti ali jo izpišemo na papir v formatu 13x18cm (večina slik je v formatih 10x15cm) kot spodnja tretja slika pa teh napak ne opazimo več. Torej, najti napako v zapisu kompaktnih kamer je zelo enostavno. Samo močno povečajte sliko. Vendar za družinsko uporabo že povsem brezpredmetno. Le redki uporabljajo višjo občutljivost oziroma izdelujejo fotografije večjih formatov. V naslednji reviji bom posvetil članek prav dilemi napačnega gledanja (enormnega povečevanja) slik in iskanja napak, ki jih nato pri normalnih povečavah ni opaziti.

20x25cm

Takole bi izgledala fotografija v povečavi na papirju v velikosti 13x18cm. Mnogi delate napako, da si za ocenjevanje kakovosti fotografije le to preveč povečate na računalniškem zaslonu. Efekt prevelike povečave je viden na zgornjih dveh fotografijah.

Vsi, katerim pa je fotografija zgolj užitek in kamera namenjena predvsem lovljenju družinskih in popotniških motivov za družinski digitalni ali foto album vedite, da je velika večina novih kompaktnih kamer že tako dobrih, da je v skoraj katerih koli pogojih slika na TV ali računalniškem zaslonu ali na povečavi na papirju v velikosti 13x18cm odlične kakovosti.

Če se je od novih kompaktnih kamer pričakovalo predvsem to, da se bodo nekatere po kakovosti slike in hitrosti delovanja še bolj približale DSLR kameram, smo z novimi kamerami dobili prav nasprotno. DSLR kamere postajajo vse cenejše in tiste iz najnižjega cenovnega razreda se cenovno že približujejo tistim iz srednjega kompaktnega razreda. Proizvajalci kompaktne kamere vse bolj namenjajo za družinske fotografe, tisti z željo po visoko kakovostni fotografiji pa že posegajo po DSLR kamerah. Tudi glede tehnike se že počasi približujemo časom, ko smo uporabljali analogne kamere. Ločnica med kompaktnimi in zrcalno refleksnimi kamerami kot med uporabniki je bila opazna. Proizvajalci nam morajo samo še ponuditi kompaktno kamero z visoko kakovostjo slike, ki bi zahtevnemu fotografu in uporabniku zrcalno refleksne kamere nudila možnost delovanja takrat, ko z refleksno ni mogoče. Kompaktne kamere kot so bile analogne Nikon 35Ti, Leica Minilux, Contax T2, med digitalnimi še pričakujemo.

Kompaktne kamere kot so bile analogne Nikon 35Ti, Leica Minilux, Contax T2, Minolta TC, med digitalnimi še pričakujemo.

Tudi v digitalne kompaktne kamere nam bodo ponudili vrhunske leče. Objektiv iz mini kompaktne analogne kamere Leica Minilux.

Leta 1999 sem v 35. reviji Moj Hobi objavil primerjavo v kakovosti slike med kamerama Canon EOS 3 z objektivom 28-135mm IS (zgornja slika) in mini kompaktno kamero Contax T2 spodnja slika. Seveda v analogni tehniki sama kamera ni veliko vplivala na rezultat. Če smo imeli enak film smo lahko opazili razliko v kakovosti objektiva.

Contax T2 je pokazal svojo superiornost. Predvsem kakovost "pravega" Carl Zeiss objektiva. Kompaktne kamere, ki nam bodo nudile tako kakovost v digitalni tehniki še čakamo.

Ostrina objektiva na kameri Contax T2 je bila res vrhunska. Le redkokateri objektiv za SLR kamero se je lahko približal njegovi kakovosti.

 

stran2

 


© Copyright 2003 by e-Fotografija in DigiFot.com

Na vrh

 
Vpiši novico | e-Fotografija |  

Obnovljeno: Mar 9th, 2007 - 10:08:49